Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Opbouw van kracht

Technische analyse AEX en DAX.

De kans blijft naar mijn mening groot dat de terugval in de AEX van de laatste dagen beperkt zal blijven en resulteert in een normaal aanloopje om uiteindelijk de belangrijke 458-grens te doorbreken. Ofwel de opbouw van kracht om een zware weerstand te doorbreken.

Tot op heden bedraagt de terugval precies 10 punten, ofwel iets meer dan 2% vanaf de recente hertest van de jaartop. Wel werd gisteren de steil opgaande bodemlijn in het kortetermijnbeeld gebroken. Dit zou meer neerwaartse ruimte kunnen vrijmaken richting de zone 438 tot 441.

Mocht de AEX vandaag weer boven deze opgaande bodemlijn breken dan lijkt er sprake te zijn geweest van een eenmalige valse doorbraak. Deze opgaande bodemlijn startte bij de junibodem van 409 en loopt langs de recente bodem van 438. Vandaag ligt deze opgaande bodemlijn bij 449,60.

Tweede schouder

Een blijvende slotkoers hieronder zou betekenen dat de herstelbeweging van vanochtend waarschijnlijk slechts ten doel had een lager topje te vormen in het zeerkortetermijnbeeld. In dat scenario ontstaat dan meer ruimte naar de zone 438 tot 441. Hier ligt de recente bodem en het 50- en 200-daags gemiddelde.

In het langere beeld over de afgelopen maanden zou een dergelijke en diepere terugtest geen enkel probleem opleveren. Deze bewegingen zullen naar mijn mening uiteindelijk resulteren in de vorming en afronding van de tweede schouder van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon.

Dit patroon is al sinds april in de maak. Destijds vond vanaf de zeer belangrijke langetermijnbodem (februari) bij 378,50 een stijging plaats van ongeveer 80 punten in een rechte lijn. In april werd toen de jaartop tot op heden op de borden gezet bij 458.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Krachtige weerstand

Deze jaartop is sindsdien niet meer gebroken. Wel vonden er meerdere tests van deze weerstand plaats. Hierdoor is een krachtige weerstand ontstaan die uiteindelijk ook zorgde voor de vorming van de neklijn van het grote sinds april in ontwikkeling zijnde omgekeerde hoofd-schouderpatroon.

Een structurele slotdoorbraak hierboven activeert dit patroon waarna vanuit dit patroon een opwaartse ruimte ontstaat van 50 punten. Hierdoor ligt het te berekenen koersdoel vanuit dit patroon gelijk aan de jaartop van vorig jaar bij 510 punten.

Mijn eerste doel voor de komende periode ligt echter bij de 475, de top van november vorig jaar. Zodra dit niveau in beeld komt, moeten we alert zijn op de vorming van toppatronen. Ik acht de kans dan groot op een forsere tegenreactie voordat de opgaande weg richting de zone 495 tot 510 wordt voortgezet.

Beperkte ruimte omlaag

In de RSI werd gisteren de stijgende bodemlijn vanaf de dieptepunten in juni getest. Hiermee is de kans ook groot dat de beweging van gisteren slechts een overreactie was. Voor vandaag maar eens bezien of de AEX boven of onder de 449,60 weet te sluiten.

De volgende weerstand ligt dan in de zone 456,50 tot 458. Hier liggen de jaartop en de toppen van de afgelopen maanden. Steunpunten in het kortetermijnbeeld zijn verder pas te vinden in de zone 438 tot 441.

Toch verwacht ik dat eventuele verdere neerwaartse ruimte beperkt zal blijven en de opgaande beweging en opwaartse druk naar de jaartop weer snel kan toenemen. De markten zijn krachtig en het is slechts een kwestie van tijd voordat de AEX de volgende fase boven de 458 kan starten naar mijn mening.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX richting jaartop

Met een dieptepunt van 10.516 kwam de DAX gisteren dicht in de buurt van het recente uitbraakniveau dat in de zone 10.474 tot 10.485 ligt. Hier liggen de voormalige toppen van de afgelopen maanden, maar ook de voormalige jaartop die met een neerwaartse gap op de eerste handelsdag van dit jaar op de borden werd gezet.

Ik acht de kans groot dat de DAX nu zal draaien en de opwaartse druk richting de recente jaartop van 10.802 weer zal opvoeren. Met deze top werd bijna de dubbele decembertop van 10.860 getest.

Dit is de laatste belangrijke weerstand tot aan mijn volgende doel in het middellangetermijnbeeld van 11.430 (de top van november).


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

401 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. De sjaak 18 augustus 2016 09:20
    "mooie" cijfers van NN, heb ooit nog voor die toko gewerkt (toen nog onderdeel van ING), ken geen ander bedrijf waar zoveel lijken in de kast zaten. Heb het vermoeden dat ze er nog steeds zitten, achter slot en grendel, zodat niemand ze kan zien. Het is net als bij een bank, je kunt lekker goochelen met cijfers en moeiteloos naar de gewenste uitkomst toe werken, bijna niemand die snapt hoe het werkelijk zit.
401 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links