Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zijn we allemaal niet wat te negatief?

Zijn we allemaal niet wat te negatief?

Het sentiment op de financiële markten is de afgelopen maanden in korte tijd volledig omgeslagen. Waar eind vorig jaar de (geld)bomen nog tot in de hemel groeiden en cryptokoersen 'to the moon' konden stijgen, lijken beleggers momenteel pessimistischer dan ooit.

De hoge inflatie, oorlog in Oekraïne, oplopende rentetarieven en stablecoin-crashes zorgen ervoor dat beleggers verwachten dat we het ergste nog niet hebben gehad en dat er een stevige recessie op de loer ligt.

De Fear & Greed-index van CNN Money geeft het sentiment op de markten goed weer. De index geeft momenteel een waarde aan van 9, wat staat voor extreme angst.Bron: CNN

De vraag is natuurlijk wat dit voor de markten betekent. Je mag ervan uitgaan dat als beleggers zo negatief zijn, zij inmiddels hun posities voor een groot deel hebben verkocht of in ieder geval maatregelen hebben genomen tegen verdere koersdalingen. En wie is er nu dan nog over om te verkopen?

Vaak geven deze extreem negatieve waardes dan ook een ommekeer in de markten weer. Zeker als het allemaal uiteindelijk toch wat blijkt mee te vallen.

Royce gaf in zijn column van gisteren aan dat er mogelijkheden zijn voor kortetermijn-oplevingen, maar dat het langetermijnbeeld nog altijd zwak oogt. Vooralsnog is dit zeker het meest waarschijnlijke scenario.

Ik bekijk vandaag de technische plaatjes van de Nederlandse beurs echter eens met een roze bril en bespreek het positieve scenario, mocht het sentiment binnenkort weer aantrekken.

AEX stabiliseert rond oude all-time high

De AEX-index beweegt op lange termijn in een dalende trend. Vanaf eind vorig jaar heeft de Nederlandse hoofdindex ongeveer 16% moeten prijsgeven. De koers schommelt echter al enige tijd rond het oude all-time high uit 2000 rond 700 punten. Dit niveau lijkt dus wel enige steun aan de markt te bieden.

Deze aarzeling zorgt voor een consolidatiefase binnen de dalende trend. Het beeld klaart echter pas op wanneer de dalende toppenlijn (rode stippellijn) wordt doorbroken. Dan kan er worden gesproken van een succesvolle pullback naar het oude all-time high en kan er weer omhoog worden gekeken. De top van eind vorig jaar rond 830 punten vormt dan het eerste richtpunt.

Hogere bodem voor de AMX-index

De midkap-index heeft de schade het afgelopen half jaar beperkt weten te houden. Ondanks enkele negatieve uitschieters wist de index telkens goed te herstellen. Deze langetermijn-consolidatiefase lijkt nu een omgekeerd hoofd-en-schouderpatroon op te leveren.

Dit patroon signaleert bij een doorbraak van de neklijn (blauwe stippellijn) een betrouwbaar bosdempatroon, wat het begin kan zijn van een periode van hogere koersen. Het berekende koersdoel ligt dan rond 1.300 punten.

De ASCX-index geeft het nog niet op

De Nederlandse smallcaps-index igt er technisch bezien eigenlijk helemaal niet verkeerd bij. De index van de kleinere Nederlandse aandelen heeft de afgelopen maanden zelfs meerdere keren haar all-time high aangescherpt.

Door het volatiele, maar per saldo zijwaartse, koersverloop vormt de index een zogenaamd 'broadening' patroon. Hierbij liggen de toppen en bodems steeds verder uit elkaar, wat de onzekerheid onder beleggers aangeeft.

Dit patroon kan zowel een consolidatiefase als een topformatie worden, afhankelijk van aan welke kant de koers uiteindelijk uitbreekt. De ASCX-index lijkt binnen de formatie echter een hogere koersbodem te vormen. Dit signaleert dat de kans op een opwaartse uitbraak lijkt toe te nemen.

Een doorbraak door de oplopende blauwe toppenlijn zal de oude stijgende trend een nieuwe impuls geven en ruimte vrijmaken voor een grotere stijging.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 27 feb Pullback moet eerdere uitbraak bevestigen 102
 2. 20 feb Europese beurzen hebben wind mee 107
 3. 13 feb Nederlandse indices blijven goedgemutst 72

Gerelateerd

Reacties

277 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 handyman6 19 mei 2022 08:26
  Oversold? Er komt een moment dat iedereen die wil verkopen ,dat ook gedaan heeft? Klinkt mij te dood doenerig.
  Als de angst toeslaat voor bv recessie oid,dan neemt het verkopen juist toe,kan versnellen zelfs.
  Pas als dat momentum afneemt ,komt de horde tot rust.De paniek heb ik nog niet gezien,laat staan de versnelling.Min 5% lijkt veel ,maar toch....
  Koffie ,met koek
 2. forum rang 4 joostUSA 19 mei 2022 08:34
  quote:

  handyman6 schreef op 19 mei 2022 08:26:

  Oversold? Er komt een moment dat iedereen die wil verkopen ,dat ook gedaan heeft? Klinkt mij te dood doenerig.
  Als de angst toeslaat voor bv recessie oid,dan neemt het verkopen juist toe,kan versnellen zelfs.
  Pas als dat momentum afneemt ,komt de horde tot rust.De paniek heb ik nog niet gezien,laat staan de versnelling.Min 5% lijkt veel ,maar toch....
  Koffie ,met koek
  Ik denk dat er al heel veel particulieren uit de markt zijn. Het beursentiment staat op een zeer laag niveau dat betekend dus dat er al veel mensen uit zijn.
  En -5% op de Nassie is echt wel paniek, dat zien we niet vaak..
 3. forum rang 7 easy56 19 mei 2022 08:39
  quote:

  joostUSA schreef op 19 mei 2022 08:34:

  [...]

  Ik denk dat er al heel veel particulieren uit de markt zijn. Het beursentiment staat op een zeer laag niveau dat betekend dus dat er al veel mensen uit zijn.
  En -5% op de Nassie is echt wel paniek, dat zien we niet vaak..
  de particulieren die gekocht hebben vanwege TINA zitten nu met verlies tewachten op hogere koersen zodat ze eruit kunnen.....

  Maar de meesten zullen geen zin meer hebben om nog bijtekopen na verdere verlies aankopen,idd
 4. forum rang 7 handyman6 19 mei 2022 08:41
  quote:

  easy56 schreef op 19 mei 2022 08:39:

  [...]de particulieren die gekocht hebben vanwege TINA zitten nu met verlies tewachten op hogere koersen zodat ze eruit kunnen.....

  Maar de meesten zullen geen zin meer hebben om nog bijtekopen na verdere verlies aankopen,idd
  Op een enkele Toerist na dan hè....
  ;-)
 5. ebikewilly 19 mei 2022 08:49
  Zijn we allen niet wat te negatief. En ja hoor bij lezen van deze reacties doet de kop van dit artikel de reacties hier eer aan. We versterken elkaar in negatief pessimisme (dubbel op he) maar ja zo leest en voelt het wel. Op de beurs zijn nu eenmaal heel veel invloeden van buitenaf die het sentiment bepalen. En om daar nou door, jan met de pet, financiele markten en met name de Journalistiek de boel naar beneden te halen, naast alle ellende dier er al is, is volgens mij niet zo slim.
277 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links