Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oncomethylomedroom

"Je moet altijd wachten tot de wetenschap ver genoeg is. Loop hier niet op vooruit bij het ontwikkelen van je producten, want dan wordt het alleen maar kostbaarder." Herman Spolders spreekt de zin uit met een twinkeling in zijn ogen.

Als CEO van een biotechbedrijf moet je geduld oefenen. Toch gaat alles bij Oncomethylome veel sneller dan we gewend zijn met Crucell en Galapagos. Biotechbeleggers zijn gewend aan forse en langdurige aanloopverliezen.

De kosten gaan in deze sector enorm voor de baten uit. Het Belgisch/Nederlandse Onco lijkt een kortere route te nemen. Spolders richtte het bedrijf in 2003 op als een spin-off van het Belgische Tibotec-Virco, na een overname door Johnson & Johnson.

Hij bracht het drie jaar later al naar de beurs. Spolders nam ook de patenten van het John Hopkins Institute uit Baltimore mee.

Drie persberichten
Spolders: "Veel biotechbedrijven staan nog ver van de uiteindelijke producttoepassingen af, maar sturen wel veel persberichten uit om hun vooruitgangen te melden. Wij zijn terughoudend in het aantal berichten dat we naar buiten brengen." Sinds de beursgang waren dat er drie en die misten hun doel niet.

De grafiek maakte er mooie sprongen door. Onco had begin 2007 nog 32 miljoen euro in kas en verbrandde het afgelopen jaar 7 miljoen euro. Dit jaar meer, omdat na de beursgang meer personeel is aangenomen. In 2006 waren en in 2007 worden de inkomsten bijna 3 miljoen euro: revenues uit samenwerking en subsidies.

De eerste kankertests van Oncomethylome moeten eind 2007 en begin 2008 op de markt komen, maar kunnen pas vanaf 2010, 2011 substantieel bijdragen aan de omzet - als de tests wereldwijd geaccepteerd worden. Of geïnteresseerde beleggers daarom beter nog een paar jaar kunnen wachten met instappen in het aandeel, is de vraag.


Tijdsperiode grafiek: 

50%
Er zit volgens de CEO nog het één en ander in het vat. "We kondigen hopelijk dit jaar samenwerking aan met andere farmaciebedrijven uit de wereldwijde top tien." Er ligt nog wel één theoretische hobbel op de snelweg richting koerswinst. De lock-up periode van de initiële investeerders loopt nog deze maand af.

Of zij - het management en venture capital - dan uitstapt? Dat is de vraag. Of ze het doen of niet, het is in beide gevallen een indicatie van hoe de mensen die het dichtst bij het vuur zitten, de nabije toekomstkansen van Onco inschatten. Het eerste beursjaar is in elk geval goed verlopen met een slordige 50% hogere beurskoers.

Het bedrijf, genoteerd in Brussel en Amsterdam en met een hoofdkantoor in Luik, onderscheidt zich daarmee nadrukkelijk van de Nederlandse biotechbedrijven als Crucell en Galapagos. Oncomethylome richt zich 100% op kanker met tests voor vroegtijdige detectie en gepersonaliseerde kankerbehandelingen.

Samenwerken
Onco heeft een brede pijplijn aan producten. Daardoor heeft het bedrijf niet het standaard hoge risicoprofiel. Een aantal komt dit en volgend jaar op de markt. Dat betekent een kortere aanloopperiode van verliezen en snellere winstgevendheid. Eind dit jaar hoopt Onco de eerste kankerdiagnostische test op de markt te brengen.

Ze heeft een wereldwijd netwerk aan researchers van universiteiten binnen de farmaceutische en diagnostische industrie. Daardoor zit het bedrijf qua kennis op de eerste rij en kan het díe producten maken waar de grootste behoefte aan is. Ze werkt onder andere samen met Johnson & Johnson en met Schering-Plough.

Dit artikel staat in het juni/julie nummer van IEX Magazine. Klik hier om het te downloaden.


De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 05 jun Wat is het geheim van Buffett? Ontdek het in een van deze 6 masterclasses
  2. 04 jun Hoe 'Visie & Tips' een beleggingsbegrip werd
  3. 30 mei Kijktip: een nieuw seizoen Visie & Tips

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links