Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Reset-gevaar

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Reacties

27 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 september 2011 14:13
    quote:

    raulgol schreef op 19 september 2011 12:01:

    Nee Johannes, De ECB heeft geen monetaire soevereniteit, die euro's komen van de centrale banken uit de EU. Daarom vraag ik me af hoe groot de hefboom op de (niet oneindige hoeveelheid euro's) kan zijn voordat de ballon knapt.
    Waarom drukt de Griekse centrale bank dan niet gewoon euro's bij, of begint een lokaal Grieks opkoopprogramma voor Griekse obligaties? Zo soeverein zijn ze kennelijk niet.
  2. [verwijderd] 19 september 2011 16:44
    Nou Johannes, dat zeg ik ook niet.
    De ECB wordt gefund door centrale banken met euro's. Maar die banken kunnen geen euro's bijdrukken.
    En waar ik nu juist benieuwd naar ben is hoe groot de ECB nu eigenlijk kan worden met de haar gelimiteerde toegeschoven euro's van de Europese centrale banken.
  3. [verwijderd] 19 september 2011 22:18
    Goed en belangrijk artikel over een belangrijk onderwerp. Ik roep al jaren dat het hele gezeur over de Zuid-Europese schulden en de euro slechts bedoeld is om de aandacht van de veel ernstiger problemen in de VS af te leiden. De VS hebben continu een omvangrijke instroom van kapitaal uit het buitenland nodig. Dan helpt het erg als er elders veel kapitaal weg vlucht.
    Toen in 2006 en 2007 de eerste berichten verschenen over wanbetalingen op Amerikaanse hypotheken na jaren van kunstmatig lage rentes, grote begrotings- en handelstekorten in de VS, had ik direct
    door dat dit wel eens zeer ernstige gevolgen kon hebben. Er was geen grootschalige media-aandacht voor dit fenomeen, waar dacht ik ook in die tijd al werd gespeculeerd over een mogelijke eurocrisis. Wel waren er verontrustende berichten over bijvoorbeeld de blootstelling van Citigroup en Merrill Lynch aan de beruchte sub-prime hypotheken. Later bleken beide partijen natuurlijk in grote problemen te komen.

    Totdat Lehman Brothers viel was er relatief weinig aandacht in de financiele media voor deze problemen, ook zakten de koersen van beleggingsprodukten gebaseerd op Amerikaanse hypotheken niet dramatisch. De markt heeft dus blijkbaar lang niet altijd gelijk.

    In de laatste jaren is de situatie van zowel de Amerikaanse economie als de Amerikaanse huizenmarkt niet verbeterd. Sterker nog, de schulden van de Amerikaanse staat zijn nog veel verder toegenomen, de handelsbalans is nog even slecht, de financiele positie van miljoenen Amerikaanse huishoudens nog steeds zeer slecht en zorgwekkend.

    De Amerikaanse staatsschuld bedraagt inmiddels zo'n 15.000 miljard dollar, bij de huidige wisselkoers zo'n 11.500 miljard euro, bijna 40 keer de staatsschuld van Nederland. Zorgwekkend is bovendien dat het begrotingstekort zo'n 12% van het Nationaal Inkomen bedraagt, zo'n 45% van alle overheidsuitgaven van de Federale staat wordt geleend. Daarnaast is de financiele positie van miljoenen huishoudens nog steeds erg slecht, de huizenprijzen flink gedaald en nog steeds dalend.

    Nu blijkt dus uit dit artikel ook dat de reset-ellende van hypotheken nog steeds geleden is.

    Dat de rentes op obligaties van de problematische Euro-landen zo stijgen zegt niet alles, het kan veroorzaakt worden door gerichte speculatie in combinatie met de enorme bevooroordeeldheid van de voornamelijk AngelSaksische financiele pers en kredietbeoordelingsburo's.

    Houd berichten over oplopende aantallen foreclosures in de gaten! Voor institutionele beleggers, wordt het niet eens tijd riskante Amerikaanse staatsobligaties en MBS'en met een rendement van rond de 2% te verkopen?

  4. [verwijderd] 20 september 2011 00:37
    Inderdaad, de Amerikaanse en Britse marketing is beter. Bovendien dalen de koersen van de obligaties van de Europese probleemlanden en die van Europese aandelen ook door de voortdurende negatieve berichtgeving vanuit de financiele centra Londen en New York, door de kunstmatig gunstiger creditratings die Amerikaanse overheidsobligaties en banken steeds maar blijven hebben en door gerichte speculatie door gespecialiseerde hedgefunds en dergelijke die meestal ook hunbasis in de US of UK hebben. Niks geen goede marktwerking als een Amerikaanse obligatie ongeveer 2% rente geeft terwijl een staatsobligatie van bijvoorbeeld Italie met een vergelijkbaar default-risico ruim de 5% noteert.

    quote:

    the RMF schreef op 19 september 2011 13:49:

    Helemaal mee eens, ben blij dat hier aandacht aan besteed wordt. Het is gewoon een verschil in marketing. In de VS zijn ze daar heel goed in, waardoor het daar beter lijkt te gaan. Hierdoor veert de markt telkens snel op na een crisis. Dit in tegenstelling tot Europa waar iedereen juist over elkaar heen struikelt om te zeggen hoe slecht we er voor staan, wat vervolgens deels waarheid wordt. Dit betekent echter niet dat er geen fundamentele problemen zijn met het Amerikaanse model.

  5. [verwijderd] 20 september 2011 04:12
    Beste Cees Smit, het zou heel goed kunnen, Griekenland als een soort afleidingsmanouevre; al moeten we niet vergeten, dat je van het stroperige optreden van de EU ook bepaald niet vrolijk wordt.
    Op de site van realtytrac staat een persbericht van 13 sep, waaruit blijkt dat de default notices in augustus in één maand met 33% stegen!! Het totale aantal foreclosure activ. steeg met slechts 7%, na een 44-maands laag in juli. Het ging dus aardig de goeie kant op, maar de def.not. zijn het begin van nieuwe problemen? Goed in de gaten houden half oktober, wanner het volgende cijfer verschijnt.
    (In 2008/2009 was dit persbericht altijd headlines voor CNN Money en Bloomberg. Nu hebben ze het er niet helemaal niet over).

    GW
  6. [verwijderd] 20 september 2011 16:46
    quote:

    france schreef op 20 september 2011 13:05:

    Even iets anders, wie weet hoe het staat met de waarde (loos?) van de door de Nederlandse staat overgenomen, althans het risico, 27 miljard alt-A lening van de ING?

    Iemand? Cees?
    Misschien staat er wel iets in de Miljoenennota:)) Vorig jaar is om deze tijd meegedeeld dat er niets op behoefde te worden afgeschreven en dat de hypotheekrente op de obligaties gewoon betaald werd.

    GW
27 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links