Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

En de AEX? Die yieldt gewoon door

De banken moeten waarschijnlijk van de ECB hun dividend nog even voor zich houden, meent FD. Dat de financials, want verzekeraars zitten in hetzelfde schuitje, geen dividend mogen betalen, is goed zichtbaar aan het dividendrendement van de AEX. Royal Dutch Shell heeft zich hierin ook niet onbetuigd gelaten.

Deze grafiek laat ik u iedere week zien en iedere keer merk ik op dat de AEX duurder is dan tijdens de beruchte dotcom zomer 2000, toen de AEX all time high 703,18 neerzette. Er is wel een groot verschil. Nu hebben de AEX bedrijven buiten hun schuld om een enorme omzet- en winstdip door de coronamaatregelen.

In de zomer van 2000 ging de consensus uit van omzetten en winsten... die er nooit zijn gekomen. Er zat toen echt veel gebakken lucht in de koersen - dertig keer de winst voor verzekeraars betalen bijvoorbeeld, ze doen nu nog geen tien - die nu vooral vooruitlopen omzet-, winst én dividendherstel. Dat moet er dan wel komen.

In ieder geval doet de AEX nu rond 2,7% dividend. Dat is sinds het klappen van de dotcom bubbel niet meer zo laag geweest. In de zomer van 2000 yielde de AEX onder 2%, maar daar lette toen niemand meer op. Ik ken iemand die toen een dividendfonds begon. Hij werd uitgelachen. Nu zit zijn fonds al jáááren dicht.

Want u kan ook anders naar dit plaatje kijken: goede tijden, slechte tijden, bull markets, bear markets, bull runs en krachs: de AEX yieldt altijd een paar procent. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links