Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Porceleyne WC-Eend

Porceleyne WC-Eend

 

Een heel verhaal in DFT en dan... omzet +1300%. Let wel, Porceleyne Fles is een veilingfonds. Het wordt om 11:30 en 16:30 uur verhandeld. Alle aandelen die minder dan 2500 trades per jaar doen op Euronext Amsterdam zijn veilingfondsen. IEX zelf is er ook eentje.  

 

 

We zijn het niet gewend op de beurs en het is zeker not done en verre van chique. Simpel, je bemoeit je niet met je eigen aandeel op de beurs, luidt de (on)geschreven wet. Topman Schouten van Porceleyne Fles of Royal Delft denkt daar anders over. Alsof hij analist is kijkt hij naar zijn eigen fonds.

 

 

Verlies

Martin veegde al voorbeurs in IEXPremium niet alleen de vloer aan met Schouten zelf – hij noemt het zelfs een red flag als een topman over zijn eigen aandeel huilt – maar ook met zijn argumenten. Een aandeel met zo weinig free float (15%), dagelijkse omzet en te weinig winstgevendheid kan op korting rekenen.

Winstmaximalisatie is ook geen prioriteit bij Royal Delft N.V. Koninklijke Delftsch Aardewerkfabriek De Porceleyne Fles Anno 1653 voorheen Joost Thooft en Labouchere, zoals het bedrijf voluit heet, maar het behoud van cultureel erfgoed. Dat is heel mooi, kijk alleen al wat een prachtige fabriek het is.

Daar is niks mis – voor zover ik weet is dit ook de belangrijkste reden dat John Fentener van Vlissingen er zo dik in zit – maar dat u het wel weet als belegger of zelfs aandeelhouder. De laatste cijferrapportage laat zien dat het bedrijf erg kwetsbaar is voor concurrentie: omzet ingezakt en verlies gemaakt. 

 

 

Nee, rijk worden is er niet bij. Met dat verlies is een koerswinstverhouding even geen optie. Gelukkig hebben we het dividend nog, roept u enthousiast, want het is vaak lekker knippen bij zulke bedrijven annex toeristische attracties. Helaas, er is geen dividend en van de koers moet u het ook niet hebben.   

 

 

Hotel California

De beleggingspropositie is eenvoudig: houdt u van de beurs, van Holland, van oude ambachtelijke bedrijven en ons erfgoed, vis dan voor de show, de heb en de liefdadigheid een paar van die aandelen op. Niet te veel, want probeer er maar met goed fatsoen vanaf te komen als het moet. Een serieuze belegging is het niet. 

Goed, bij deze dus publiciteit voor Porceleyne Fles. En dat is de crux bij kleine fondsen. Het begint eigenlijk in de onderste regionen in de AScX en geldt voor bijna alle lokale fondsen. Er is zo weinig handel en free float dat bij de minste of geringste reuring in de media er al een omzetexplosie volgt – zie vandaag.

Bij IEX worstelen we er er ook mee. Graag geven we álle fondsen op het Damrak aandacht en schrijven we erover, maar we zijn bang om alleen daardoor al omzet en koers te beïnvloeden. Bovendien zijn we beducht dat nietsvermoedende beleggers vast komen te zitten in illiquide Hotel California aandelen.

Voor banken en analisten geldt hetzelfde probleem. U ziet vaak koersen van AScX- of lokale aandelen enorm bewegen, als bijvoorbeeld grote huizen als ING of ABN Amro daar moet hun volle buy, hold of sell gewicht op gaan zitten met een opvallend koersdoel. Sif is een mooi recent voorbeeld hier van. 

Jammer, want het Damrak kent vele mooie fondsen. Als u een echte belegger bent gaat u zelf op zoek, in plaats van met de hele goegemeente altijd maar samen te hokken op de most crowded trades. Een heel wat grotere kans om de klapper van uw leven te maken.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 26 jun Vooruitblik: moeilijke beurs met grote kansen en risico's 10
  2. 24 jun Beetje bijkomen voorbeurs en hebt u deze plaatjes allemaal gezien? 3
  3. 23 jun Particulieren? Bearish, maar wél doorkopen 11

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links