Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het ziet er aardig uit voorbeurs, AEX lijkt achtje te draaien

Het ziet er aardig uit voorbeurs, AEX lijkt achtje te draaien

De beste wensen voor 2022 en dat uw risico maar mag worden beloond. De AEX-indicatie is nu 0,6%, ofwel we lijken het nieuwe jaar met een acht op het bord te starten.

  • Alle futures openen een paar tienden hoger en Azië beweegt wisselend
  • De dollar trekt iets aan tot 1,135
  • De rentes liggen vlak tot een basispuntje hoger
  • Olie daalt een paar tienden, net als goud en crypto

Zelf blik ik nooit terug en doe ik nooit voorspellingen, maar u leest ze graag. Zo lang bedrijven meer geld verdienen, komt het vroeg of laat goed met beurs, koersen en beleggen. Verder gaan mijn wijsheden niet. Bloomberg heeft voor u alle outlooks 2022 van de grote instituten verzameld en daar pik ik deze uit.  

JPMorgan
Our view is that 2022 will be the year of a full global recovery, an end of the global pandemic, and a return to normal conditions we had prior to the Covid-19 outbreak. We believe this will produce a strong cyclical recovery, a return of global mobility, and strong growth in consumer and corporate spending, within the backdrop of still-easy monetary policy.

BlackRock Investment Institute
We see another year of positive equity returns coupled with a down year for bonds. The powerful restart of economic activity will be delayed (but not derailed) due to new virus strains, in our view. Central banks will start to raise rates but remain more tolerant of inflation. We see inflation settling above pre-Covid trends – we’re going to be living with inflation. We have dialed back our risk-taking given the wide range of potential outcomes.

Goldman Sachs
We expect less impressive returns for risky assets in line with a more mature cycle, with the best opportunities in macro divergence and cycle longevity after the synchronized rapid rebound in 2021. Our economists expect inflation to moderate and our rates strategists expect only a modest rise in long-term rates through 2022.

Morgan Stanley
Growth improves and inflation moderates, but central bank buying slows and rates rise. Own equities in Europe and Japan, securitized credit, the Canadian dollar and Swiss franc, and resist buying Treasuries, U.S. stocks, and emerging-market assets until more is in the price.

Voor de inloggers onder u, hier is de link. Oh ja, ING, Rabobank en ABN Amro komen in het stuk niet voor, maar Robeco en Kempen wel.

Zelf heb ik na twee tropenjaren twee weken de beurs en het nieuws gelaten voor wat ze zijn - tot verbazing van velen kan ik dat inderdaad - en het eerste wat ik wil weten is hoe het met de winst- en omzetverwachtingen van de analisten staat. Daar zeg ik wat. Drie jaar geleden startten we het jaar met waarschuwing Apple.

Dat was achteraf toch een mooi koopmoment... Enfin, de omzetverwachtingen lopen nog mooi op, maar de winsten niet meer. Daar zijn alle issues als inflatie, chiptekort, supply chain, transport, energie en personeel van vorig jaar debet aan, die we zo meenemen in 2022. 

Oh ja, de AEX is vorig jaar op basis verwachte winsten een kwart goedkoper geworden, maar daar hoort u niemand over. 

Doe ik deze er ook nog even bij, inflatieverwachtingen markt. Tja...

De opening stelt weinig voor. Het jaarcijferseizoen 2022 begint pas over een week of twee en het is afwachten of zich voor die tijd al bedrijven melden mee mee- of tegenvallers.

De rentes dan, die zijn in mijn afwezigheid toch opgelopen. Niettemin kan ik deze stranden nog altijd niet rijmen met vooral economie en inflatie. Mr. Market heeft echter nooit boodschap aan logica en al helemaal niet aan wat wij vinden en denken.

Nieuws, advies, shorts en agenda

  • Het belangrijkste ABM Financial nieuws sinds het Amsterdamse slot oudejaarsdag:
  • 07:55 AEX start nieuwe jaar vermoedelijk in het groen
  • 07:32 Credit Suisse sluit gestaakt inkoopprogramma af
  • 07:30 'Tesla verrast positief'
  • 07:11 Europese beurzen openen 2022 naar verwachting met winst
  • 07:05 Ruim 290 miljoen coronabesmettingen wereldwijd
  • 02 jan Olielanden verwachten weinig impact omikron op oliemarkt - media
  • 02 jan Recordaantal Tesla's afgeleverd
  • 02 jan Drukke macroweek in verschiet
  • 02 jan Ruim 9 procent minder auto's verkocht

De AFM meldt deze shorts:

De agenda kent alleen inkoopmanagersindices industrie over december en vandaar dat ik het maar even zo doe. Wij zijn om 09:00 uur en de Amerikaanse ISM Manufacturing Index is pas morgen:

En dan nog even dit

Lijntjes doortrekken dus:

Nieuw jaar, oud geluid... Chinees vastgoed dus.

Meteen een beursgang in het nieuwe jaar in Milaan en dat is ook van Euronext:

Nog een autobouwer:

Hé:

Nog geen strenge vorst te bekennen op Buienradar:

Want o zo lucratief gezien kosten, fees, spread et cetera:

Veel plezier en succes vandaag.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Tikka 3 januari 2022 10:27
    AJ, de standen van de rente zijn niet zo heel gek. bond traders verwachten kortdurende hoge inflatie van nog minder dan een jaar. dit heeft relatief weinig impact voor een obligatie over 10 jaar. Ook stijgt de korte rente en daalt de lange rente in de US. Deze afvlakking van de yield curve wijst erop dat de FED volgens de markt er te hard in gaat vliegen met de verkrapping, stijgende rente op de kortetermijn die ervoor gaat zorgen dat de rente lager gaat zijn op de lange termijn door minder groei en inflatie
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links