Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Opnieuw een lagere top?

De bewegingsruimte van de AEX wordt steeds smaller

In de Week van de Technische Analyse analyseren twee van de vijf experts iedere dag één aandeel en u mag kiezen welk aandeel dat wordt.

Stem hier voor morgen


Met een forse neerwaartse candlestick nam de druk gisteren op de zone 519 tot 520 weer toe. Toch bleef de AEX nog een punt boven de bodems van vorige week. Ik verwacht dat de neerwaartse druk verder zal toenemen.

De AEX beweegt in een relatief smalle consolidatiefase, die steeds smaller wordt. De kans is namelijk reëel dat in de afgelopen dagen bij 527,80 opnieuw een lagere top is gevormd in het kortetermijnbeeld. Dit zou dan de tweede lagere top zijn. Eerdere toppen lagen bij 537,80 en 531,60.

Een dalende toppenlijn langs deze toppen is echter pas te trekken zodra de AEX ook een lagere bodem maakt. Tot op heden werd de bodem in dit topvormingsproces medio mei op de borden gezet bij 519,50, precies binnen de grenzen van de belangrijke steunzone van 519 tot 520.

Opstapje?

Deze bodem bij 519,50 werd gevormd tijdens de eerste mini-correctie van dit jaar, de terugval in enkele dagen tijd van 537,80 tot 519,50. Zolang de zone 519 tot 520 in de komende tijd niet neerwaarts wordt gebroken, blijft die consolidatiefase in stand.

Hoe krachtiger deze steunzone wordt, hoe groter de kans daarna ook wordt dat dit het opstapje wordt voor een volgende opwaartse beweging.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ik acht de kans echter groter dat de zone 519 tot 520 binnenkort neerwaarts wordt gebroken en de AEX een verdere neerwaartse versnelling kan inzetten. Dit zou dan de eerste echte correctie van 2017 kunnen worden.

Ik houd dan ook rekening met een neerwaartse beweging in de komende weken van 10 tot 15% (vanaf de jaartop) voordat een volgende hogere middellangetermijnbodem op de borden wordt gezet.

Er zijn veel vergelijkingen te maken met de periode van begin 2015:

 • Destijds vond ook een correctieloze stijging plaats van ongeveer 100 punten. Die duurde echter slechts drie maanden en de huidige periode al bijna zeven maanden.

 • Ook de afstand tot aan het 200-daags gemiddelde (recent meer dan 12%) is een vergelijkbaar risico. Als vuistregel is vaak te hanteren dat het risico op een tegenreactie groot wordt, zodra deze afstand meer dan 10% bedraagt.

 • Een vergelijkbare daling als in 2015 zie ik echter niet plaatsvinden. Destijds werd namelijk een negen maanden lange terugval ingezet van ruim 25%.

Complexe hoofdschouder

Het is tijdens de opgaande beweging sinds december vorig jaar nog niet voorgekomen dat een jaartop niet binnen afzienbare tijd weer verder werd opgehoogd. Het is nu ruim een maand geleden dat de jaartop werd gezet bij 537,80 waarna er juist sprake is van een patroon van lagere toppen.

Hierdoor is een dalende driehoeksformatie te zien, lagere toppen en gelijke bodems bij de zone 519 tot 520. Deze driehoeksformatie is onderdeel van een grotere topformatie, een hoofdschouderpatroon dat al sinds 24 april in ontwikkeling is.

Het gaat hier overigens om een complex hoofdschouderpatroon, aangezien de huidige rechterschouder bestaat uit meerdere kleinere schouders. Toch geldt voor beide patronen dat ze pas geactiveerd worden onder de zone 519 tot 520.

Toppatronen

 

Een slotkoers hieronder zou een versnelling van de correctieve fase kunnen inzetten waarbij ik een beweging tot onder de 500 zeker niet uitsluit. Pas daarna acht ik in de loop van dit jaar een verdere stijging richting mijn uiteindelijke doel van 564 mogelijk.

Op de maandgrafiek is in mei een grote shooting star gevormd. Dit patroon werd ook gevormd bij de jaartop op de daggrafiek bij 537,80. Toen werden meerdere toppatronen gevormd, zoals een hanging man en een bearish engulfing. Direct daarna werd ook een zeer steile bodemlijn van een stijgende wig gebroken.

Het belangrijkste wapenfeit van de afgelopen week was de neerwaartse doorbraak van de sinds begin dit jaar stijgende bodemlijn. De recente opleving lijkt een terugtest naar deze lijn te zijn geweest. Inmiddels is de AEX in gevecht met het afvlakkende 50-daags gemiddelde waar de koers gisteren opnieuw onder sloot.

Neerwaarte druk

Het is nu wachten of op korte termijn de zone 519 tot 520 wordt gebroken. Daarboven ligt alleen nog een punt bij 520,60, de bodem van vorige week. De druk naar deze belangrijke steunzone lijkt daarbij wel steeds verder toe te nemen. Weerstand in het kortetermijnbeeld ligt bij:

 • het 50-daags gemiddelde van 523,70
 • de toppen van 527,80 en 529,50

Pas boven de 531,60 lijkt een meer zijwaartse consolidatie in een breder perspectief te ontstaan. Toch acht ik de kans het grootst dat in de komende dagen (week) de neerwaartse druk verder wordt opgevoerd en de volgende belangrijke steunpunten onder druk komen en mogelijk al gebroken worden.

 

IEX Week van de Technische Analyse


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

235 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Smurf In het Berenbos 13 juni 2017 09:05
  Goedemorgen,

  het wordt spannend. in de weekgrafiek ziet het er naar uit dat de rsi waarden een daling gaan geven. Maar het kan ook draaien vanaf dit punt[523-525]naar nog veeeeel hogere waarden.

  Een doorbraak van de 509 zou definitief een daling betekenen.

  Gr
 2. Henri-Trader-Zonder-Trades 13 juni 2017 09:12
  quote:

  'd Aandelen schreef op 13 juni 2017 00:08:

  zetels PVV( (20),

  Alexander Pechtold, voorman van de grootste linkse partij met 19 zetels weet zijn plaats niet

  Bovendien zit het grootste deel van de Nederlandse bevolking ook niet te wachten op Pechtold die met zijn " alles moet kunnen '

  Onbegrijpelijk is het uitsluiten van de tweede partij van ons land de PVV waarvan de kiezers in alle
  lagen van de bevolking worden gevonden,

  binnen de PVV zitten genoeg knappe koppen die van wanten weten.

  Even zonder politieke argumenten reageren op het stuk van, de overigens zeer sympahtieke, Daan. D66 haalt 19 zetels, maar verreweg het grootste deel van de bevolking moet niks van Pechtold hebben. PVV haalt 1 miezerig zeteltje meer en een groot deel uit alle lagen van de bevolking wil dat ze gaan regeren. Dit lijkt me niet echt een sterke stelling. Voor de verkiezingen heeft vrijwel elke partij gezegd dat enkele relevante standpunten van de PVV te ver van hun af stonden om te verwachten dat er een regeerakkoord met deze partij zou worden kunnen gesloten. Zeer helder. Iedereen die de wens had PVV in de regering te krijgen, had dus op deze partij moeten stemmen. 87% van de kiezers heeft dit niet gedaan.

  Of er in de PVV genoeg knappe koppen zitten, waag ik te betwijfelen. We zullen dit zien op het moment dat Geert Wilders ermee stopt. Hoeveel stemmers zullen er dan nog overblijven? Mijn gevoel zegt: niet zo gek veel. F1F zal op ze blijven stemmen als Fleur een rood latex jurkje aan trekt, maar dit zal denk ik niet genoeg zijn voor tien zetels.

  Ik wens ieder weer een mooie dag met, indien gewenst, winstgevende trades!
235 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links