Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: De bodem is dichtbij

Waar wordt de korte termijnbodem geplaatst? Het eerste richtpunt van AEX 284,60 werd vrijdag met succes getest, maar een beweging hieronder lijkt reëel vandaag. De handelsbreedtes zijn ruim en onder deze horizontale steun is nog steun te vinden bij 278,40 en de stijgende bodemlijn van 273.

De Fibonacci-niveaus tussen 265 en 296 liggen bij 284,50, 281 en 277,50. Zolang vandaag de steunzone 284,50 – 285 in stand weet te blijven, lijkt de bodem afgelopen vrijdag te zijn gezet. Maar ik acht de kans ook reëel dat vandaag of mogelijk morgen de bodem nog een stuk wordt aangescherpt.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Er is hoop
Sinds begin augustus zit de AEX in een stijgende driehoek. Dit betekent dat er sprake is van gelijke toppen (beide rond 296 met een doji-candle) en stijgende bodems. Zodra dit omkeerpatroon aan de bovenkant wordt verlaten, ontstaat een koopsignaal voor de komende weken en een te berekenen koersdoel van ongeveer 325.

Dit betekent ook dat de belangrijke weerstandszone van 301 – 308 opwaarts wordt gebroken en de bodem definitief is gezet voor dit jaar. Zover is het nog niet en zolang de 296 niet opwaarts wordt gebroken, blijft de neerwaartse druk voor de langere termijn intact voor de Amsterdamse hoofdgraadmeter.

Wel geven de technische indicatoren steeds meer aanwijzingen dat er een volgende, forse opwaartse beweging aan zit te komen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500
De S&P 500 heeft vorige week - zoals verwacht - een top gevormd onder 1.230. Hier ligt zowel een oud uitbraakniveau als de bovenkant van een kort stijgend trendkanaal. Deze topvorming ging ook nog eens gepaard met een bearish engulfing. Intussen zijn de eerste horizontale steunniveaus alweer gesneuveld.

De volgende twee Fibonacci-niveaus liggen bij 1.165 en 1.150. Vlak daaronder ligt de stijgende bodemlijn van 1.145. Of het zo diep zal gaan weet ik niet, maar de neerwaartse ruimte lijkt beperkt en een ommekeer aanstaande. De S&P 500 ligt op alle tijdsframes aanzienlijk sterker dan veel andere indices.

Ik verwacht vandaag of morgen een bodem en in de komende weken een opwaartse uitbraak boven de 1.230.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

260 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. goldsammy 5 september 2011 09:10
    " De Fibonacci-niveaus tussen 265 en 296 liggen bij 284,50, 281 en 277,50. Zolang vandaag de steunzone 284,50 – 285 in stand weet te blijven, lijkt de bodem afgelopen vrijdag te zijn gezet. Maar ik acht de kans ook reëel dat vandaag of mogelijk morgen de bodem nog een stuk wordt aangescherpt."
    .
    Veel meer opties zijn er niet, toch..?
    In boerenlullen taal,: "we kunnen omhoog of we gaan omlaag"

  2. [verwijderd] 5 september 2011 09:17
    quote:

    Paulus29 schreef op 5 september 2011 09:13:

    Ik hoor Bas nu al maanden onvermoeibaar roepen dat we flink zullen gaan stijgen.

    Helaas pindakaas. Er pakken zich steeds donkerdere wolken samen boven onze samenleving.
    Wat ik mis in zijn column is of we short of long moeten gaan en of de correctie nog steeds tijdelijk en normaal is etc. Wat ben ik blij dat ik niet in die man zijn schoenen sta want continue afgaan is toch echt niet leuk. Aan de andere kant heeft hij het aan zichzelf te danken natuurlijk.
  3. forum rang 6 shortie 5 september 2011 09:20
    Wanneer ik kijk naar de daggrafiek van de EUR/USD dan ziet het er niet goed uit voor de beurzen.....
    Nu roepen dat vandaag of morgen de bodem gezet of "aangescherpt" wordt is meer anticiperen dan reageren en maar hopen dat de 1.145 het weet te houden de komende dagen.
    Alle signalen staan op diep rood. Als ik Bas was geweest was ik iets terughoudender geweest met het wijzen op een eventuele bodem...
  4. forum rang 6 shortie 5 september 2011 09:30
    quote:

    debo schreef op 5 september 2011 09:17:

    [...]Wat ik mis in zijn column is of we short of long moeten gaan en of de correctie nog steeds tijdelijk en normaal is etc. Wat ben ik blij dat ik niet in die man zijn schoenen sta want continue afgaan is toch echt niet leuk. Aan de andere kant heeft hij het aan zichzelf te danken natuurlijk.
    Ik tracht short te blijven zolang de VI op de S&P 30-minuten op verkoop staat. Pas zodra die naar koop gaat geen short posities meer aanhouden. Laatste verkoopsignaal was op 1.215-1.220. Inmiddels zijn waarde weer bewezen met een daling van 50 punten vanaf het verkoopsignaal.
  5. [verwijderd] 5 september 2011 09:35
    de beurs ziet er nu idd beroerd uit. toch staan de koppen nu wel errug één kant op.

    iedereen denkt dat de 240 binnen 2 weken zal worden gehaald.
    maar als iedereen negatief is, wie is er dan nog over om te verkopen?

    de ervaring leert dat de beurs meestal doet wat de meerderheid niet verwacht: ''the crowd is always wrong''
  6. forum rang 6 shortie 5 september 2011 10:09
    quote:

    pertan schreef op 5 september 2011 09:43:

    Zo juist mijn call spread 280/300 dicht gezet met € 3 winst per optie. Ook de s&p turbo shorts met een leuke winst gesloten. Als Bas gelijk heeft dan wellicht een kleine bounce tot 285 - 290 is mogelijk. Wat vindt Shortie?
    Petran,
    Zowel stijgingen als dalingen gaan altijd in golven. Bounces zijn dus immer mogelijk. De eerste subgolf binnen de laaste dalingsgolf 5 lijkt afgerond en er zou dus een bounce mogelijk zijn in de vorm van een opwaartse subgolf {2}. Feit blijft dat er normaal gezien nog een neerwaartse 3, 4 up en 5 down achteraan komen ter afronding van de complete golf. Gezien het verkoopsignaal op de 30-minuten VI blijft de KT momenteel Short totdat er een duidelijk koopsignaal op zal treden.
    Ik zou op dit moment nog niet willen anticiperen op een bodem aangezien dit de laatste subgolf is van het totale patroon.

    De bodem van golf 3 lag rond de 1.120
    Normaliter wordt de bodem van een golf 5 altijd onder die van een 3 gezet. Men dient er dus wel degelijk rekening mee te houden dat de bodem van deze laatste golf nog onder de 1.120 kan komen te liggen.
    Zolang de VI Indicator nog op Sell staat kan ik niemand aanraden om long te gaan. Zodra die WEL naar koop gaat is een speculatieve long zeker een optie.

    Als ik Bas was geweest had ik pas een mogelijke bodem geroepen NA een omkeerpatroon. Daar is nu nog helemaal geen sprake van en met dalingen van 2-3% op dagbasis op de VS weet je gewoonweg niet of de bodem dichtbij zal zijn of niet. Is dus naar mijn mening meer speculeren dan technisch reageren.
  7. kolenboer 5 september 2011 10:13
    quote:

    de breker schreef op 5 september 2011 09:23:

    laat bassie maar schuiven we gaan vanaf donderdag keihard omhoog 325
    Je komt hier zeker nog niet zo lang?

    Lees deze column van Bas en dan vooral onder kopje "kleine terugval):

    www.iex.nl/Column/62640/TA-Pas-op-de-...

    of deze:

    www.iex.nl/Column/33792/TATijdelijk-z...

    een paar maanden later stonden we op 200.

    Snap je nu waarom iedereen zit te "brommen" op Bas?
260 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links