Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Startsein correctie?

De eerste mini-correctie in de AEX is geplaatst

Met een forse neerwaartse beweging zette de AEX gisteren de belangrijke steunzone onder druk. Het herstel aan het einde van de dag zorgde ervoor dat er nog geen structurele neerwaartse doorbraak heeft plaatsgevonden.

Met de beweging van gisteren is de eerste mini-correctie van dit jaar een feit. Ik ga bij mini-correctie uit van een terugval van 3% tot 5%. Vanaf de jaartop van vorige week bij 537,84 tot aan het intraday-dieptepunt van gisteren bij 519,48 heeft een terugval plaatsgevonden die groter is dan 3%.

Een daling van ruim 18 punten tot op heden. Toch moet er een structurele neerwaartse doorbraak plaatsvinden van de gisteren geteste steunzone voor de start van de eerste correctie van dit jaar.

Steun onder druk

Sinds begin dit jaar is een stijgend trendkanaal (blauwe lijnen) van ongeveer 20 punten breed ontstaan. Gisteren werd dit kanaal al intraday neerwaarts gebroken, maar een slot hieronder zou pas een verdere verzwakking inhouden.

De opgaande bodemlijn langs de bodems van 445,65 (december) en 509,40 (januari) ligt vandaag bij 521,60. Vlak daaronder liggen nog:

  • de belangrijke horizontale steunzone van 519 tot 520
  • het oplopende 50-daags gemiddelde bij 518,80

Deze niveaus werden gisteren dus ook onder druk gezet, maar bleven behouden. Een structureel slot hieronder zou een duidelijke verdere verzwakking inhouden waarna de kans op een normale tot forsere correctievervolg groot is.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Nu eerst herstel

In de afgelopen twee handelsdagen waren er twee van de grootste neerwaartse bewegingen te zien van dit jaar. Toch blijft het sinds januari stijgende trendkanaal nog steeds intact en zo lang die niet structureel neerwaarts wordt gebroken, blijft dit kanaal de buitengrenzen van de handelsruimte aangeven.

De terugval is ook in een snel tempo verlopen waardoor er nog geen dalende toppenlijn van deze mini-correctie is te zien. Na de test van gisteren van de belangrijke steunzone, is de kans reëel op een herstelbeweging.

De herstelbeweging zal dan aangeven of er een lagere top gevormd gaat worden in de komende week, of dat er gewoon een test van de onderkant van het stijgende trendkanaal heeft plaatsgevonden.

Hoofdschouder

In de situatie sinds 24 april zijn overigens ook de eerste contouren van een groter toppatroon te zien: een hoofd-schoudertoppatroon. De eerste schouder is erg klein (top bij 526,25), waarna een groot hoofd werd gevormd. Een kortstondige herstelbeweging in de komende dagen zou de tweede schouder kunnen vormen.

De neklijn van dit patroon zou dan in de zone 519 tot 520 komen te liggen. Na een periode van ruim vijf maanden zonder correcties is het ook normaal en gezond dat een correctieve beweging zou plaatsvinden.

Er is sinds de start van de bullmarkt begin 2009 geen enkele periode te vinden waarbij er sprake was van een krachtige opgaande beweging zonder noemenswaardige tegenreacties over een dergelijke periode. Alleen begin 2015 was er een vergelijkbare stijging (100 punten destijds) zonder correcties.

Een herstelbeweging in de komende dagen mogen we ook verwachten als we kijken naar de indicatoren:

  • Na de overbought-conditie en de doorbraak van de stijgende bodemlijn is de RSI alweer aanbeland bij de vorige bodem (ten tijde van de 509,40-bodem in de AEX).
  • De MACD gaf verder in de afgelopen dagen al een neerwaartse crossing aan.

Ook zagen we vooral de Europese indices aanzienlijk verslechteren onder de zeer steile opgaande kortetermijnbodemlijn.

Kortetermijnbeeld

Na de test van de belangrijke steunzone, is een korte herstelbeweging reëel. Weerstand ligt bij een top van eind april bij 526,25. Daarboven ligt bij 527,60 nog een gisteren gevormde zeer kleine gap. Zelfs een herstel naar de 432,50 zou nog mogen plaatsvinden in het kader van de vorming van een lagere top.

Hier ligt het dieptepunt van het topvormingsproces dat begin vorige week werd ingezet. Toen werden meerdere toppatronen gevormd (hanging man’s, bearish engulfing) en werd de zeer steile opgaande bodemlijn gebroken. Deze laatste versteiling startte bij de vorige belangrijke bodem van 509,40.

Om verder te verzwakken is het dus belangrijk dat de AEX na een korte herstelbeweging binnenkort structureel onder de zone 519 tot 520 terechtkomt en onder de hierboven liggende stijgende bodemlijn.

Dan is er sprake van een vervolg van de eerste correctie van dit jaar en ontstaat een aanzienlijk verder neerwaarts potentieel.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

295 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Henk Snaph 19 mei 2017 09:11
    quote:

    Reigâh schreef op 19 mei 2017 08:54:

    Goedemorgen, ik zit vandaag in de Braziliaanse olie.
    Veel plezier allen en happy hunting!
    En hey, be careful out there :)
    Reiger, heeft niets met Brazilaanse olie te maken, maar ik denk dat de olieprijs vandaag afhankelijk is van de verkiezingen in Iran. Als daar de nieuwe president de conservatieve kandidaat wordt gaan we terug in de tijd en komt er weer een olie boycot.
  2. forum rang 6 d' Aandelen ' 19 mei 2017 09:17
    Goedemorgen,

    er werd gisteren al opgemerkt om uit te kijken voor een bear trap, de koersen gaan plotseling omlaag om vervolgens naar boven door te schieten.

    Het blijft lastig te voorspellen zo niet onmogelijk wat de beurzen gaan doen. Hoe gaat het in Amerika met Trump en het vertrouwen bij de beleggers daar, storten ze zich op de Europese aandelen met een prijs opdrijvend effect terwijl de koers / winst verhoudingen nu al vaak veel te hoog zijn.

    Kortom goed op blijven letten hoe de beurs beweegt.
    De voor mijn doen grote positie in RDS heb ik zowel naar boven als naar beneden afgedekt met calls en puts, gedeeltelijk geschreven calls, dus richting is niet belangrijk tenzij RDS hard daalt richting 18 euro want dan sta ik op grote winst en naar boven iets minder winst.
  3. OllyNL 19 mei 2017 09:27
    quote:

    Alex XNL schreef op 19 mei 2017 09:16:

    Jammer dat Olly er niet meer is. Kan zich waarschijnlijk Applied Materials nog wel herinneren. Die toko draait echt als een tierelier. Lekker vasthouden die aandelen.
    You called Alex? :p Mooie timing, keek toevallig net ;)

    Heel erg druk met werk, dus weinig tijd helaas. Maar idd, applied draait een tierelier, heb laatst weer een pluk gekocht. (had natuurlijk gewoon vast moeten houden, was kassa geweest) Ook MU bijgekocht a 27,xx (erin sinds 15 oid) Verder TTWO een paar weken geleden gekocht, draait lekker op de dip van eergisteren na.

    En dan de grootste miskoop van dit jaar; Range resources een paar maanden geleden gekocht a 28 dollar. Zware verlies post. Hou wel vast want olie en gas gaat wel weer herstellen. *wishful thinking*

295 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links