Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: sell-off en voor deze keer mag u ECB óveral schuld van geven

Slotcall: sell-off en voor deze keer mag u ECB óveral schuld van geven

De ECB was vandaag in Amsterdam - en nam een voor haar doen frivool rentebesluit - en de AEX dipt weer onder 700. Bedankt en ja, daar mag u de bank wel een beetje de schuld geven. Zo meer.

Er is nog geen nieuws of persbericht KKR over €58 bod op Accell. U weet vandaag, zou er iets moeten komen. Het aandeel sluit op €57,75, maar deed €57,90, ofwel er wordt stiekem op iets meer gehoopt.  

Eerst dit, want we begonnen de dag in Europa ook met ons land. Onze inflatie kwam over mei nog altijd op een onthutsende 8,8% YoY uit, maar dat is wel flink minder dan de 9,6% over april. In dit tempo kunt u uitrekenen wanneer we weer op 2% staan. En toen was er de ECB en die had zowaar een verrassing.

Misschien omdat de ECB vandaag te gast was in het wat losse Amsterdam in plaats van het wat stijve thuishonk Frankfort, maar er zit beweging in de bank. Volgende maand een eerste kwartje, één of twee in september - hangt van de inflatiedata af - en daarna zijn het speelveld en alle opties nog volledig open.

Ja, de bank nam vandaag het verwachte non-rentebesluit, maar stelt zich dus voortaan flexibeler op. Of de inflatiecijfers beginnen eindelijk een beetje door te dringen, zo u wilt. Verder stopt de bank per 1 juli haar asset purchasing programma (APP). En wat deden de koersen toen? Veel. Best veel.

In volgorde van belangrijkheid bij zo'n besluit: de euro liep eerst een halve cent op van die havikse ECB, maar daarna leverde de euro dat net twee keer zo snel weer in. Goedkopere euro dus.

De EU rentes stoven ook op het rentebesluit op en hielden de meeste van de maximaal elf basispunten stijging goed vast. Zometeen het hele rijtje, dit is hoe de Duitse tienjaars Bund reageerde:

Europese aandelen - hier de AEX - daalden op het rentebesluit en die euro- en rentebewegingen. Ondanks daarna weer die euro daling, wisten aandelen niet echt op te krabbelen.

U mag zelf verder de komende ECB rentestappen inschatten. Dit waren de marktverwachtingen vóór het besluit vandaag:

Deze komen nu vers uit Refinitiv, zoek de verschillen. Tot zover die er zijn.

Zijpaadje, maar eentje die u zeker interesseert. Iets met huizenprijzen. Iets met hypotheekrentes. En dan de grafieken waarvan u wist....

Gezien onze agenda's moesten we vanochtend al de IEXBeleggersPodcast opnemen, ofwel was de ECB nog een onbekende. Paul Weeteling schoof aan in plaats van vaste bewoner Niels Koerts en dús gaat het vooral over technologie-aandelen (alle grote namen) en ja, de termen bodem en draai vallen. 

Geklokt op het Amsterdamse slot net, dit is toch wel een flinke EU afstraffing en Wall Street heeft er ook weer geen zin.

De rentes dus, wat gaat het hard.

Beursplein 5

Amper tot geen nieuws op het Damrak vandaag, maar het belet de koersen niet om te bewegen. En onze beleggersdesk om op zoek te gaan naar fantasie. Kijk aan, TomTom en omzetgroei. Jaha, daar zegt u wat. 

Verhip, Brunel?!

Van gisteren al, maar in de podcast komt u TSMC ook tegen. Nvidia ook en ASML, ASMI, Besi en NXP. En nog veel meer.

Dit zijn de adviezen van vandaag... Nee, dit is het enige advies vandaag! Twee eurootjes er bij voor ING van RBC op nu €12, scheelt u klikken.

Verder nog iets? Zeker. Marktbreed is het op het Damrak heel globaal waarde en defensief tegen cyclisch, tech en groei. Risk-off dus.

  • Rentes is vergezocht? Geen nieuws en de andere financials komen niet in de buurt, maar NN zet leuke sprong op het bord
  • Amper stijgers vandaag in de AEX, maar de grootste dalers kent allemaal en het zijn er wel een stuk of tien. Risk-off en de dalingen mogen er hier en daar zijn 
  • Verder nog iets? Zeker, de grote gemene delers op Damrak vandaag is in grote lijnen defensief en waarde versus cyclisch, tech en groei, maar u ziet genoeg uitzonderingen. 
  • Grof geweld in Chinese (tech) aandelen deze dagen, maar Prosus doet zowaar kalm aan
  • Vergeet die Air France KLM rights, die zijn uitgehandeld
  • Alfen komt even van die all time high af en goed ook
  • Fastned ligt erg goed op een dag dat de meest risicovolle aandelen flink klop krijgen
  • Zie CM.com bijvoorbeeld maar
  • Majorel beweegt iedere dag hard, maar per saldo zijwaarts


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links