Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Lagarde adviseert beleggers hun posities te herzien

Slotcall: Lagarde adviseert beleggers hun posities te herzien

Aan het Damrak is vandaag weinig groen te bekennen. Binnen de AEX (-1,8%) werd wat Heineken (+1,4%) gekocht en binnen de AMX (-1,7%) waren het enkel Fugro (+1,6%), ASR (+1,1%) en JDE Peet's (+0,9%) die stegen.

Bloomberg meldde afgelopen week dat de Europese Centrale Bank de rente minder snel zal gaan verhogen. Dat idee werd echter al gauw geremd door bankier Francois Villeroy de Galhau. Hij meent dat het – ondanks de dalende energieprijzen en inflatie – nog te vroeg is om te speculeren over het rentebesluit van de ECB in maart. “We hebben heel duidelijk gesteld dat we per vergadering kijken”, stelde Villeroy de Galhau.

Onze eigen Klaas Knot, voorzitter van De Nederlandsche Bank, deelt die mening en zei zelfs tegen CNBC dat de ECB na de komende monetaire beleidsvergadering niet zal stoppen met de rente te verhogen. "De centrale bank zal niet stoppen na een enkele verhoging met 50 basispunten, dat is zeker", aldus Knot over de komende stappen van de ECB. "De kerninflatie is nog niet de bocht om in de eurozone."

Harde woorden van Lagarde

Daar bleef het niet bij, ook madame Lagarde trok haar mond open. Ze werd gevraagd waarom de ECB er niet in slaagt de markt te overtuigen dat de centrale bank de rente op een hoog tempo zal blijven verhogen. Haar antwoord: "Ik adviseer beleggers hun posities te herzien." Grimmig sfeertje, nietwaar?

 

Aantal nieuwe steunaanvragen VS daalt harder dan verwacht

Nog even een snelle blik op het macronieuws van vandaag. Allereerst waren daar weer de initial jobless claims. Wat blijkt? Het aantal Amerikanen dat voor het eerst aanspraak doet op een werkloosheidsuitkering daalt harder dan verwacht. Economen gingen er namelijk vanuit het aantal nieuwe aanvragen afgelopen week zou stijgen tot 214.000, maar het aantal dáálde juist tot 190.000. Dat zijn er maar liefst 15.000 minder dan de week ervoor. 

Niet alleen bij de initial jobless claims kwamen de verwachtingen niet uit. Het aantal afgegeven bouwvergunningen daalde in december ten opzichte van november met 1,6% naar 1,330 miljoen stuks. De markt ging echter uit van een toename met 0,6% op maandbasis.

Dalende lithiumprijs zet AMG onder druk

De snel dalende lithiumprijs is niet onopgemerkt gebleven in de markt en zet de koers van AMG (-2%) onder druk. Daar staat volgens analist Paul Weeteling echter een aantal positieve ontwikkelingen tegenover. Hij maakt zich dan ook vooralsnog niet veel zorgen. Het hangt er wel vanaf hoe lang de lithiumprijs blijft zakken. Weetelings visie leest u in zijn analyse van AMG.

 

Boeing is een tikkende tijdbom

Vliegtuigbouwer Boeing (-1,4%) hengelde in december de grootste order binnen sinds de start van de coronapandemie, maar Niels Koerts kijkt naar de waardering en de schuldratio en ziet een tikkende tijdbom. Zijn beredenering en berekeningen vindt u in de uitgebreide analyse van Boeing.

 

Vragenrondje

Morgen verschijnt weer een IEX BeleggersPodcast als vanouds. Dat betekent dat Arend Jan Kamp en Niels Koerts weer drie kwartier in een microfoon gaan kletsen. Uiteraard bieden zij u daarbij de ruimte om vragen te stellen. Heeft u vragen? Laat die dan hieronder achter in de reacties.

Top 3 stijgers en dalers

De grootste daler van de dag is ook de grootste Nederlandse daler year-to-date. Azerion (-7,5%) staat dit jaar namelijk zo'n 33% lager. Gigantisch veel meer dan welk andere Nederlandse aandeel dan ook. Sif Holding (-2,4%), het op één na slechtste aandeel komt met een min van 6,7% nog niet eens in de buurt van de double digits.

Een beroerde start, zeker gezien de AScX (-1,5%), de index waar Azerion deel van uitmaakt, in diezelfde periode juist ruim 9% is gestegen. Reden is dat een aantal grootaandeelhouders zijn belang wil afbouwen. Helaas voor Azerion staat daar niet zoveel vraag tegenover. Dat maakt dat de koers een duikvlucht heeft genomen.

Rentes

De rentes lopen weer een beetje op. In Nederland komen er vier basispunten bij. Daarmee komt onze tienjaarsrente uit op 2,35%.

Brede markt

 • De AEX (-1,8%) presteerde vergelijkbaar de Franse CAC 40 (-1,8%) en de Duitse DAX (-1,6%).
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) stijgt tot 21,4 punten.
 • Wall Street koerst als volgt: S&P 500 (-1%), Dow 30 (-0,8%) en de Nasdaq (-1,3%).
 • De euro stijgt 0,1% en noteert nu 1,080 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
 • Goud (+0,9%) en zilver (+0,5%) vinden hun weg naar boven. 
 • Olie: WTI (+1,2%) en Brent (+1,5%) stijgen.
 • Bitcoin (+0,5%) stijgt. 

Het Damrak

 • Na de forse winst van gisteren levert Just Eat Takeaway (-4,8%) vandaag weer wat in. Dat de maaltijdbezorger eindelijk een flinke Ebitda-winst noteerde viel in de smaak, maar toch was niet alles positief. Zo heeft Just Eat Takeaway vrij weinig cash in de kluis. Wellicht dat beleggers dat vandaag beseffen. Degenen die nu even niet meer weten of ze moeten kopen, vasthouden of verkopen verwijs ik door naar onze analyse van Just Eat Takeaway.
 • Ook een min voor Prosus (-1,3%) vandaag, en dat terwijl het een van de favoriete aandelen voor 2023 is van Goldman Sachs. De zakenbank verhoogde vandaag zelfs nog zijn koersdoel van €92,70 naar €98,20. Uiteraard gaat dat koersdoel gepaard met een koopadvies.
 • ArcelorMittal (-3,5%) kleurt rood na de cijfers die branchegenoot Alcoa gisteren presenteerde.
 • Credit Suisse vindt ASMI (-5,9%) koopwaardig en verhoogde vandaag zijn koersdoel van €369 naar €378. 'Goed verhaal, lekker kort, doen we niets mee', zullen beleggers gezien de koers vandaag hebben gedacht. Afijn, het is niet altijd een feest zoals gisteren. Toen steeg de chipper nog bijna 10%.
 • Op 16 februari presenteert BAM (-1,7%) de jaarcijfers en ondanks het verbeterde risicoprofiel en de goede uitgangspositie zal het in deze markt moeilijk worden om aan de eigen doelstellingen te voldoen. Op het gebied van verduurzaming en energietransitie is er niettemin veel werk. BAM krijgt de risico's steeds beter onder controle maar er spelen nog enkele dossiers, waar rekening mee moet worden gehouden. Zo deed de Fiod in oktober vorig jaar nog een inval bij BAM International. Lees hier de volledige analyse.

Adviezen:

 • Aperam: naar €33,60 van €33,40 en houden - JPMorgan Research
 • ArcelorMittal: naar €24,50 van €23 en houden - JPMorgan Research
 • Prosus: naar €101,10 van €88 en kopen - JPMorgan Research
 • JDE Peet's: naar €24,85 van €25,40 en verkopen - Berenberg
 • ASMI: naar €378 van €369 en kopen - Credit Suisse
 • ABN Amro: naar €14,80 van €9,75 en houden - ING
 • Just Eat Takeaway: naar €22 van €23 en kopen - UBS
 • Heineken: naar €91 van €79 en verhoogd naar houden - RBC
 • Wolters Kluwer: naar €124,80 van €113 en kopen - Goldman Sachs
 • UMG: naar €30,20 van €27,10 en kopen - Goldman Sachs
 • Prosus: naar €98,20 van €92,70 en kopen - Goldman Sachs
 • Unilever: naar €58,70 van €55,50 en kopen - Berenberg

Agenda vrijdag 20 januari 2023

00:50 Handelsbalans - December (Jap)

06:30 Consumentenvertrouwen - Januari (NL)

06:30 Investeringen - November (NL)

07:30 Beter Bed - Cijfers vierde kwartaal

08:00 Producentenprijzen - December (Dld)

08:00 Detailhandelsverkopen - December (VK)

08:45 Ondernemersvertrouwen - Januari (Fra)

11:00 Inflatie - December def. (eur)

16:00 Consumentenvertrouwen - Januari vlpg (eur)

16:00 Bestaande woningverkopen - December (VS)

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

 1. jan '23 Slotcall: Arbeidscontracten in techsector massaal door de shredder 24
 2. jan '23 Slotcall: ‘Cryptobeleggers zetten Accsys per ongeluk 7% hoger’ 18
 3. jan '23 Slotcall: Lagarde adviseert beleggers hun posities te herzien 29

Reacties

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 anders 19 januari 2023 18:14
  Podcast vraag:

  Ik luister jullie podcast al een tijdje. Ik heb jullie het afgelopen kwartaal nooit over Adyen gehoord. Wat denken jullie van Adyen. Is de prijs waar die nu op staat terecht? Het lijkt namelijk dat grote spelers de koers een beetje op drijven tot 1450 en dan vervolgens weer dumpen naar 1250. Zal het aandeel deze range een keer verlaten?

  Tevens vroeg ik mij af is het niet interessant voor Adyen en de aandeelhouders van Adyen om een stock split te doen? Dat zou het aandeel misschien aantrekkelijk maken voor meer mensen.
 2. forum rang 4 StartendeBelegger 19 januari 2023 18:46
  quote:

  dora2015 schreef op 19 januari 2023 18:27:

  podcast vraag:
  Mevrouw Lagarde vindt dat ik mijn posities moet herzien.
  Moet ik dat als verkoop-suggestie zien , of..??
  En wat denken de heren hierover: langs de zijlijn gaan staan of toch wat pareltjes (welke?) juist nu inslaan?
  Kijkend naar de koers moet je dat als verkoop-suggestie zien.

  Ook zonder naar de koers te kijken, zou dit duidelijk kunnen zijn.
 3. Cloverleaf 19 januari 2023 18:52
  Mevrouw Lagarde moet geen uitspraken doen dat beleggers hun portefeuille moeten herzien. Dat is naar mijn mening heel erg fout. Ze zorgt voor paniek met dergelijke uitspraken omdat herzien heel ruim opgevat kan worden. Mevrouw Lagarde moet zich met de ECB bemoeien en daarbuiten heeft ze naar mijn mening helemaal niets te zoeken, oordelen danwel te adviseren. Wat een waardeloze president van de ECB.
 4. DeVrijbuiter 19 januari 2023 18:55
  AJK & collegae, geen vraag voor de podcast maar een dankwoord! Als beginnend belegger weet je niet waar je het zoeken moet. Koersen bewegen op en neer, terwijl je vaak geen idee hebt hoe of waarom. Ik heb heb afgelopen jaar op dagelijkse basis de voorbeurs, het live blog en de slotcall gelezen en ben daar een wijzere belegger van geworden. Jullie becommentariëren niet alleen de beurzen, maar verspreiden ook kennis over hoe de financiële markten en economie werken. Bij dezen; ontzettend bedankt daarvoor! Ga zo door en ik blijf jullie volgen.
 5. forum rang 4 Ben 19 januari 2023 19:00
  Wat is er nou toch zo moeilijk om gewoon eerlijk zeggen "dit was weer een onzindag, veel daling bij halve omzet, een beetje schudden dus, kijken wie er braaf in paniek uitstapt; zodra de Yanks groen kleuren herstellen wij."

  Niet de schuld aan Lagarde en Knot geven; OK, de laatste zou 's moeten leren z'n domme mond te houden, maar...... :-)
 6. Stierknijper 19 januari 2023 19:03
  Vraag voor de podcast.
  JET (en ook Niels in zijn advies) heeft het steeds over ‘aangepaste Ebitda’. Willen jullie nog een keer uitleggen wat het verschil is met de ‘gewone’ Ebitda? Ik neem aan dat ‘aangepast’ is geïntroduceerd om positievere cijfers te kunnen laten zien. Alvast bedankt.
 7. chogogo 19 januari 2023 19:07
  En zo is dat. Wellicht moeten we de ECB aanraden haar positie te herzien. En sowieso het bankenstelsel op de schop te nemen. Dat maakt de markt, ondernemerschap en maatschappij kapot. En vooral eens een keer de dienstverlening van de banken verbeteren en de kosten aanmerkelijk verlagen. Wanneer staan er eens alternatieven op om banken te vervangen.
 8. Watchful¤Eye 19 januari 2023 19:39
  Voor de podcast: JET vrij weinig cash in de kluis? (lees ik in de slot call). Op de balans dd juni 2021 zie ik 882 mln cash staan. Verder hebben ze i-Food verkocht voor 1,5-1,8 miljard euro dat nog moest binnenkomen; LT schuld 2,8 miljard lijkt te overzien. Rentabiliteit trekt aan. Volgens mij kun je dan niet vinden dat er weinig cash in de kluis zit. Dat zou op zijn minst onderbouwd moeten worden (een recentere balans dan dd juni 2022 hebben we dacht ik nog niet gezien)
 9. Peleador 19 januari 2023 19:50
  Lagarde adviseert beleggers hun posities te herzien. Is dat een verkapt verkoopadvies? Vrij vertaald: ik heb jullie gewaarschuwd, later niet klagen. Of bedoelt ze misschien een overstap naar meer defensievere waarden. Ja, ik roep maar wat, want ik kan alleen maar speculeren. Met deze opmerking jaagt ze mensen alleen maar schrik aan, maar misschien beoogt ze dat wel.
 10. forum rang 6 BultiesBrothers 19 januari 2023 21:58
  "De snel dalende lithiumprijs is niet onopgemerkt gebleven in de markt en zet de koers van AMG (-2%) onder druk. Daar staat volgens analist Paul Weeteling echter een aantal positieve ontwikkelingen tegenover. Hij maakt zich dan ook vooralsnog niet veel zorgen. Het hangt er wel vanaf hoe lang de lithiumprijs blijft zakken.
  "

  Goh,, wat een helderziende
29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links