Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: ‘Cryptobeleggers zetten Accsys per ongeluk 7% hoger’

Slotcall: ‘Cryptobeleggers zetten Accsys per ongeluk 7% hoger’

Een somber dagje op de beurs. De AEX (-0,2%) koerst wat lager, maar grote uitschieters zijn er niet in de Nederlandse hoofdindex. Op het eerste oog lijkt er dan ook niet veel te zijn gebeurd, maar schijn bedriegt. 

Werpen we een blik op de AScX (-0,8%), dan zien we namelijk dat Accsys (+7,2%) fors hoger is gesloten, en dat zonder nieuws. Wel lagen de volumes bijna drie keer zo hoog als op een normale dag. De oorzaak is wellicht te vinden in de cryptowereld. Het is namelijk goed mogelijk dat men Accsys verwart met een populaire cryptomunt. Deze cryptomunt, Axie Infinity, deelt dezelfde tickernaam (AXS) en schoot de afgelopen dagen erg hard omhoog.

 

Het zou niet de eerste keer zijn dat tickernamen door elkaar worden gehaald. Kunt u zich bijvoorbeeld nog herinneren dat Elon Musk twee jaar geleden 'use Signal', doelend op een berichtenapp. In blinde paniek kochten veel van Musks volgers aandelen van het totaal ongerelateerde en kleine bedrijfje Signal Advance. De koers sprong dan ook, onbedoeld, in één dag 438% de lucht in.

Google krijgt het zwaar 

Bloomberg wist vandaag te melden dat het Amerikaanse ministerie van Justitie Alphabet (-0,6%), het moederbedrijf van Google, gaat aanklagen. Reden is de dominantie van de zoekmachinereus op de digitale advertentiemarkt. Nu weten we ook dat bij Google het zweet is uitgebroken door het nieuwe ChatGTP, een wellicht allesovertreffende zoekmachine. Wellicht kan ChatGTP de dominantie van Google wat inperken. 

Brunel

De jongste inzichten over de ontwikkeling van de wereldwijde economie zijn wat positiever dan eerdere. Dat duidt er onder andere op dat de eurozone een recessie hoogstwaarschijnlijk nipt weet te vermijden. En hoewel een economische groei van slechts 0,1% zeker niet overhoudt, is dit een significante verbetering versus de eerdere projecties van een krimp van 0,5 tot 0,8%.

Zowel traditionele uitzenders als detacheerders als Brunel (+1,8%) hebben uiteraard baat bij economische groei, al spelen meer variabelen een rol. Het volume van de flexbranche zal dit jaar vermoedelijk licht krimpen als gevolg van een afkoelende economie en personeelsschaarste. IEX-analist Martin Crum vertelt u er alles over in zijn analyse van Brunel.

Interview met Alfen-CEO Marco Roeleveld

Collega's Jasperien van Weerdt en Niels Koerts zijn recent langs bij Alfen (+3%) gegaan, om daar te spreken met CEO Marco Roeleveld. Alfen is een ontzettend interessant bedrijf. Sinds de beursgang in 2018 is de koers van het aandeel ruim acht keer over de kop gegaan. Het bedrijf heeft grote ambities om in te spelen op de energietransitie. Hoe houdt Alfen zich staande tegenover de toenemende concurrentie? U leest het in dit uitgebreide interview.

Top 3 stijgers en dalers

Rentes

Niet heel veel commotie op de rentemarkt. Hieronder ziet u de tienjaarsrentes van vandaag. 

Brede markt

 • De AEX (-0,2%) presteerde slechter dan de Franse CAC 40 (+0,2%) en de Duitse DAX (-0,0%).
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) daalt tot 19,6 punten.
 • Wall Street koerst als volgt: S&P 500 (-0,2%), Dow 30 (-0,1%) en de Nasdaq (-0,2%).
 • De euro blijft liggen en noteert 1,087 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
 • Goud (+0,3%) en zilver (+0,8%) stijgen. 
 • Olie: WTI (-1,6%) en Brent (-1,7%) dalen.
 • Bitcoin (-0,3%) levert wat in. 

Het Damrak:

 • Morgen zijn veel ogen gericht op ASML (+0,1%), de zware jongen van de Nederlandse beurs komt dan namelijk met cijfers. De markt gaat ervanuit dat ASML zijn eigen outlook voor afgelopen kwartaal gewoon gehaald heeft.
 • ABN Amro Oddo heeft zijn koersdoel én advies voor Randstad (-0,9%) verlaagd. Het koersdoel ging van €75 naar €50, waarmee het advies van kopen in één keer naar verkopen ging. Daar mag dan wel bij gezegd worden dat het vorige advies stamt uit februari 2022.
 • Op 18 januari kwam Just Eat Takeaway (-4,1%) met een mixed bag aan cijfers, waar beleggers in eerste instantie positief op reageerden. Dit had vooral van doen met het feit dat de maaltijdbezorger eindelijk zwarte cijfers schreef. Sindsdien is de koers echter in verval geraakt, zoals we vaker hebben gezien bij Just Eat Takeaway. Ook vandaag levert de maaltijdbezorger weer een paar procent in, waardoor een aandeel van het bedrijf minder dan €23 waard is.
 • Midden op de dag kwam JDE Peet's (+5,1%) met cijfers. Vrij ongebruikelijk en simpelweg not done. Over de cijfers zelf: Het bedrijf heeft in 2022 hogere resultaten behaald, in lijn met eerder afgegeven outlook, en boekt verder aanzienlijke vooruitgang met de groeistrategie die het bijna twee jaar geleden introduceerde.
 • OCI (-5,1%) daalt vandaag flink, zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor te vinden is. Tsja, dit blijf je houden met volatiele aandelen zoals OCI.

Adviezen:

 • Randstad: naar €50 van €75 en verlaagd naar verkopen - ABN Amro Oddo
 • Aperam: naar €38 van €40 en houden - Citi Research
 • Adyen: naar €1.750 van €2.070 en kopen - Deutsche Bank 
 • Air France-KLM: naar €1,75 van €1,45 en houden - Deutsche Bank

Agenda woensdag 25 januari 2023

00:00 Chinese markten gesloten vanwege Chinees Nieuwjaar

07:00 ASML - Cijfers vierde kwartaal

10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - Januari (Dld)

13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)

13:00 AT&T - Cijfers vierde kwartaal (VS)

13:00 Abbott Laboratories - Cijfers vierde kwartaal (VS)

13:00 Boeing - Cijfers vierde kwartaal (VS)

13:00 Kimberly-Clark - Cijfers vierde kwartaal (VS)

16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

22:00 IBM - Cijfers vierde kwartaal (VS)

22:00 Tesla - Cijfers vierde kwartaal (VS)

 

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

 1. jan '23 Slotcall: Arbeidscontracten in techsector massaal door de shredder 24
 2. jan '23 Slotcall: ‘Cryptobeleggers zetten Accsys per ongeluk 7% hoger’ 18
 3. jan '23 Slotcall: Lagarde adviseert beleggers hun posities te herzien 29

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Kruimeldief 24 januari 2023 18:05
  Vanochtend publiceren jullie:

  ABM FN-Dow Jones) Citi Research heeft dinsdag het koersdoel voor Aperam verhoogd van 30,00 naar 38,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. Dit bleek uit een sectorrapport van de Amerikaanse zakenbank

  Hierboven publiceren jullie nu: van 40 naar 38. Wat is het nou?
 2. forum rang 10 bp5ah 24 januari 2023 20:45
  quote:

  jan de vakman schreef op 24 januari 2023 20:27:

  Zeiler1969, voor Ahold pakt het valuta verhaal ongunstig uit en het is op het ogenblik oorverdovend stil in de dure AH supers!!
  Je doet maar weinig boodschappen.

  Ga's huismerk AH kopen en ga 's naar de ALDI of naar de LIDL en vel dan een oordeel.

  Haal gewoon de gebruikelijke dingen.

  Je conclusie zal anders zijn.
 3. forum rang 5 bartbas 24 januari 2023 22:16
  quote:

  jan de vakman schreef op 24 januari 2023 20:27:

  Zeiler1969, voor Ahold pakt het valuta verhaal ongunstig uit en het is op het ogenblik oorverdovend stil in de dure AH supers!!
  Dat oorverdovend stil herken ik niet bij mij in de buurt. Parkeerterreinen staan overvol en vrachtwagens met levensmiddelen rijden af en aan. Neem ook mee dat AH steeds meer aan huis bezorgd. Ik verwacht dat ze daarin nummer 1 zijn en keihard groeien.
  Bb
 4. forum rang 7 jan de vakman 24 januari 2023 23:06
  Ik kom in alle grote supers, de meeste wekelijks, behalve bij de goedkoopste; Dirk en daar zie ik dat AH vaak met 1 kassa draait, Jumbo met 2, aldi ook met 1 en de lidl met minstens 3, dat komt ook wel enigszins door het latere tijdstip dat ik de lidl bezoek, maar de Jumbo sluit direct aan op AH en over online boodschappen stond vorige week in het FD dat het stabiliseert, dus zeker geen grote groei!!
 5. Joyeuse 25 januari 2023 00:13
  quote:

  jan de vakman schreef op 24 januari 2023 23:06:

  Ik kom in alle grote supers, de meeste wekelijks, behalve bij de goedkoopste; Dirk en daar zie ik dat AH vaak met 1 kassa draait, Jumbo met 2, aldi ook met 1 en de lidl met minstens 3, dat komt ook wel enigszins door het latere tijdstip dat ik de lidl bezoek, maar de Jumbo sluit direct aan op AH en over online boodschappen stond vorige week in het FD dat het stabiliseert, dus zeker geen grote groei!!
  Komt omdat de Lidl geen zelfscan heeft. :’)
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links