Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geen Amerikaans vastgoedscenario

Afgelopen week kondigde de Amerikaanse overheid opnieuw een economisch steunprogramma aan ter waarde van 1 biljoen dollar. Als de Federal Reserve al het toegezegde steunkapitaal daadwerkelijk zou drukken, dan zou het totale aantal munten en biljetten in de VS in één keer verdubbelen.

Op de totale hoeveelheid contant en giraal geld (ook wel M3 genoemd) bedraagt de geplande toename inmiddels een goede 10 procent, maar van inflatie is voorlopig geen sprake. Beleidsmakers en beleggers zijn immers nog volop bezig het deflatiescenario van zich af te schudden, dat onvermijdelijk vergelijkingen met Japan oproept.

Het meeste recente inflatiecijfer in de VS indiceert een prijsstijging van 0,4 procent. Wereldwijde deflatie lijkt echter onwaarschijnlijk nu er biljoenen dollars in de economie worden gepompt die makkelijk uitgeleend kunnen worden tegen enkele procenten rente.

Het wachten is tot de commerciële banken de geldkraan openzetten.

Geldgolf
Daavoor zijn meerdere stimulansen. Aangepaste boekhoudregels kunnen de noodzaak tot versterking van het eigen vermogen overbodig maken, overheden kunnen banken die zij steunen dwingen tot geldcirculatie en ten slotte zullen banken altijd geld willen verdienen. Al was het maar om die dikke bonussen te kunnen betalen.

Als de geldgolf de markt bereikt lijdt dit onvermijdelijk tot inflatie. Voor Amerikanen betekent dit In het gunstige geval een nieuwe daling van de dollar (die echter niet uit de hand mag lopen), maar ook de binnenlandse geldontwaarding lijkt zowel in Europa als de VS niet te voorkomen.

Ook hogere rentes mogen dan op termijn van een á twee jaar verwacht worden, afhankelijk van hoe snel de centrale banken reageren op de nieuwe opgaande cyclus. Diverse sectoren zullen hiervan direct profiteren, waaronder de grondstoffensector (met name goud).

Geen Amerikaans of Brits scenario
Voor vastgoedhandelaren en financials wordt het leven ook een stuk prettiger bij een hoge inflatie. Vastgoedprijzen en huurinkomsten stijgen vaak harder dan de inflatie, ter compensatie van de gestegen financieringskosten. Na een kortstondige prijsdaling is de bereidheid om een huis te kopen waarschijnlijk groter als de prijzen eenmaal weer stijgen.

Nee, ik geloof dus niet in een Amerikaans of Brits scenario voor de Nederlandse vastgoedsector. De bekend gemaakte prijsdalingen van een half tot een paar procent vonden voornamelijk in het vierde kwartaal plaats, maar inmiddels beginnen makelaars alweer positiever te worden.

Niet gek, want Nederland heeft een chronisch tekort aan huizen in het middensegment (in de Randstad), een hoge bouwkwaliteit en één van de meest gereguleerde, maar ook transparante huizenmarkten van de wereld. En dan hebben we ook nog de hypotheekrenteaftrek.

Kwestie van geduld
Op aandelengebied kom ik ook steeds meer interessante vastgoedbedrijven en hypotheekverstrekkers tegen, maar die vind ik over het algemeen nu nog vrij riskant. Vastned Offices is na recente upgrades en tegen vijf keer de winst lucratief, maar ik verkies voorlopig het relatief veilige Capstead Mortgage of Annaly Capital Management.

Beide bedrijven beleggen in staatsgegarandeerde Amerikaanse hypotheekportefeuilles en keren dit jaar een dividend uit van tussen de 15 en 20%. Wanneer dit inflatiescenario zich gaat afspelen is voor mij overigens compleet onduidelijk, maar ik houd het voorzichtig op 2010.

Tot die tijd is het een kwestie van geduld en scherp letten op de laatste ontwikkelingen, maar over de prijs van mijn huis lig ik voorlopig niet wakker.


Mark Leenards is fondsbeheerder en bezeten van de beurs. Sinds maart 2006 beheert hij het Strong Buy Selection Global Equity Fund Hij maakt gebruik van een breed scala van analysemethodes om te zoeken naar kansrijke aandelen op alle wereldbeurzen. Leenards is long Capstead Mortgage en Annaly Capital Management via SBS Global Equity Fund. Uw reactie is welkom.


Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. okt '14 Deflatie of schuldontwaarding 5
  2. apr '13 Keerzijde van succes 9
  3. dec '12 Eindejaarsklif 6

Gerelateerd

Reacties

40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 maart 2009 14:51
    tjsa, het deflatie scenario blijft net zo goed in zicht: wat als iedereen zijn schulden af gaat lossen, met zichzelf in het reine wilt komen en niet nog een schuld op zich wilt nemen om de andere schuld af te betalen en ook lekker wilt sparen. Juist!

    Dan is het inflatie scenario de komende 5 jaar helemaal van de baan. We zullen het zien.
  2. [verwijderd] 24 maart 2009 15:59
    "Vastgoedprijzen [..] stijgen vaak harder dan de inflatie, ter compensatie van de gestegen financieringskosten."

    Als financieringskosten stijgen, dan dalen vastgoedprijzen.

    "Na een kortstondige prijsdaling is de bereidheid om een huis te kopen waarschijnlijk groter als de prijzen eenmaal weer stijgen."

    Ja precies, en als aandelen in prijs dalen dan is dat goed voor de aandelen, want daarna is de bereidheid om ze te kopen groter.

    "inmiddels beginnen makelaars alweer positiever te worden."

    Ze zijn nooit negatief geweest en dat zullen ze ook nooit worden. Net zoals Mark zelf, die bezeten blijft van de beurs.

    "[...] Nederland heeft een chronisch tekort aan huizen in het middensegment (in de Randstad), een hoge bouwkwaliteit en één van de meest gereguleerde, maar ook transparante huizenmarkten van de wereld. En dan hebben we ook nog de hypotheekrenteaftrek."

    En de meest lakse standaarden voor hypotheekverlening ter wereld (tophypotheken van 9-10x het jaarinkomen, aflossingsvrij en zonder eigen geld), die nog op geen enkele manier heeft gereageerd op het verdwijnen van de securitisatiemarkt.

    Mark, ben je nou een optimist? Of ben je slecht geinformeerd?
  3. [verwijderd] 24 maart 2009 16:09
    "tophypotheken van 9-10x het jaarinkomen,"

    Hoe verzin je het!

    "Ze zijn nooit negatief geweest en dat zullen ze ook nooit worde"

    Hoeveel makelaars heb jij recent gesproken? Kunnen er nooit veel zijn geweest. Ook Makelaars zijn uitermate negatief.

    "Mark, ben je nou een optimist? Of ben je slecht geinformeerd?"

    Wilde ik jou ook net vragen.

  4. [verwijderd] 24 maart 2009 16:13
    350k lenen op een inkomen van 36k: deze week nog gezien.

    Een negatieve makelaar is een erg relatief begrip. Prive zijn ze vast negatiever dan officieel. Als je bedoelt dat ze zeiden dat de huizenprijzen mogelijk op een plateau zouden geraken: ja. Als je bedoelt dat ze dachten dat er 50% af kon, nee.

    Mbt je vraag: ik ben geen optimist nee.
  5. [verwijderd] 24 maart 2009 16:39
    Van internet:
    "Door het ruime verstrekkingbeleid van o.a. de Bank of Scotland verloren grote Nederlandse banken fors marktaandeel. Toen de hypotheekrente vanaf 2003 steeds verder daalde, greep een aantal grote banken de mogelijkheid aan klanten binnen te halen en het verloren marktaandeel terug te winnen. Een groot aantal banken stond de mogelijkheid toe om op werkelijke rente te toetsen indien de rente langer dan 5 jaar werd vastgezet. Bovendien werd vaak toegestaan dat de hypotheek werd verhoogd met een consumptieve lening van 10.000 euro om effecten aan te kopen, waarmee de hypotheek na 30 jaar, bij stijging van de aandelenmarkt, zou kunnen worden afgelost.

    Omdat in 2004 de 6 jaars rente tot 3,5% daalde konden gezinnen hierdoor tot wel 9 keer hun jaarinkomen lenen: veel meer dan wanneer getoetst werd op 6%."
  6. [verwijderd] 24 maart 2009 16:54
    Wat een gebazel!

    "Nee, ik geloof dus niet in een Amerikaans of Brits scenario voor de Nederlandse vastgoedsector. [] Niet gek, want Nederland heeft een chronisch tekort aan huizen in het middensegment (in de Randstad), een hoge bouwkwaliteit en één van de meest gereguleerde, maar ook transparante huizenmarkten van de wereld."

    Dat argument gold 10 jaar geleden ook al. En 20 jaar geleden ook. Iedereen weet wat de huizenprijzen in de tussentijd hebben gedaan. Dat die huizenprijzen zo zijn gestegen heeft alles te maken met het in de periode 1985 - heden steeds genereuzer wordende beleid van de banken, waarbij niet het vermogensrisico, maar de de hoogte van het inkomen bepalend was voor de hoogte van de hypotheeksom. We zitten met z'n allen op een vat kruit!
  7. [verwijderd] 24 maart 2009 17:20
    Menno79 - 24 mrt 09, 16:13

    350k lenen op een inkomen van 36k: deze week nog gezien.

    --

    Geef me dat filmpje dan eens? Ik heb namelijk deze week een hypotheek afgesloten van 290.000, maar hier had ik toch echt dik meer voor nodig van 36k.

    Je lult uit je nek en voegt totaal niets toe aan dit forum door onzin te verkondigen menno79.
  8. raulgol 24 maart 2009 17:29
    Ga eens een kijkje nemen bij de Zuidas Mark.
    Daar zitten de financials en aan hen gelieerde bedrijven (advocaten, consultants, headhunters, etc.) die voorlopig geen bonusjes uitkeren.
    Dit prijsopdrijvende effect valt dus weg.

    Redenen waarom het kan dalen zijn er legio:
    geen bonus, ontslag, minder hypotheek door bange bank, (gedeeltelijke) afschaf hypotheekrente, noem maar op.

    Wij hebben in NL met z'n allen een hypotheekschuld die 4x(!) ons spaargeld is.

    En wat betreft dat chronische tekort aan huizen: da's allemaal op geleend geld elkaar luxe aanpraten.
    Neem eens een kijkje in Mexico City of Sao Paulo, moet je eens kijken hoeveel mensen er in 1 huis passen.

    Volgende keer weer over iets schrijven waar je wel verstand van hebt!
  9. Jean 24 maart 2009 17:41
    quote:

    raulgol schreef:

    Wij hebben in NL met z'n allen een hypotheekschuld die 4x(!) ons spaargeld is.
    Hoeveel zouden alle koophuizen bij elkaar opgeteld waard zijn. Twee of wellicht wel vier keer de totale hypotheekschuld?

    Je vergeet voor het gemak even dat een huis ook een waarde heeft en dat daar niet noodzakelijkerwijs een gelijk spaartegoed tegenover hoeft te staan.

    Jean
  10. [verwijderd] 24 maart 2009 17:46
    En waar moeten de kopers het geld vandaan halen? Op krediet maar weer? Dat experiment is al gedaan en niet echt goed gelukt. Toch ben ik bang dat de krediet bubble ook nu weer wordt opgeblazen en daar gaan weer mensen voor betalen, of dacht u echt dat iedereen wint? Als de beleggers en de hypotheekvertrekkers maar hun winsten kunnen opstrijken mogen de mensen die er hun hele leven krom hebben gelegen verreken...(ja we gaan ineens ethisch doen over beleggen)
  11. [verwijderd] 24 maart 2009 19:37
    quote:

    Synchronicity schreef:

    En waar moeten de kopers het geld vandaan halen? Op krediet maar weer? Dat experiment is al gedaan en niet echt goed gelukt. Toch ben ik bang dat de krediet bubble ook nu weer wordt opgeblazen en daar gaan weer mensen voor betalen, of dacht u echt dat iedereen wint? Als de beleggers en de hypotheekvertrekkers maar hun winsten kunnen opstrijken mogen de mensen die er hun hele leven krom hebben gelegen verreken...(ja we gaan ineens ethisch doen over beleggen)
    Er is absoluut niets op tegen om op basis van een hypotheek een huis voor eigen bewoning te kopen!

  12. [verwijderd] 25 maart 2009 09:04
    Mij Krijgen Ze Niet Klein schreef:
    "Er is absoluut niets op tegen om op basis van een hypotheek een huis voor eigen bewoning te kopen!"
    Dat zou je zeggen omdat het een ingeslepen gewoonte is geworden, maar je kunt je ten eerste afvragen waarom iemand die geen huis heeft via de belasting moet meebetalen aan dat huis in de vorm van hypotheekrenteaftrek en ten tweede hebben veel mensen gewoon niet het inkomen dat past bij hun hypotheek en ten derde kun je vragen stellen over de ethiek van rente, groei, de huizenmarkt, de hypotheekverstrekkers en ten vierde is een monetair systeem waarvan het concept rente deel uitmaakt per definitie eindig.
  13. TG01 25 maart 2009 09:17
    quote:

    Jean schreef:

    [quote=raulgol]
    Wij hebben in NL met z'n allen een hypotheekschuld die 4x(!) ons spaargeld is.
    [/quote]

    Hoeveel zouden alle koophuizen bij elkaar opgeteld waard zijn. Twee of wellicht wel vier keer de totale hypotheekschuld?

    Je vergeet voor het gemak even dat een huis ook een waarde heeft en dat daar niet noodzakelijkerwijs een gelijk spaartegoed tegenover hoeft te staan.

    Jean
    Als je even uitgaat van een intrinsieke waarde van de nieubouwprijs ex de grondprijs. Dan is de hypotheekschuld zo'n beetje 4-8 x de werkelijke waarde.

    En we zitten nu in een fase dat we richting de werklijke waarde afdalen.. dat jij dat nog nooit eerder in je leven hebt meegemaakt, betekent nog niet dat het niet mogelijk is.
  14. Marty.mcFly 25 maart 2009 09:18
    De grootste mythe van de huizenmarkt is dat er een tekort aan huizen zou zijn. Dit is volstrekte onzin.
    Dit is namelijk enkel gebaseerd op de luxe eisen van de bewoners. Er is simpelweg een record aan eenpersoonhuishoudens, oftewel mensen die single zijn en in hun eentje wonen. Die trend kan ook keren, als mensen weer bijelkaar kruipen zal er een enorm overschot aan huizen zijn.

    Bovendien, er is zeker wel een gigantisch overschot aan kantoorruimte wat leeg staat. En er staan ook echt wel wat huizen leeg in Nederland.

    Hoezo tekort? Kijk eerder naar de demografie en wensen van de bevolking, en die zijn zeer variabel.
  15. mlg123 25 maart 2009 11:10
    @ marty.mcfly

    Ook zal je het effect krijgen dat de vergrijzinggroep zijn huizen zal verkopen. een grote groep van de jongeren zal geen huis kunnen kopen of over kunnen nemen omdat het huis gedeeld zal moeten worden met meerdere familieleden. ik denk dat hierdoor ook een overschot zal komen in de huizenmarkt. het is wel iets wat over een langere tijd verspreid is...
40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links