Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Keerzijde van succes

Europeanen houden van Amerika. We kijken massaal naar Amerikaanse films, kopen Iphones en Coca Cola en zouden het liefst wonen en werken in New York. Ook kopen we graag Amerikaanse aandelen.

Dat leidt ertoe dat Amerikaanse beurzen meestal net iets beter presteren dan de Europese, dit jaar niet uitgezonderd. De Amerikaanse economie herstelt alweer, verzuchten wij zonder al te veel nuance. Want wie goed kijkt, ziet al flinke scheuren in hét machtsblok van de afgelopen honderd jaar.

Natuurlijk, in vergelijking met Europa zijn de Verenigde Staten al op de goede weg:

  • de werkloosheid en huizenprijzen zijn daar ver verwijderd van het dieptepunt uit 2009
  • de banken staan er veel beter voor dan de Europese
  • zowel de bedrijfscijfers als de economische groei laten in de Verenigde Staten een veel beter plaatje zien

Maar wat hebben Amerikaanse politici en bedrijven nou precies gedaan om dit te bereiken? Vroegtijdig ingrijpen is het veelgehoorde antwoord. Daarnaast zou de Amerikaanse economie veel dynamischer zijn dan de Europese, onder andere door en flexibel ontslagrecht en een ondernemersmentaliteit.

Keerzijde
Deze dynamiek zorgt voor een griezelige keerzijde van het economische succes van de Verenigde Staten: een land met uitgestrekte getto’s, waar voedselbonnen een aanzienlijk deel van de bevolking in leven houden en waar onverantwoordelijke risico’s genomen worden.

Dit alles komt op geen enkele manier terug in de economische cijfers waar wij Europeanen nu smachtend naar kijken. Sterker nog, het komt niet eens terug in de rating van het land.


Bron: Bespokeinvest.com.

Niet objectief
Een rating agency met een objectieve blik zou een land met een overheidsschuld van 16.780 miljard dollar (148.000 dollar per belastingbetaler) geen AA-status geven.

Zeker niet als in dat land grote staten praktisch failliet zijn en de onderhoud van infrastructuur beduidend achter loopt op de rest van de wereld.


Klik op de afbeelding voor een grote versie

Automatisch bezuinigen
De schuldenberg is decennialang vooruitgeschoven, met de nodige praktische gevolgen.

Zo is er een politieke impasse tussen bezuinigende Republikeinen en belastingverhogende Democraten. Deze politieke crisis houdt het land al enkele jaren in z’n greep en kan verstrekkende gevolgen hebben voor de toekomst van de Verenigde Staten.

Inmiddels dringt het tot Washington door dat bezuinigen onvermijdelijk is geworden en zodoende ontstond er vorige maand de sequester: een pakket automatische bezuinigingen ter waarde van tientallen miljarden dollars.

Valutabeleid
Naar verwachting zal ergens in het voorjaar het schuldenplafond opnieuw bereikt worden en ook dit keer zal er geen quick fix komen. Dat beleggers het land blijven omarmen, getuige de nieuwe records op de beurzen, is puur te danken aan het beleid van de Federal Reserve.

Hoewel het effect op de economie gering lijkt, is de belofte van een nieuwe geldregen voldoende om de financiële motor draaiende te houden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Dat de Verenigde Staten er nog steeds relatief goed voor staan is eigenlijk het gevolg van een bijzondere samenloop van omstandigheden:

Kort door de bocht: de eurocrisis en de valutamanipulatie van de Chinezen en Japanners zorgen ervoor dat de dollar de belangrijkste reservemunt blijft. Dit geeft de Fed carte blanche voor oneindige geldcreatie.

Perfect storm
Omdat de rente niet veel lager kan vlucht het kapitaal nu in de aandelen-, vastgoed- en grondstofmarkten, waardoor het consumentenvertrouwen ook langzaam weer herstelt.

Door het uitblijven van nieuwe oorlogen (tot op heden) en de doorbraak van schaliegas blijven de grondstofprijzen en daarmee de inflatie relatief laag. Aan de andere kant ontstaat hiermee ook de omgeving voor een perfect storm voor alle westerse economieën.

Als de dollar de status van wereldmunt wel verliest, dan kan de ontwaarding razendsnel verlopen. Een land als China zal goud of euro’s verkiezen boven een zwakke dollar om honderden miljarden aan reserves in te stoppen.

Gevaarlijke dynamiek
Een zwak Amerika zal een onbekende en gevaarlijke dynamiek in de wereld in gang zetten. Of de macht van de Verenigde Staten inderdaad verzwakt wordt niet duidelijk uit de verhouding tussen het land en Europa. Het antwoord ligt in Azië en Zuid-Amerika.

De economische kracht van landen als China en Brazilië wordt vreemd genoeg nauwelijks vertaald in zwakte van de Verenigde Staten. Ondanks dat ook steeds meer technologie, muziek en elektronica uit het Oosten komt, ziet de massa deze markten vooral als kans voor het Westen, niet als een gevaar.

Dat de beurzen van opkomende markten al jaren achterblijven bij de Amerikaanse beurzen, is typerend. Het is voor de actieve beleggers in opkomende markten te hopen dat de aftakeling van de Verenigde Staten geleidelijk gaat en niet met een big bang. Want alleen dan kunnen opkomende markten hier optimaal van profiteren.


Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. okt '14 Deflatie of schuldontwaarding 5
  2. apr '13 Keerzijde van succes 9
  3. dec '12 Eindejaarsklif 6

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Henk en Ingrid 3 april 2013 18:59
    "Europeanen houden van Amerika. We kijken massaal naar Amerikaanse films, kopen Iphones en Coca Cola en zouden het liefst wonen en werken in New York. Ook kopen we graag Amerikaanse aandelen."

    waar baseer je dit op? ik denk dat Europeanen over het algemeen nou niet echt positief zijn over Amerika als land en de Amerikaanse (buitenlandse) politiek. Dat we graag Amerikaanse producten en aandelen kopen heeft denk ik weinig met Amerika als land te maken.
  2. Raymn 3 april 2013 19:17
    Wel schokkend om te lezen dat de staatsschuld 148.000 $ per belastingbetaler is. En kun je nagaan dat de echte rijken in de VS nauwelijks belasting betalen. Dit staat in geen enkele verhouding met Europa.
    Als de rente daar gaat stijgen, zijn ze goed de klos: 1% rentestijging is 167 miljard extra rentelasten...
  3. [verwijderd] 3 april 2013 20:50
    quote:

    Raymn schreef op 3 april 2013 19:17:

    Wel schokkend om te lezen dat de staatsschuld 148.000 $ per belastingbetaler is. En kun je nagaan dat de echte rijken in de VS nauwelijks belasting betalen. Dit staat in geen enkele verhouding met Europa.
    Als de rente daar gaat stijgen, zijn ze goed de klos: 1% rentestijging is 167 miljard extra rentelasten...
    De rente zal dan niet meer stijgen. De schuldenberg wordt dan nog groter.
    Hoe willen ze dat terug kunnen betalen?
  4. geobeo 4 april 2013 00:17
    quote:

    Raymn schreef op 3 april 2013 19:17:

    Wel schokkend om te lezen dat de staatsschuld 148.000 $ per belastingbetaler is. En kun je nagaan dat de echte rijken in de VS nauwelijks belasting betalen. Dit staat in geen enkele verhouding met Europa.
    Als de rente daar gaat stijgen, zijn ze goed de klos: 1% rentestijging is 167 miljard extra rentelasten...
    Dit slaat nergens op. Rijke Europeanen betalen net zo min belasting als rijke Amerikanen. Zie bijvoorbeeld documentaire "tax free tour" (makkelijk te vinden via Google).

    Het wereldwijde probleem dat nu heerst is dat er een relatief kleine groep extreem rijke mensen de wereld bestuurt. Ze hebben macht over banken en overheid zonder dat ze verantwoordelijk worden gehouden voor hun (on democratische) invloed. De aristocratie is de democratie over aan het nemen en alle rijkdom naar zich toe aan het trekken. Dat is zeer schadelijk voor zowel de ontwikkelde landen als de landen in ontwikkeling.

  5. [verwijderd] 4 april 2013 06:02
    De extreem rijke broederschap bestuurd de wereld.De Goldman Sachsen doen gods werk hier op aarde.Slechts enkele worden van gods werk op aarde beter al de rest mag aan de voedselbonnen.
    De dollar als reservemunt dient enkel om deze planeet verder leeg te plunderen van zijn grondstoffen.
  6. TimothyF 4 april 2013 08:27
    Amerika is een fantastisch land. Maar tegelijkertijd is het een plutocratie, geld bestuurt het land.

    Die gigantische bedragen die middels shell games door multinationals aan de economie ontrokken worden is geld wat regeringen nodig hebben. Deze misdadige, doch legale praktijken, vinden in Amerika nauwelijks weerstand, aangezien een bedrijf daar slechts om een enkele stakeholder geeft, de shareholder.

    Triest.
  7. forum rang 7 handyman6 4 april 2013 10:19
    De USA is al zovaak afgeschreven door legertjes van analisten,als ze ff geen item voor een columpje wisten,dat het opvalt.
    Natuurlijk wordt het land sinds jaar en dag geregeerd door bonusgoden en is democratie slechts een woord.
    En die schuld,die laat hen helemaal koud,want willen ze toch niet,nooit niet ,terugbetalen:zet er maar weer wat 000 achter.Who cares!
    Zolang de wereld de $ wil en moet willen,regeert de US..zoniet dan komen "the saints marchin' in"...ze hebben met hun army de wereld volledig in de houdgreep...vind het persoonlijk ook prima zo!
    grH6
  8. [verwijderd] 4 april 2013 10:24
    Deze dynamiek zorgt voor een griezelige keerzijde van het economische succes van de Verenigde Staten: een land met uitgestrekte getto’s, waar voedselbonnen een aanzienlijk deel van de bevolking in leven houden en waar onverantwoordelijke risico’s genomen worden.

    Ik zou zeggen ... ga eens kijken in Griekenland, Portugal en Spanje ...
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links