Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Nieuwsloze dag? Niet als het aan ons ligt

Slotcall: Nieuwsloze dag? Niet als het aan ons ligt

De AEX (+0,3%) zet vandaag een bescheiden plusje op het bord. Het is dan ook tamelijk rustig op de beurs. Gelukkig is er de IEX Beleggersdesk om zelf nieuws te maken.

Het heeft van doen met twee Belgische biotechfondsen. Mithra (+3,5%) trok de aandacht door aan te geven dringend op zoek te zijn naar kapitaal. Het biotechfonds heeft een goed gevulde pijplijn, maar het geld is op. Galapagos (+0,7%) bulkt juist van het geld, maar kent dan weer een lege pijplijn. Een plus een is drie?

De Beleggersdesk volgt zowel Galapagos als Mithra en vandaag diende de gedachte zich aan waarom Galapagos niet de stap zou wagen om Mithra in te lijven. Daar is een aantal goede redenen voor te noemen, zoals het feit dat beide bedrijven België als thuisbasis hebben. Uiteraard zijn er ook tegenargumenten te bedenken, zoals het gedoe rond oud-topman Fornieri. Alle plus- en minpunten vindt u in de analyse van Galapagos.

 

Amerikaanse banengroei veel minder sterk dan verwacht

Uiteraard maken we ook nog een tripje naar macroland, of in dit geval, de Verenigde Staten. Er verschenen namelijk twee belangrijke Amerikaanse banencijfers. Allereerst was daar loonstrookjesverwerker ADP dat met opvallende cijfers kwam. Hieruit bleek namelijk dat de werkgelegenheid in de Amerikaanse private sector afgelopen maand veel minder sterk is gegroeid dan verwacht. In mei steeg het aantal banen met 128.000, véél minder dan de 300.000 waar economen op rekenden. De koersen werden er overigens niet enorm door beïnvloed.

Een kwartiertje later verschenen de Initial Jobless Claims, zoals elke donderdag. Ook dit cijfer was anders dan voorspeld. Vooraf geraadpleegde economen gingen er namelijk vanuit dat 210.000 Amerikanen afgelopen week voor het eerst een werkloosheidsuitkering zouden aanvragen. Dat zouden er 1.000 minder zijn de week daarvoor. In werkelijkheid waren het slechts 200.000 nieuwe aanvragen en dus 11.000 minder dan de week ervoor.

Falend management bij Philips

"Het management van Philips (+0,4%) heeft aantoonbaar gefaald", luidt de kop van de nieuwste analyse op IEX.nl. Het Financieele Dagblad pakte gistermiddag uit met een vernietigend artikel over de interne bedrijfsvoering binnen Philips. Uit een vertrouwelijk rapport van het Eindhovense bedrijf gericht aan de Amerikaanse toezichthouder FDA blijkt dat het management erkent dat de protocollen voor kwaliteitscontroles, risico-analyses en klachtenbehandelingen niet op orde zijn.

"Nog veel erger is dat topfunctionarissen binnen Respironics - de divisie waar de slaapapneu-apparaten onderdeel van uitmaken - al jaren afwisten van de problemen, maar geen actie ondernamen", schrijft analist Niels Koerts. "Hoe pijnlijk deze zaak ook is, het bericht komt niet als verrassing", vult hij aan. In november werd namelijk al duidelijk dat de FDA meent dat Philips tekortschoot in het opstellen van procedures en risico-analyses. Met dit rapport lijkt Philips dat te erkennen. Wat de impact hiervan is leest u in de volledige analyse van Philips.

 

U kunt een rol spelen in de IEX BeleggersPodcast

Marktcommentator Arend Jan Kamp en analist Niels Koerts organiseren een show die u niet wilt missen! De IEX BeleggersPodcast wordt op de IEX Beleggersdag live opgenomen en Premium-leden kunnen deze interactieve sessie bijwonen. Het vragenrondje krijgt een dominante rol en het publiek, CEO's en onze analisten worden betrokken in de bomvolle podcast. Heeft u al een ticket? Reserveer dan snel een plekje bij de live podcastsessie. Tickets zijn hier te bestellen, voor degenen die nog geen kaartje hebben.

Kunt u niet wachten tot 1 juli met uw inbreng voor de podcast? Stel dan hieronder uw vragen. Morgen wordt namelijk weer een reguliere IEX BeleggersPodcast opgenomen en daar maakt het vaste vragenrondje uiteraard onderdeel van uit. 

Brede markt

  • De AEX (+0,3%) blijft achter op de Franse CAC 40 (+1,4%) en de Duitse DAX (+1%). 
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) daalt tot 25,4 punten.
  • Wall Street is het niet eens: S&P 500 (+0,3%), Dow 30 (-0,2%) en de Nasdaq (+1%).
  • De euro stijgt met 0,7% en noteert nu 1,073 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
  • Goud (+1,2%) en zilver (+2,1%) zijn in trek.
  • Olie: WTI (+1,2%) en Brent (+1%) stijgen.
  • Bitcoin (+1,1%) stijgt een beetje. 

Het Damrak:

  • Heineken (+0,2%) moet nog altijd rekening houden met claims van de Griekse sectorgenoot Macedonian Thrace Brewery en het Deens Carlsberg vanwege machtsmisbruik door Heineken-dochter Athenian Brewery, dat daarvoor al een boete van circa €27 miljoen ontving. Dat schreef Het Financieele Dagblad vandaag.
  • HSBC haalt in één klap bijna €100 van het koersdoel van Just Eat Takeaway (+1,8%) af mét behoud van het koopadvies. Daar moet wel even bij vermeld worden dat het vorige advies stamt uit augustus vorig jaar. 
  • Aegon (-2,1%) noteert vandaag ex-dividend. Aandeelhouders kunnen binnenkort €0,09 per aandeel van de verzekeraar verwachten.
  • FMR heeft op 27 mei een plukje aandelen van Galapagos gekocht. Daarmee komt het totaal uit op 3,31 miljoen aandelen, waarmee FMR nu een belang heeft van ruim 5%.
  • "Bouwbedrijf BAM (+0,6%) mag van het gerechtshof in Amsterdam beslag leggen op de bezittingen van voetbalclub AZ, in afwachting van de uitkomst van een geschil over de betaling voor herstelwerk aan het stadion van de club", aldus ABM Financial News.

Adviezen

  • Just Eat Takeaway: naar €42 van €41 en kopen - HSBC

Agenda vrijdag 3 juni 2022

00:30 Inkoopmanagersindex diensten - Mei (Jap)

08:00 Handelsbalans - April (Dld)

09:15 Inkoopmanagersindex diensten - Mei (Spa)

09:45 Inkoopmanagersindex diensten - Mei (Ita)

09:50 Inkoopmanagersindex diensten - Mei def. (Fra)

09:55 Inkoopmanagersindex diensten - Mei def. (Dld)

10:00 Inkoopmanagersindex diensten - Mei def. (eur)

11:00 Detailhandelsverkopen - April (eur)

11:00 Detailhandelsverkopen - April (Bel)

14:30 Banengroei en werkloosheid - Mei (VS)

15:45 Inkoopmanagersindex diensten - Mei def. (VS)

16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - Mei (VS)

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

  1. jan '23 Slotcall: Arbeidscontracten in techsector massaal door de shredder 24
  2. jan '23 Slotcall: ‘Cryptobeleggers zetten Accsys per ongeluk 7% hoger’ 18
  3. jan '23 Slotcall: Lagarde adviseert beleggers hun posities te herzien 29

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. Jelle de Zeeuw 2 juni 2022 19:48
    Vraag voor de podcast van 3 juni:

    Ter leering ende vermaeck graag jullie advies over het onderstaande:
    Ik heb een calloptie OCI juni 34 geschreven (expiratiedatum 17 juni) en op 6 of 7 juni gaat het aandeel OCI ex € 1,45 dividend. Is het in zijn algemeenheid verstandig om de calloptie in zo'n geval vóór die datum terug te kopen om het dividend te ontvangen? De koers van OCI is op dit moment € 35,18 en de calloptie noteert denk ik ongeveer €1,60 (dus circa €0,42 tijdswaarde). Ik sta neutraal t.o.v. het aandeel en ik vind het niet erg als ze verkocht worden en ook niet erg als ze in mijn bezit blijven. Als ze verkocht worden strijk ik natuurlijk voor die tijd wel graag het dividend op.
  2. forum rang 6 Ronald Engels 2 juni 2022 21:31
    quote:

    Contraire Zwartkijker schreef op 2 juni 2022 20:54:

    Wat vinden jullie van de fusie van aperam met acerinox?
    ============================

    Contraire Zwartkijker,

    Dat versterkt de positie in Stainless Steel van beide bedrijven in Europa en vermindert de concurrentie aanzienlijk in Europa, dus waarschijnlijk nog verder stijgende prijzen, goed voor beide bedrijven!

    Ook goed voor Outukumpu, Finland, dat bovendien nu energiekosten voordelen krijgt, door de 3 Finse kerncentrales van in totaal 2.400 MWh die in productie en opstart fase zijn, enzv. Outukumpu is mede eigenaar van deze kerncentrales. Denk dit is zeer positief.
    Schulden situatie Outukumpu is zeer zeer sterk verbeterd, dus kopen of vasthouden dit aandeel, er zit muziek in.

    M.v.g. Ronald
  3. Rajaoui 2 juni 2022 22:58
    Vraag voor de podcast:
    Voor mijn zoon van 2 jaar beleg ik, in een aparte portefeuille, enkel in ETFs. (Je kunt immers niet vroeg genoeg beginnen toch?)

    Welke afwegingen moet ik meenemen in de keuze tussen de Vanguard all world Etf (dividenduitkerend) en de Ishares World ETF (niet dividenduitkerend)?

    Is het, in dit geval, aan te raden om in de herbeleggende ETF positie te nemen?
  4. forum rang 5 theo1 3 juni 2022 09:36
    quote:

    Rajaoui schreef op 2 juni 2022 22:58:

    Vraag voor de podcast:
    Voor mijn zoon van 2 jaar beleg ik, in een aparte portefeuille, enkel in ETFs. (Je kunt immers niet vroeg genoeg beginnen toch?)

    Welke afwegingen moet ik meenemen in de keuze tussen de Vanguard all world Etf (dividenduitkerend) en de Ishares World ETF (niet dividenduitkerend)?

    Is het, in dit geval, aan te raden om in de herbeleggende ETF positie te nemen?
    Aangezien het voor een persoon van 2 jaar oud is, die nog lang geen inkomen nodig heeft, zou ik de herbeleggende ETF nemen.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links