Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Voorbeurs: Hollanditis...

Twee maanden achter gesloten deuren soebatten over lousy puntjes, waar normale mensen in een half uur de knoop over doorhakken... Niets geen hervormingen, visie, of principiële keuzes. Nee, dan heb je als regering geen bestaansrecht en nee, dit is zeker niet alleen een bonusbankiers- of wilde handelarencrisis.

Nee, dit is EU-breed een diepe, diepe bestuurlijke crisis in het politieke en semi-publieke domein (symbolisch dat op het moment dat de regering sneuvelde er ook twee NS-treinen ook op elkaar klapten), die net als de financials volledig uit de bocht vlogen in de gouden jaren en absoluut niet tot zelfreiniging in staat zijn.

Rente

Publieke sector zeg ik, want met het bedrijfsleven is niks mis. Dat gaan de kwartaalcijfers deze week weer bewijzen. Voor de dagjesmensen en ramptoeristen onder u: de AEX gaat niet merkbaar reageren op de Haagse navelstaarderij. Onze rente wel? Waarschijnlijk loopt die op, maar dat is zeker geen appeltje-eitje.

De ratingbureaus staan vandaag echt niet extra vroeg op om er een Hollandsche downgrade doorheen te haasten en het kan ook best zijn dat de obligatiemarkten ons (voorlopig) met rust laten. Collega Pieter Kort schreef hier gisteren een goed verhaal over en bij Grafiek van de Dag ziet u Nederland-Duitsland in beeld.

Weekagenda

Superdrukke week weer met enorm veel cijfers, ex-dividenden - vanaf nu gaan de AEX prijsindex en de AEX herbeleggingsindex echt uit elkaar lopen - rentebesluiten en wat al niet meer. Hieronder ziet u de belangrijkste items deze week en in de agenda van de IEX One Monitorvindt u álles.

Vandaag

 • 05:30 China: HSBC Manufacturing Index april
 • 07:00 Philips: cijfers KW1
 • 09:00 Corio: 2,76 euro ex-dividend
 • 09:00 Heineken: 0,53 euro ex-dividend
 • 08:50 Frankrijk: manufacturing & services PMI april (consensus: 47,2 & 50,2)
 • 08:55 Duitsland: manufacturing & services PMI april (consensus: 49,0 & 52,3)
 • 09:00 EU: manufacturing & services PMI april (consensus: 48,2 & 49,4)
 • 11:30 Duitsland: bondveilingen

Morgen

 • 07:00 KPN: cijfers KW1
 • 08:00 Reed Elsevier: update KW1
 • 09:00 AkzoNobel: 1,12 euro ex-dividend
 • 10:30 Spanje: bondveilingen
 • 14:00 AT&T: cijfers KW1
 • 15:00 VS: Case-Shiller huizenindex februari (consensus: +0,1%)
 • 22:00 Apple: cijfers KW1

Woensdag

 • 07:00 Credit Suisse: cijfers KW1 
 • 08:00 TomTom: cijfers KW1
 • 09:00 EU: speech ECB-president Mario Draghi
 • 11:30 Duitsland: bondveilingen
 • 17:30 VS: Fed-rentebesluit (consensus: unch 0,00-0,25%)
 • 20:00 VS: personferentie Fed-voorzitter Ben Bernanke

Donderdag

Vrijdag

 • 05:30 Japan: rentebesluit B0J (consensus: unch 0,10%)
 • 09:00 ASML: 0,46 euro ex-dividend
 • 14:00 Merck: cijfers KW1
 • 14:00 Procter & Gamble: cijfers KW1
 • 14:30 VS: BBP KW1 (consensus: +2,5%)
 • 15:55 VS: consumentenvertrouwen Universiteit van Michigan april (consensus: 75,8)

Markt vandaag

In Frankrijk is de presidentsverkiezing nog niet beslist, maar de socialist François Hollande lijkt de beste papieren te hebben. De Chinese industriële productie trekt wat aan, maar heeft ook wel eens betere dagen gekend. Cijfers zijn er bij ons van Philips en Binck en Corio en Heineken gaan ex-dividend en starten in prinicipe lager.

Let op de Europese inkoopmanagersindices tegen 10:00 uur en een Duitse obligatieveiling een half uurtje later. Is een leuke opwarmer voor de Spaanse en Italiaanse auctions die er deze week aankomen. Genoeg tekst nu, hoe staan de markten er bij?

 • Eén keer raden: futures op maandagochtend? Ja hoor, lagerrr
 • In Azië zoals gewoonlijk zou ik bijna zeggen een klein plusje hier en een een licht minnetje daar
 • EUR/USD schuurt tegen 1,32 aan. Eerlijk gezegd had ik een daling verwacht door Frankrijk en Nederland
 • Goud en zilver en oliebenchmarks WTI en Brent zagen er ook wel eens spannender uit
 • De Bund future loopt al gelijk flink op. Nieuwe records in hetverschiet?

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Wat anders dan de tienjaars Nederlandse rente vandaag? Ik heb die afgezet (oranje) tegen het Duitse brüderchen (groen) en we gaan zien hoe die de komende tijd... uit elkaar gaan lopen? Of niet, je weet het nooit op de markten. De stand is nu 61 basispunten in het voordeel van de büren en dat is al vrij veel.

Lukas Daalders Best of the Web

IEX-columnist en Robeco's Lukas Daalder, wat heb je voor leuke linkjes en gave grafieken vandaag? "Naast aandacht voor politiek (FR, NL, DLD), de poll van @MaartenSchinkel, prisoners dilemma part II en ook de nodige aandacht voor het cijferseizoen, Spaanse huizen, banken plus wat stevigere bijdrages over schuld."

Belangrijkste KW1 cijferkandidaten

Macroagenda

 • 09:50 Frankrijk: manufacturing & services PMI (consensus: 47,2 & 50,2))
 • 09:55 Duitsland: manufacturing & services PMI (consensus: 49,0 & 52,3)
 • 10:00 EU: manufacturing & services PMI (consensus: 48,2 & 49,4))
 • 11:30 Duitsland: bondveilingen

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Ziet er goed uit voorbeurs, let op Flippen en Unies, China en crypto 1
 2. 15 sep AEX 800: komt er nog wat van? Voorbeurs doen we het met veel China 6
 3. 14 sep Evergrande dus... exact dertien jaar na Lehman Brothers 5

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. kolenboer 23 april 2012 08:33
  Goedemorgen AJK,

  Daar gaat de tripple A status van Nederland. Ik heb het al meermalen voorspeld. De Duitsers gaan ook, duurt alleen iets langer. Grote bedrijven hebben er inderdaad weinig last van. Kleine bedrijven des te meer, daar ligt de helft van op apegapen.

  Verder heeft Wilders groot gelijk met de uitspraak van de dictatuur in Brussel, want dat is het. We kiezen wel maar de regering heeft niks te zeggen. We zijn nog niet eens baas over onze eigen polder in Zeeland.

  Er zit maar één ding op: Net als de Fransen en de Duitsers en de italianen doen: Laat ze barsten in Brussel!!!!! Gewoon je eigen zin doen.
 2. forum rang 5 Henk Snaph 23 april 2012 08:44
  quote:

  kolenboer schreef op 23 april 2012 08:33:


  Goedemorgen AJK,

  Daar gaat de tripple A status van Nederland. Ik heb het al meermalen voorspeld. De Duitsers gaan ook, duurt alleen iets langer. Grote bedrijven hebben er inderdaad weinig last van. Kleine bedrijven des te meer, daar ligt de helft van op apegapen.

  Verder heeft Wilders groot gelijk met de uitspraak van de dictatuur in Brussel, want dat is het. We kiezen wel maar de regering heeft niks te zeggen. We zijn nog niet eens baas over onze eigen polder in Zeeland.

  Er zit maar één ding op: Net als de Fransen en de Duitsers en de italianen doen: Laat ze barsten in Brussel!!!!! Gewoon je eigen zin doen.


  Kolenboer, de kleine en middelgrote bedrijven in duitsland lopen juist als een trein. Ze kunnen alleen niet aan personeel komen.
  De duitse regering daarentegen staat er ook niet lekker voor. Er zijn verschillende punten die de regering ieder moment kunnen laten klappen.

  henks
 3. [verwijderd] 23 april 2012 08:53
  quote:

  DeRijdendeRechter schreef op 23 april 2012 08:43:


  Wellicht handig te herinneren dat J.C. de Jager de 3 % eis heeft geregeld....

  Heeft hij niet geregeld, maar heeft er sterk op aan gedrongen dat landen zich er aan zouden houden.
  Het waren al afspraken die ze in 1997 gemaakt hebben :-)
 4. jjjj 23 april 2012 09:13
  Wijze woorden, AJK. Triest dat de politiek zich zo onmogelijk maakt en - overigens net als in de VS - zo het bestuur van een land steeds verder verlamd raakt.

  Ik verbaas me over die angst voor verandering die in Den Haag heerst. Bij veel politici ontbreekt elke visie. Ik zie vooral het mijden van electorale risico's op kwesties, waarover, inderdaad, 'normale mensen in een half uur de knoop [zouden] doorhakken.'
 5. [verwijderd] 23 april 2012 09:21
  Ben het met je eens. Het is ook geen financiële crisis zoals men ons al seder 2007 wil doen geloven maar een sociale - en bestuurlijke crisis. Op Brussel mopperen geeft m.i. alleen maar aan dat men niet de hand in eigen boezem wil steken. Het 3% verdrag van Brussel ondertekenen en vervolgens daarop zitten mopperen geeft alleen de labiliteit van de ondertekenaar weer. Ik bedoel Wilders c.s. Het duurt nog een tijdje voordat dat voorbij is. Benieuwd of mijn longs AEX en short BUND het zullen houden. Men kan niet blijven vluchten in de BUND. Ik las dat de Deutsche Bank een leverage heeft van 62! Zelfs als de helf daarvan waar is, lijkt me een BUNDje kopen zoiets als door rood licht rijden.
 6. [verwijderd] 23 april 2012 09:48

  Arend Jan. Weet je het nu nog niet? Het is allemaal de schuld van deze fascistische regering. Ik heb het zelf gelezen hier op de IEX. Beursplein 5 heeft het toch hier allemaal al uitgelegd. De moderator vond het prachtig.
  Minder prachtig was het verhaal van Pieter Kort, want een koe kon voorzien dat we een ratingverlaging gaan krijgen. Dat is dus nog meer bezuinigingen in de toekomst, want ja die rente moet toch maar weer worden betaald.

  Groet, Jonas
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 13:35
  799,28
  +0,64% +5,09
 2. 59,320
  0,00% 0,000
 3. Heineken 13:19
  89,800
  +0,79% +0,700
 4. Netflix 15 sep
  582,870
  +0,88% +5,110
 5. 14,650
  -0,34% -0,050
 6. 39,625
  +0,55% +0,215

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links