Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Van Lanschot: "Gevoelsrecessie"

Nee, er komt geen recessie in Europa en de VS. De groei is laag tot verwaarloosbaar, maar dat is nog geen teruggang. Dat alle economische indicatoren en cijfers de laatste tijd zo hard dalen, is ook niet zo erg als het lijkt, omdat ze van hoge niveaus komen. Gevoegd bij de beursdaling de laatste tijd zorgt dat wel voor een gevoelsrecessie, aldus Van Lanschot.

Schot in de roos van Van Lanschot om één dag voor Dé Speech van Ben Bernanke en een dramatisch verlopen beursmaand (AEX -15,40% tot dusverre) haar klanten en relaties haar beleggingsvisie en -strategie voor het tweede halfjaar vertelt. Boodschap: er komt dus geen recessie, het glas is meer dan halfvol en de risico’s zitten ‘m vooral in de politiek.

Eigenlijk had Van Lanschot de huidige malaise niet verwacht, maar ze schuift het échte economisch herstel een halfjaartje verder op in de tijd.

EU aan zet

Van Lanschot meent dat vooral de politiek in de EU aan zet is om eindelijk eens duidelijkheid te verschaffen over de toekomst van de Unie om rust te creëren op de markten. De voorkeur van de bank gaat hierbij uit naar zowel echte politieke als monetaire integratie, zoals bijvoorbeeld die nu al roemruchte eurobonds.  

Volgens Van Lanschot is een échte EU meer dan dat de sterke eurolanden voor de financiële zonden van de zwakke broeders opdraaien. Ze maakt de vergelijking met de coöperatieve Rabobank, waarvan geen enkel afzonderlijk kantoor waarschijnlijk een Triple A zou krijgen, maar de som der delen wel.

Allereerst wijst de bank op de puinhoop die alle landen er van hebben gemaakt. Het zijn niet alleen die PIIGS die alle regels, verdragen en afspraken met voeten hebben getreden:

Met alle gevolgen van dien:

Waarom het ook in met name Italië nog lang onrustig kan blijven, maakt het volgende staatje feilloos duidelijk. Het land moet de tijd stevig herfinancieren:

De economische problemen in vooral de PIIGS-landen zijn ook niet zomaar opgelost, want het geld is daar verjubeld waardoor ze veel te duur produceren. Ierland is de gunstige uitzondering, dat pakt de problemen voortvarend aan.

Slecht sentiment VS

Wat Amerika betreft is Van Lanschot ook niet zo somber gestemd. Het bedrijfsleven neemt alweer mensen aan, maar mede door alle (aankomende) bezuinigen bij de overheden gaat daar de afslanking nog wel even door. De werkloosheid blijft daarom hoog en de huizenmarkt blijft kwakkelen. Vooral dit zorgt voor het slechte sentiment.

Gunstig is wel dat - in tegenstelling tot Europa - de kredietverlening aantrekt en de lonen stijgen. In een economie die voor zo'n 70% uit consumentenbestedingen bestaat, moet goed gaan uitpakken. Het beste wat president Barack Obama kan doen is de wrakke infrastructuur aanpakken. Dat levert banen op en is een goede investering voor de lange termijn.

Aandelen goedkoop

Aandelen, luidt het antwooord van Van Lanschot op de vraag van welke asset u de komende jaren het meeste mag verwachten. Bij voorkeur stukken uit Europa en de opkomende landen, zoals u in onderstaande tabel ziet. Aandelen zijn sinds mensenheugenis niet zo goedkoop geweest en veel bedrijven hebben eerder te veel dan te weinig cash.

De vergoeding op staatsobligaties is veel en veel te laag - komt niet of nauwelijks boven de inflatie uit - wat het risicoprofiel om zeep helpt. Voor high yield geldt hetzelfde, Van Lanschot vind thet risico te groot voor het te verwachten rendement. Verrassend: over commodities gaat het niet en zelfs bij de rondvraag komt ook die ene asset niet aan bod: goud.

Tot slot nog even de huidige asset allocatie van de bank zelf voor haar klanten, de voorkeuren ten opzichte van de normwegingen van de neutrale wegingen in de portefeuillemodellen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 augustus 2011 12:25
    Positief stukje waarbij de bodem bereikt is. Maar waren het niet de banken die iedereen, ook zonder inkomen of eigen geld een hypotheek gaven, deze verpakten in AAA-cdo's en deze doorverkochten wetende dat het ellende was?, om maar een voorbeeld te noemen. Onder meer de feiten dat Verhagen het kredietfonds MKB verhoogd heeft, Finland moeilijk doet over haar onderpand, Italie ruziet over de te beknopte bezuinigingen, en er in Europa binnenkort her en der verkiezingen zijn, doen mij aan andere scenario's denken...

    vanderuit.wordpress.com/
  2. kwast-c 29 augustus 2011 12:49
    Hoe voelt dat zo,n " gevoelsrecessie"heeft dat met je onderbuik gevoelens te maken (daar waar de stront zit)?Of is het : Het vriest 10 graden ,niets aan de hand er komt een harde wind (lees recessie)en nu voelt het aan alsof we wel 30 graden vorst hebben maar nog steeds niets aan de hand tot dat je ondekt dat je langzaam je gevoel kwijtraak ,ook in je onderbuik en je in de stront staat?%-}
  3. [verwijderd] 29 augustus 2011 14:37
    Ik ben het vele met criticasters eens dat we banken- en analistenadviezen met een flinke schep zout moeten nemen. Het goede van de bijdrage van Van Lanschot is het benoemen van de kansen en de risico's. Op basis daarvan moet ik toch concluderen dat de Europese beurzen al behoorlijk in de overdrijvingsfase zitten. Het kan natuurlijk allemaal nog verder naar beneden, maar daarvoor moeten toch eerst een aantal van de risico's materialiseren.
  4. lodewijk70 29 augustus 2011 21:48
    Laten we toch de hele Euro-zone devalueren. Wie wordt daar nu slechter van? liever een forse inflatie van 5% dan grote werkeloosheid, teruglopende bestedingen en allerlei onrust.
    Niet dat ik straks met briefjes van 100K mijn brood wil kopen, maar een beetje monetaire verruiming, zodat die schulden effectief teruglopen en de bestedingen aangezwengeld worden kan helemaal geen kwaad. Zet die drukpers dus aan!
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links