Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Shell en het dividend. Alweer

Shell en het dividend. Alweer

Is het ooit voorgekomen dat een aandeel dividend verlaagde en een kwartaal later verhoogde? Ik ken geen enkel precedent, maar misschien gaat we het meemaken bij Royal Dutch Shell? U las het dit weekend, de verlaging naar $0,16 van $0,47 per kwartaal van 30 april verrastte ook de (groot)aandeelhouders. 

Ik pik dit even mijn tekst uit mijn eigen vooruitblik van gisteren:

En toen was er FT. Alle grootaandeelhouders van Royal Dutch Shell stonden al op hoge poten op de stoep? Dividendverlaging is één, maar waar is dan die strategie waarmee Shell haar aandeelhouders vertelt hoe ze de komende jaren voor opbrengst gaat zorgen, is de grote gemene deler van de aandeelhouderskritiek.

Als die olieprijs blijft stijgen kan Shell deze zomer bij de H1-cijfers aankondigen dat... Gaat ver, maar Olies geeft wellicht bij die rapportage meer duidelijkheid. Verder is het goed om te zien dat het concern die dividendverlaging niemand vertelde. SA en Noors oliefonds kochten zelfs vlak voor de verlaging nog dik bij.

Uiteraard blijft het wel onthutsend om te zien dat grootaandeelhouders more equal than other shareholders zijn. Ik wil ook wel eens een bakkie doen met de CEO of CFO, u toch ook? Wanneer gaan jullie deze praktijken nou eens verbieden AFM en DNB? Of verplicht persbericht bij bezoek, of zet er camera met livestream op.

Die dividendverlaging volgde een paar dagen nadat oliesoort West-Texas Light Intermediate (WTI) die verbijsterende minus $40 neer zette. Intussen staat er nu weer plus $40, ofwel kom straks in augustus maar door met weer die oude vertrouwde $0,47 kwartaaldividend per aandeel, beste Koninklijke?

Op zich is dat geen probleem, het kan en mag, maar de board staan dan wel even in haar hemd. Da's na een dag wel vergeten en niemand die gaat klagen als het geld weer naar ons toekomt, dat ook. Bij mijn weten zijn ze bij Shell - laat ik het zo zeggen - alleen niet zo bezig met real time olieprijzen en de waan van de dag. 

De lange scenario's zijn dacht ik het belangrijkste en ik weet niet hoe daar de meters uitslaan. De lange en langste futures zijn in ruim een maand in ieder geval veel minder drastisch opgelopen dan de korte. Intussen presteert Shell van alle majors wel het beroerdste van allemaal dit jaar. Zelfs Equinor doet beter.

Dat fonds heb ik er bijgezet, omdat de Noren ook hun dividend verlaagden. Ik weet niet hoe belangrijk underperformance voor de board van Shell is, maar dit kan misschien in één keer uit de koers lopen als... Ja, iets met dividend.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. g.raaier 8 juni 2020 12:05
    Erger dan de dividendverlaging is het feit dat men gestopt is met het terugkopen van eigen aandelen op koersen dik onder de 15 euro.... (Zodra het aandeel weer boven de €25 koerst zullen ze er wel weer mee beginnen....;) ) Overigens is het dividend verlagen en vervolgens weer verhogen ,oftewel je aanpassen aan de omstandigheden, niet iets waar de board zich voor zou moeten schamen.

    Vrijwel alle AEX fondsen hebben in maart het dividend geschrapt en dat voor de rest van het jaar..selectieve verontwaardiging is dan ook ongepast.
  2. k2es 8 juni 2020 12:51
    RD kan gezien de grafiek dus procentueel nog het sterkst stijgen van de daarin genoemde fondsen. Logisch dat ze sinds de divivendverlaging geen aandelen inkochten, dat moet je niet doen als je geen geld overhebt of het nodig hebt als reserve. Ik denk dat de cijfers van het 2e kwartaal slecht zullen zijn omdat toen pas echt de gevolgen van de corona-quarentaine op het verkeer en vervoer zullen blijken.
  3. barondehuile 8 juni 2020 15:40
    quote:

    g.raaier schreef op 8 juni 2020 12:05:

    Erger dan de dividendverlaging is het feit dat men gestopt is met het terugkopen van eigen aandelen op koersen dik onder de 15 euro.... (Zodra het aandeel weer boven de €25 koerst zullen ze er wel weer mee beginnen....;) ) Overigens is het dividend verlagen en vervolgens weer verhogen ,oftewel je aanpassen aan de omstandigheden, niet iets waar de board zich voor zou moeten schamen.

    Vrijwel alle AEX fondsen hebben in maart het dividend geschrapt en dat voor de rest van het jaar..selectieve verontwaardiging is dan ook ongepast.
    Ik ben het met je eens en in feite (opnieuw) oneens met deze Arend Jan.
    1) Helemaal gen probleem dat grote aandeelhouders hun onvrede uitdrukken in een direct gesprek.
    2) Geen aandelen terug kopen op deze prijs zie ik een teken van zwakte van Uhl, van Beurden en de Board. Men had tenminste in plaats van dividend uit te keren de aandelen goedkoop kunnen aanschaffen. Maar men wil de gearing liever terug brengen. In de huidige situatie een beetje dom; beter eerst een kwartaal de kat uit de boom kijken en je niet in angst blind staren op het slechts denkbare scenario. Of betekent dat er een hele berg afschrijvingen te verwachten is, hetgeen het teken van zwakte onderschrijft?
    3) Het wordt daarom tijd voor meerdere wijzigingen in de directie en board. Het directe bestuur en de board werd altijd samengesteld door vooral "eigen Shell mensen" met een historie. Nu heeft alleen van Beurden nog maar een eigen Shell verleden. Uhl en de meeste board members zijn "vreemden" zonder een echt Shell hart en hebben nauwelijks binding met het bedrijf en zijn trouwe aandeelhouders. Vreemde ogen zijn natuurlijk goed, maar dit is te veel. Daardoor kan van Beurden geen kant op.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links