Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Bullmarkt Wall Street nog niet voorbij

TA: Bullmarkt Wall Street nog niet voorbij

De Nederlandse beurs zakt wat terug. De AEX brak eerder al de stijgende trend, nadat de steunlijn onder de bodems vanaf eind augustus is gesneuveld. De AEX zakt nu richting de oude top van mei rond 537,84.

Zodra de daling rond dat niveau wordt opgevangen, kan deze dip als een succesvolle pullback in de boekjes.


Stapje terug op Wall Street

De S&P 500 index maakt pas op de plaats (binnen de rode cirkel). De recente correctie van de S&P 500 index bracht de koers terug onder de oude toppen. Door deze terugkeer onder een vorige top verliest de S&P 500 index iets aan kracht.

Deze zogenaamde false move geef echter niet het einde van de bullmarkt aan. Het onderliggende positieve trendbeeld van de S&P500 blijft intact.

Lange termijn zeer sterk

Afgezien van de kortetermijncorrectie, ligt Wall Street er technisch uitstekend bij. Niet alleen de Dow Jones Industrials, ook de breed samengestelde S&P 500 laat een sterke opwaartse trend zien. Hieronder bekijk ik de ultra lange termijn technische plaatjes van deze beursindices.

Ruim 31 jaar koershistorie Dow Jones

Wall Street ontwikkelt zich technisch prima. De krachtige uptrend staat tussentijdse correcties overigens niet in de weg. De Dow is nu op weg naar 25.000 punten, welk niveau in de komende maanden verwacht mag worden. Over vijf tot acht jaar kan de Dow naar 34.000-36.000. Vanaf de stand nu rond 23.000 zou dat een stijging van ruim 50% inhouden.

Vanuit een historisch verloop bezien is een dergelijke waardevermeerdering niet buitengewoon. Gemeten vanaf het dieptepunt in augustus 1982 rond 1000 is de Dow Jones in waarde meer dan 23 keer over de kop gegaan. De brede S&P500 index is sinds medio 1982 in waarde 2200% gestegen. Dit zijn de belangrijkste lange termijn signalen:

  • De Dow bewoog tussen 2000 en 2013 in een langdurige zijwaartse fase, in 2013 werd de weerstandslijn over de toppen van 2000 (11.517) en 2007 (14.189) opwaarts gebroken, wat een krachtig lange termijn koopsignaal opleverde.
  • Deze uitbraak werd in 2015 en 2016 gevolgd door twee hogere bodems rond 15.940, wat een geldig pullback scenario opleverde.
  • Eind 2016 brak de Dow Jones tenslotte boven het all-time-high uit 2015 rond 18.351, waarmee het pull back scenario volledig is voltooid.
  • De lange termijn uptrend uit 1986 is met deze signalen hervat.

In tegenstelling tot veel andere beursindices is de Dow Jones een gewone prijsindex. Dat betekent dat aandelen met een hoge absolute beurskoers zwaarder in de berekening van de index meetellen dan aandelen met een lage absolute koers. Dit is omstreden omdat het een vertekend beeld geeft.

Daarom beoordeel ik hieronder de S&P500 index, waarbij de waarde op basis van marktkapitalisatie wordt berekend, Deze brede index, die het koersverloop van 500 belangrijke Amerikaanse bedrijven weergeeft, zou veel representatiever zijn voor de stand van de economie dan de veel kleinere Dow Jones Industrials.

In de praktijk wordt de S&P500 altijd als benchmark gebruikt, maar de Dow blijft verreweg de bekendste Amerikaanse beursindex.

Ruim 35 jaar koershistorie S&P 500

Ook de S&P 500 geeft middels het koersverloop van de afgelopen vijf jaar aan dat er sprake is van een duurzame economische verbetering.

  • Een 13-jarige zijwaartse fase werd in 2013 opwaarts verlaten nadat de S&P 500 door haar toppen van 2000 (rond 1552) en 2007 (rond 1567) brak.
  • Dit lange termijn koopsignaal werd begin 2016 gevolgd door een hogere pullback bodem rond 1810.
  • Eind 2016 (vlak na de verkiezingswinst van Trump) brak de S&P tenslotte boven haar vorige all time-high, waarmee ook deze pullback volledig is afgerond.
  • De lange termijn uptrend uit 1982 is met deze signalen hervat.

Op Wall Street blijven tussentijdse correcties uiteraard mogelijk. Omdat de meerjarige technische ontwikkelingen ijzersterk blijven, is zelfs een grotere tussentijdse correctie (van 20% tot 25%) interessant. Mocht deze zich voordoen, dan zou dit een perfecte nieuwe koopkans bieden.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 52
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

332 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
332 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links