Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Explosieve chips in 2021

TA: Explosieve chips in 2021

Na al een prima 2020, staat de halfgeleidersector ook voor volgend jaar technisch uitstekend in de startblokken.

Als er één sector is die afgelopen jaar goed uit de coronacrisis is gekomen, dan is dat die van halfgeleiders. En technisch lijkt ook 2021 een prima jaar voor chippers. Mede door het toegenomen thuiswerken als gevolg van de lockdowns blijft er veel vraag naar halfgeleiders en alles wat daar mee samenhangt, zoals datacenters.

Veel nieuwe all-time highs

De chipsector ontwikkelt zich technisch nog steeds zeer sterk, zeker op individueel fondsniveau. Op Wall Street zagen we in de afgelopen week weer nieuwe all-time highs, onder andere bij Applied Materials, Advanced Micro Devices, Qualcomm, Xilinx, Micron Technology en Texas.

De SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, won vorige week ruim 6%. Sinds 1 november bedroeg de sprong 20%, en vanaf eind 2019 maar liefst 60%.

ASML, ASMI en BESI

Op onze eigen beurs stelen ASML, ASMI en BESI de show met verse koersrecords. Dit trio houden we stevig vast in de Tostrams defensieve lange-termijnportefeuille. Dat geldt ook voor onze overexposure in de chippers op Wall Street.

Wenst u de nieuwe aankopen van de Tostramsportefeuilles in uw mail te ontvangen? Wordt dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuille mutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees. Al voor €1 (voor de eerste maand) kunt u kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips

Ik heb halfgeleiders, maar ASML in het bijzonder, hier al vaker tegen het zonlicht gehouden. De laatste keer was medio oktober, vlak voor de cijfers van ASML.

Deze keer vindt u een uitgebreide analyse van de chipsector. Maar eerst kijk ik naar de AEX.

Nederlandse beurs kijkt naar boven

De AEX lijkt de opmars te hervatten, nu de recente topjes breken. De AEX-index was er (bij c) in geslaagd een fors hogere bodem te vormen, ruim boven de top van juli rond 587,03 punten.

De kleinste terugval wordt op de beurs blijkbaar al benut om opnieuw (bij) te kopen. Dit geeft aan dat er sprake is van gretige kopers in de markt.

Vaak geeft zo'n fors hogere bodem, ruim boven de vorige top, een sterke voortzetting van de uptrend aan. Het lijkt op een karapultbodem (zie uitleg onderaan).

Ons eerste koersdoel ligt rond de weerstand van 632,12 punten (de top van 17 februari). De steun ligt op 587,03 punten (de top van juli).




Amerikaanse halfgeleiderindustrie (lange termijn vanaf 2017)

De SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, heeft de uptrend gevalideerd. Nadat de top van begin 2020 rond 1.983,71 punten is gebroken, is er ruimte vrijgekomen voor verdere koersstijgingen.

Het feit dat de bodem van 2.102,16 punten (van 25 september) ruim boven de januaritop ligt geeft veel dynamiek weer in het verdere verloop van de nieuwe bullmarkt.

Dit fors hogere low wordt ook wel een katapultbodem genoemd (zie uitleg onderaan). Het eerste (maar niet ultieme) berekende koersdoel ligt rond 3.350 punten. We blijven ook volgend jaar positief over chips.




Amerikaanse halfgeleiderindustrie (meerjarengrafiek vanaf 2005)

De SOX index laat op de grafiek een opwaartse acceleratie zien van de uptrend, die in 2007 is gestart. Nu de stijgende trend aan de bovenkant is gebroken, lijkt zich een trendversnelling af te tekenen. Dit impliceert dat we waarschijnlijk aan de vooravond van nieuwe koersexplosities staan.

SOX2007

Uitleg katapultbodem

Een katapultbodem is de extra positieve variant op de bullish pullback. Een bullish pullback treedt op indien oude weerstand fungeert als nieuwe steun. Een katapultbodem treedt indien de nieuwe bodem ruim boven de oude top ligt. Deze treedt doorgaans op de volgende wijze op:

  • Eerst stuit de koers op een of meerdere toppen (a en b), waardoor daar weerstand ontstaat.
  • Vervolgens breekt de koers door deze toppen, wat een koopsignaal oplevert.
  • De hogere top (c) geeft aan waar vervolgens de eerste winstnemingen optreden, waarschijnlijk door kortetermijntraders en speculanten.
  • Na deze winstnemingen valt de koers terug, waarbij doorgaans de oude weerstand als nieuwe steun fungeert. Indien de bodem bij 2 duidelijk 'boven' het niveau van de toppen a en b wordt gevormd, spreekt men van een katapultbodem. Thans lijkt deze katapultbodem zich bij de SOX-index te hebben gevormd. De toppen a en b zijn begin 2020 rond 1.983,71 gevormd. Bodem 2 rond 2.102,16, van 25 september, ligt daar met 6% ver genoeg boven, waarmee de hogere katapultbodem gevormd is.
  • Bij de SOX-index is punt c gevormd door laatste topje van begin september rond 2.390 punten.
  • Het koopsignaal is voltooid nadat top c is gebroken (3). Nu dit punt is gebroken, wordt  de katapultbodem een feit.

 

Katapultbodem


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 47
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Reacties

154 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 7 december 2020 09:21
    Dat onderhandelen gaat nou niet echt lekker. Opvallend dat ze de hele tijd kunnen volhouden dat er vooruit gang wordt geboekt, maar je nog steeds grote verschillen overhoudt op de belangrijkste onderdelen. Wordt het dan toch een Australische relatie? Helemaal zo slecht nog niet. Maar dat hadden ze wel beter ruim op tijd kunnen onderhandelen. In politiek is alleen de vraag hoe verkoop ik een moeilijke boodschap? En dat doe je door de ander de schuld te geven. Een makkelijke boodschap is je eigen verdienste. Het kan nog alle kanten op met die deal. Maar die visserij is duidelijk niet het enige onderwerp. Playing Fields lijkt me het grootste struikelblok. Visserij is ook een struikelblok, maar dat lijkt duidelijk onderhandelbaar, al gaat dat onderhandelen daarover ook stroef. Ik zie de Nikkei harder dalen dan Europa die in een lastige onderhandeling zit met Ukkie. Wat zijn de problemen van de Nikkei? Het is afwachten wat het gaat worden. Deal or No Deal. Stieren maken zich op voor een enorme laatste run.
  2. [verwijderd] 7 december 2020 09:54
    quote:

    wa denkdegezelluf schreef op 4 december 2020 18:22:

    [...]
    tuurlijk

    de entries en exits waren erafgeknipt
    stel je voor dat je kunt nagaan hoe ver een trade in de min heeft gestaan, lol
    :)

    nu zegt ie dat ie een klein verliesje genomen heeft
    omdat ik eerder heb aangegeven dat hij geen verliezen kan nemen

    haha

    allemaal tactisch intransparant gedrag

    dan weet je genoeg.

    gewoon weer iemand die
    een beeld van winstgevend trader probeert op te houden

    ..op zich zou ik hier best wel een boompje over op willen zetten, maar gezien de vooringenomenheid en het 'relkarakter' van de post is dat vrij zinloos vrees ik..

    dus dan laten we het maar..
154 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links