Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Royal Dutch, een Koninklijke belegging

TA: Royal Dutch, een Koninklijke belegging

Op dit moment bepalen olie en euro de wisselvallige stemming op de aandelenbeurzen. De euro heb ik al eerder uitgebreid besproken. Hieronder bespreek ik het technische beeld van ruwe olie, alsmede enkele oliegerelateerde aandelen.

De olieprijs heeft al een paar maanden de wind in de rug. Sinds begin van de zomer is olie al dik 50% gestegen. Brent-olie, die uit de Noordzee afkomstig is, heeft nu wel een zware weerstand 69,63 (top van 6 mei 2015) bereikt.

Logisch

Volgens kenners is de meest recente koersstijging veroorzaakt door een daling van de Amerikaanse olievoorraden, bij minder aanbod en gelijke vraag is een koersstijging evident. Op basis van onze Vierjarige Businesscycle (uitleg onderdaan dit blog) is een stijging van grondstoffenprijzen, dus ook van energie, nu uiterst logisch.

Hoe dan ook, na een overtuigende uitbraak boven weerstand 69,63 wordt 81,61 het eerste koersdoel (drie maanden). Op lange termijn wordt 115,71 het opwaartse koersdoel (twaalf maanden). Dat wordt dus weer balen aan de pomp.

Oliegerelateerde beleggingen komen zeker voor een heroverweging in aanmerking. Hieronder bespreek ik er een paar.

Koninklijke Olie mooie trend

Royal Dutch Shell heeft in de recente daling een potentiële hogere bodem gevormd boven het niveau van de top van mei rond 25,64. Zolang de koers boven deze voormalige toppen weet te blijven, blijft het technische plaatje redelijk positief.

Er is ruimte richting 31,35 (gevormd op 13 juli 2007). De steun bevindt zich op 25,64 (gevormd op 15 mei 2017). Tostrams TA heeft RDS begin december al op kopen gezet. Op 8 december hebben wij dit lange termijn koopadvies op IEX Premium doorgegeven.

U kunt ook profiteren van alle concrete tips en adviezen in IEX Premium. De eerste maand kost slechts 1 eurocent, dit is dus een mooie kans om IEX Premium helemaal uit te proberen. Maak hier gebruik van de kortingsactie.


SBM test weerstand

Bij SBM Offshore wacht ik liever even. SBM beweegt in horizontale richting tussen steun 13,37 (gevormd op 23 juni 2017) en weerstand 16,17 (top van 25 oktober 2013). Wacht op nieuwe technische signalen.

Pas na een uitbraak boven weerstand 16,17 wordt 20,54 het volgende opwaartse koersdoel. Ook het koopsignaal van SBM zullen we in IEX Premium direct aan u doorgeven.


Fugro: wacht uitbraak af

Ook bij Fugro is geduld het devies. Fugro verbetert wel, na een zeer langdurige malaise. Eerst was de dalende trend uit 2015 opwaarts doorbroken. Nu lijkt Fugro een hogere koersbodem te vormen.

Een doorbraak en slotstand boven weerstand 14,27 (gevormd op 21 juli 2017) zou de verbetering bevestigen. Met een slotstand boven weerstand 14,27 (gevormd op 21 juli 2017) komt er bij Fugro ruimte voor een koersstijging richting 22,12, waar de toppen uit 2015 liggen. Wacht deze uitbraak af. 

Van belang is dat steun 10,04 (gevormd op 12 februari 2016) weet stand te houden. Vanwege het fraaie opwaarts potentieel, wordt Fugro een mooie belegging. Brent

De olieprijs (Brent) heeft binnen de stijgende trend het koersdoel rond weerstand 69,63 (top van 8 mei 2015), bereikt. De opwaartse trend kan worden voortgezet indien de prijs van ruwe olie boven de laatste top weet te breken.

Dan mag men verdere koersstijging verwachten. De olieprijs (Brent) heeft pas steun rond 58,37 (gevormd op 6 januari 2017). Na een uitbraak boven weerstand 69,63 wordt 115,71 het volgende opwaartse koersdoel.


Uitleg Vierjarige Businesscycle

Onderstaande grafiek laat een geïdealiseerd voorbeeld zien van de Businesscycle. De sinuscurve (rode lijn) geeft het pad van economische groei en/of krimp weer. De gestippelde horizontale lijn onderscheidt periodes van groei en van krimp.

De Businesscycle maakt het mogelijk om draaipunten te identificeren voor verschillende financiële en economische indicatoren, die op hun beurt maatgeven zijn voor de vraag waarin te beleggen, in obligaties, aandelen, vastgoed, grondstoffen of cash. Zoals al eerder door mij is aangegeven, behoort een langetermijnbelegger thans vooral in aandelen en vastgoed te beleggen. Nu komt ook de categorie grondstoffen erbij.

Over een langdurige periode van meer dan honderd jaar kunnen we constateren dat de geschiedenis zich steeds herhaalt. We zien namelijk dat de economie tijdens een complete cyclus chronologisch altijd dezelfde volgorde in gebeurtenissen laat zien. Het komt erop neer dat tijdens een periode van economische krimp staatsleningen de beste rendementen laten zien. Tijdens economische groei daarentegen, zijn staatsleningen juist ongeschikt om in te beleggen. Het tegenoverstelde geldt voor de beleggingscategorie aandelen, vastgoed en uiteindelijk ook grondstoffen.

Zo heeft binnen een vierjarige Businesscycle elke beleggingscategorie zijn eigen period of fame. Het verleggen van de aandacht van de ene beleggingscategorie naar de andere, op basis van de golfbeweging van deze cycle, is dan ook van groot belang voor het uiteindelijke beleggingsresultaat.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 24 mrt Grondstoffenmalaise duidt op een afnemende inflatie 284
 2. 23 mrt Wall Street nog niet volledig uit de problemen 118
 3. 22 mrt AEX veert op vanaf de 200-dagenlijn 120

Gerelateerd

Reacties

482 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 12 januari 2018 08:41
  quote:

  JoostVLS schreef op 12 januari 2018 08:39:

  Waarschijnlijk keek jij voor achten naar de 24h van IEX, Alex ?
  Die stond toen rond de 561. Maar dat is te rooskleurig m.i.
  Futures VS staan unch. en er moest nog 1 punt verdisconteerd worden van gisteravond. 560 opening zou reeel zijn.
  Goed gezien Joost iex klopt vaak niet.FF in mijn handen klappen
 2. Bertussie 12 januari 2018 08:56
  quote:

  beer56 schreef op 12 januari 2018 08:40:

  [quote alias=Alex A La Hausse id=10552413 date=201801120834]
  Dow nog eens 0.2% erbij AEX fut weer een punt kwijt. Ik wilde eigenlijk weer gaan maandcallen hmmm
  [/quote Waar wil je naar toe Alex .40 jaar in centrum Utrecht gewoond .Ben benieuwd,
  Nadruk ligt op drank, niet het eten ;)
482 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links