Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Reset-gevaar

Heeft u dat ook wel eens gehad dat u heel veel moeite doet om een verpakking, koffer of iets anders open te maken en dat u later toch de sleutel, een lipje of zoiets ziet waarmee u het heel gemakkelijk had kunnen openen.

Dit gevoel heb ik nu met de beurs, ik roep immers al jaren dat de sleutel van de aandelenbewegingen in de huizenmarkt zit. En toch laat ik me net als de rest afleiden door de Amerikanen met hun focus op Griekenland en dat terwijl het echte probleem veel groter is.

Dus mogelijk is Griekenland slechts een afleiding. Collega-columnist Corne schreef er al over. Nouriel Roubini was in Nederland bij het RTL Z-feest. Ik had allerlei vragen aan deze man willen stellen over de Amerikaanse huizenmarkt en de resets.

Maar nee ze vroegen naar Griekenland, alsof de expert van de Amerikaanse huizenmarkt daar iets zinnigs over kon zeggen. Al op de Dag van de belegger in november 2010, maar ook al veel eerder en vaker wees ik op de problemen die er moesten komen naar aanleiding van de resets in de Option ARM-sector van de Amerikaanse huizenmarkt.

Die wijsheid heb ik natuurlijk niet van mezelf maar van Amerikaanse websites; veel zakenbanken wijzen hier al jaren op.

Als je op het internet naar hypotheek-resets gaat zoeken kom je dit soort plaatjes tegen

Of dit plaatje:

Reset-hyptheken
Al deze plaatjes wijzen al jaren op gevolgen van het aflopen van de lagerenteperiode en de overgang naar de hogerenteperiode voor hypotheekbezitters. Voor wie niet bekend is met reset-hypotheken, in Amerika was dit een heel populaire hypotheek.

U krijgt eerst een periode een korting op de normaal geldende rente en na de reset moet u de normale rente plus een opslag (de korting plus een vergoeding voor je kortingsperiode). Bijvoorbeeld: de rente is normaal 5 u hoeft de eerste drie jaar maar 3% te betalen en na de reset-datum gaat u naar 8%.

U begrijpt na de reset kunt u met moeite uw huis betalen omdat u gewend bent aan een lagere last. In het verleden sloot men na de reset-datum gewoon weer een nieuwe lening af en betaalde men uit de ontstane overwaarde de aflossingsboete (voor de genoten korting).

Maar nu de huizenprijzen niet meer stijgen en zelfs dalen lukt die truc niet meer. Maar voor ik verder ga met de gevolgen van de resets ga ik terug naar januari 2011. Ik maakte een column waarin ik mijn visie voor het jaar 2011 uit de doeken deed.

Ik quote mezelf: “In 2011 krijgen we te maken met een groot aantal resets van rentes in een veel verkochte variant, namelijk de Alt A-leningen... Bij het resetten van rente komt er een einde aan een korte periode van lage rente. Deze rentekorting moet dan na de reset dubbel en dwars terug betaald worden. Zo krijg je bijvoorbeeld op een hypotheek van 6% de eerste vier jaar maar 2% in rekening gebracht. Na de reset moet je dan ineens de korting (van 4%) dubbel en dwars terug betalen.”

Maar ook als u mijn columns niet heeft gelezen, dan nog had u net als ik al jaren lang op heel veel sites informatie over de resets kunnen lezen. Zoals:

 

Alt A
Maar omdat ik het zelf ook gedurende dit jaar uit het oog ben verloren en zelf veel te vroeg weer ben begonnen met kopen terwijl de hoge reset-berg toen nog moest komen, zal ik het niet verder inwrijven.

Ik ga daarom opnieuw weer even naar de Alt A- en de option ARM-leningen. De risico’s van deze leningen nemen al enige tijd toe. In 2011 en 2012 vinden er voor 125 miljard dollar aan Alt-A rente-resets plaats.

Dit leidde de afgelopen tijd al tot problemen maar kan mogelijk een nieuwe golf aan defaults en afschrijvingen tot gevolg hebben. Problemen in de Verenigde Staten zijn door hun omvang, zeker als we weten dat de Grieken slecht 110 miljard via het noodfonds van ons kregen, ook van groot belang.

Zoals gezegd werden de meeste hypotheken in de Verenigde Staten afgesloten met een variabele rente. De consument betaalde zoals in mijn voorbeeld eerst een lage rente (teaser rate)en na de reset-datum een hoge. De hogere lasten werden voorkomen door tijdig te herfinancieren.

Dramatische gevolgen
Maar daarvoor diende de waarde van het huis wel dusdanig te zijn toegenomen. Doordat er in plaats van een stijging op de huizenmarkt zelfs een daling is, zijn veel Amerikanen in de problemen geraakt en zullen er nog veel meer in de problemen raken de komende tijd.

Wat dus weer dramatische gevolgen voor de consumptie zou moeten hebben. Dus of het terrecht is dat de Dow Jones onveranderd staat terwijl de AEX meer dan 20% lager staat dit jaar, vraag ik me af. De wijsheid dat de problemen zouden ontstaan in de Verenigde Staten was voor mij een reden om juist niet daar te beleggen.

Voor wie het niet meer weet de golf van resets in de subprime-markt was een van de hoofdredenen dat allerlei banken in de problemen raakten in 2008. Waarbij we ons moeten beseffen dat de subprime-markt maar een beperkt deel van de totale markt was. De Alt A- en de Option adjustable rate-markt is veel groter.

Over de top
Een berg van de categorie Alpe d’ Huez hebben we net achter de rug, want als ik de streepjes tel, dan viel de top van de resets in juli of augustus. Dus de top in reset in de Alt A-hypotheken (een categorie tussen subprime en prime in), is net achter ons.

En zoals gezegd is dit een veel grotere categorie dan de subprime. De grootte wordt geschat op circa 2400 miljard dollar. Als er problemen na deze reset ontstaan dan zullen nog heel veel mensen uit hun woning gezet worden.

Deutsche Bank maakte een paar januari geleden al een research-rapport waarin de combinatie van massale resets en underwater status van veel Alt A-hypotheken zou kunnen leiden tot een nieuwe huizencrisis.

We are doomed en daar hebben we geen analist voor nodig. Maar waar is het einde? Ik weet het niet. Het is achteraf meer dan toevallig dat de reset-top precies gelijk viel met de daling op de beurzen en de daling van de financiële aandelen.

Maar nogmaals waar en wanneer eindigt het? Als ik de grafiek hieronder bekijk dan lijkt het dat we het einde van de gekte wel gezien hadden.

Maar het kan gekker, als ik naar een meer recente grafiek kijk.

Toch kopen
Ondanks de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt geloof ik nog steeds dat we moeten kopen. Mijn verhalen worden wellicht saai maar ik geloof dat er geen grote banken meer failliet gaan. En als je daar echt in gelooft dan zijn veel banken niet hoog geprijsd.

Koop SocGen
Zelf ING dat volgens oude stress-scenario's met de Alt A-posities een verlies van 1,5 miljard kon krijgen, is wel heel goedkoop op de grafiek. Maar wie dit met al deze wijsheid niet durft, moet eens kijken naar de Franse banken.

Vorige week riep ik al: "Koop SocGen". Maar elke week komt er ook weer een bank waar we even mee moeten oppassen, deze week was dat ineens UBS.

UBS had last van een frauderende handelaar in Londen. De 31-jarige Kweku Adoboli, werd donderdag gearresteerd. Hij is vrijdag voorgeleid en wordt beschuldigd van fraude en valse boekhoudpraktijken.

De schade wordt geraamd op 2,3 miljard… Gauw dus terug naar de Fransen neem bijvoorbeeld BNP. Ik vind het een mooi moment om ze op te pikken, maar ze zullen nog wel uitstuiteren.

Dexia is al zo laag dat het een langlopende call is, waar alleen een onbekende knock-out aan zit. Maar omdat we maar een beperkt deel van ons vermogen hierin investeren zou ik best durven kopen.

In al de genoemde banken heb ik in de Lage Landen nog geen positie maar ze staan wel op mijn kooplijst voor deze portefeuille. Privé beleg ik alleen in indices.

Ik sluit af met een antwoord op vragen over het door mij vorige week besproken boek:

  • Titel: The New Empire of Debt 
  • ISBN: 978-0-470-48326-8
  • Auteurs: William Bonner en Addison Wiggin

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 september 2011 09:36
    Lezenswaardig. Ik lees dat de Canadese huizenmarkt dezelfde trekken vertoont als destijds de VS. 'Griekenland' is natuurlijk een mooie afleiding voor politici waar journalisten zo te horen en te zien, graag aan meewerken. Lijkt me dat de 'reset-hypotheken' een bewuste misleiding is geweest van banken want het gedrag van mensen is niet gericht op het maken van financiële plannen voor de toekomst maar eerder 'wie dan leeft wie dan zorgt' of de praktijk dwingt tot andere keuzes. Men denkt niet aan 'gebruik lage rente om meer af te lossen zodat hoge rente te betalen blijft bij lagere schulden'.
  2. [verwijderd] 19 september 2011 09:58
    Goede achtergrond informatie over de tweede huizenbubbel.

    Je advies om nu bank aandelen te kopen zal ik maar rijmen met je financiele adviseur belangen. Wat je nu NIET wilt hebben zijn bank aandelen. De kans op een zware daling de komende maanden is levensgroot. OOK na de recente dalingen.
  3. [verwijderd] 19 september 2011 10:16
    Verhelderend verhaal. Het verklaart op een heel overtuigende manier hoe de crash van 2008 en van dit jaar samenhangen. Maar toch vraag ik mij af wat al die minder verdienende Amerikanen dan gaan doen met het gegeven van een blijvend onbetaalbare hypotheek. Dat is overigens ook een vraag die we over Nederland zouden kunnen stellen ....
  4. [verwijderd] 19 september 2011 10:26
    Goed verhaal, toch een vraagje Cees:
    hoe rijm je je verhaal over de reset-mortgage piek eind 2011 met je long posities??
    Klinkt mij dus niet als een koop-aanbeveling, voorzichtig uitgedrukt.. Want de geschiedenis leert dat als de VS keldert, wij vrolijk meegaan..
    Of ga je Europa long tegen de VS short als dekking?
    mvg
  5. [verwijderd] 19 september 2011 10:43
    We staan aan de vooravand van een complete meltdown.
    Zo'n BNP, die kunnen niet eens meer dollars op de geldmarkt lenen.
    Als ze 10% van hun meest risicovolle assets verkopen hebben ze een core tier 0ne ratio van 9% in 2013.
    Die tent is hartstikke failliet!
    Sinds Bear Stearns en Lehman is er helemaal nix veranderd, banken waarderen nog steeds hun troep niet market to market.
    Het enige verschil is dat banken nu niet meer gered kunnen worden door overheden, want die hebben ook geen geld meer.
    Focus je nu maar op kapitaalbehoud ipv. gokken op failliete banken.

    Dscl. short ING en KBC
  6. [verwijderd] 19 september 2011 11:35
    De ECB kan onbeperkt euro's drukken, dus alles wat zijn gararandeert is in ieder geval voor de nominale waarde gegarandeerd. Wat er dan terecht komt van haar opdracht om de inflatie beperkt te houden, is onduidelijk, maar als het bijgedrukte geld verdampt op de beurzen of elders, dan zal dat ook nog weleens kunnen meevallen.
  7. [verwijderd] 19 september 2011 12:10
    Beste Cees,
    De Amerikaanse huizen markt is een groot probleem zoals uit jouw verhaal blijkt. IN Nederland is het nog veel erger daar hebben we geen resets die helder maken dat er een groot probleem is. Ik verwacht in Nederland dat zo stilletjes steeds meer mensen hun rente en aflossingen niet meer betalen en waarom ook niet? De bank zal je er niet uitzetten want dat geeft veel negatieve informatie, denk aan de DSB, en de huizenmarkt stort als gevolg daarvan net als in de US helemaal in. Dus maar wachten op groei die echter niet eerder komt dan nadat de schulden van het publiek opgelost zijn. Long in enige financiële instellingen is dan ook wel het laatste wat je kunt concluderen uit uw verhaal. Vergeet ook niet de enorme schulden op de zogenaamde industrie terreinen en uitbreidingsplannen die ieder gehucht tegenwoordig heeft. Je kunt tegenwoordig nog wel "long" gaan maat nooit langer dan 3 of 4 dagen.

  8. [verwijderd] 19 september 2011 13:11
    Alle grafiekjes pieken op september 2011. Toch hoor je niet veel over de door jou beschreven problemen. Daarom vraag ik mij af of die andere hypotheken net zo veel problemen voor de banken opleveren als de subprime hypotheken (die van een veel lagere kwaliteit waren). Op sommige grafieken valt af te lezen dat een groot deel van de resets van Alt-A en ARM al geweest zijn. Dit heeft de banken niet aan het wankelen gebracht zoals in 2008.
  9. [verwijderd] 19 september 2011 13:28
    Niet aan het wankelen gebr8? Dus het feit dat BNP geen dollars meer kan lenen en dat een aandeel als Soc Gen door 3 is gegaan dit jaar is normaal?
    Of kijk eens naar de performance van BofA, of Unicredit, of de bankjes in Griekenland en Ierland.
    Tot slot denk ik dat als je hypotheeklasten verdubbelen in september en je die niet meer kan opbrengen de bank pas tot uitzetten overgaat na enkele herinneringen.
    Voordat wij de foreclosures over oktober te zien krijgen zitten we al weer dik in november.
    Maar eens goed op de foreclosures gaan letten
  10. [verwijderd] 19 september 2011 13:47

    zolang de betroffen eigenaars hun lage rente kunnen betalen, kunnen de banken het contract veranderen of vernieuwen en deze lage rente blijven aanbieden, of tenminste een lagere rente dan eerst was afgesproken.

    Zolang deze banken hun dollars gratis van de FED krijgen, blijven ze immers winst maken, ook bij 2% rente-inkomsten.

  11. [verwijderd] 19 september 2011 13:49
    Helemaal mee eens, ben blij dat hier aandacht aan besteed wordt. Het is gewoon een verschil in marketing. In de VS zijn ze daar heel goed in, waardoor het daar beter lijkt te gaan. Hierdoor veert de markt telkens snel op na een crisis. Dit in tegenstelling tot Europa waar iedereen juist over elkaar heen struikelt om te zeggen hoe slecht we er voor staan, wat vervolgens deels waarheid wordt. Dit betekent echter niet dat er geen fundamentele problemen zijn met het Amerikaanse model.
  12. [verwijderd] 19 september 2011 13:54
    In 2008 de gemiddelde prijs huizen US $225/m nu zitten we dacht ik op $170/m. Lasten nemen ook voor burger in US toe. Ben dus ook benieuwd hoe de nieuwe cijfers mbt foreclosures eruit gaan zien.
    In dit verband zou ik ook wel heldere cijfers voor de Nederlandse markt willen zien bijv; Aantal en totaal uitstaand kapitaal aan hypothecaire leningen in het verleden verstrekt tegen 100% exw of hoger. Uit ervaring weet ik dat bij een grote geldgever bijna niets anders werd gesloten. Onder de 100% was echt een uitzondering.
    Kijk je dan naar de waarde ontwikkeling nu hier....
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.