Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Druk op 453

AEX snel naar 453, S&P 500 verhoogt top

Met een krachtige opwaartse beweging testte de AEX gisteren opnieuw op een haar na de top van 453. Eind vorige week vormde de AEX nog een intraday-top bij 452,08, gisteren lag die bij 452,18. Ik gaf gisteren al aan dat aan de bovenkant maar een beperkt aantal weerstanden liggen:

  • het 453-niveau
  • de jaartop bij 458

Mijn visie voor de komende tijd blijft onveranderd, een verdere opgaande beweging waarbij op korte termijn de jaartop verder kan worden opgehoogd. Mijn eerstvolgende doel voor de komende periode blijft ook onveranderd liggen bij de novembertop van 475.

Tegenreactie bij 475

Als dit niveau in zicht komt, is de kans overigens wel groot op een forsere tegenreactie. Maar zodra de 458-jaartop wordt gebroken, kan de volgende opwaartse beweging richting de 475 wel eens snel verlopen. Tussen deze niveaus ligt namelijk maar weinig noemenswaardige weerstand.

Er liggen wat kleine puntjes maar daar verwacht ik eerlijk gezegd weinig tegendruk. De recente korte terugval lijkt daarmee een normale beweging te zijn voor de opbouw van kracht. Ook de technische indicatoren maakten een hogere bodem en lijken de opwaartse weg naar hogere toppen weer te hebben hervat.

Zolang de 453 overigens niet wordt gebroken, blijft de kans op verdere consolidatie hieronder aanwezig. Aan de onderkant werd in de afgelopen dagen de eerdere opwaartse gap zo goed als helemaal gevuld. Het nog openstaande deel van enkele honderdsten van een punt mag eigenlijk geen naam hebben.

Batterij aan steunpunten

Met deze terugtest werd dan ook het eerste steunpunt (443) precies teruggetest. Hieronder is een batterij aan steunpunten te vinden. De neerwaartse ruimte was naar mijn mening dan ook beperkt. Een terugval naar dit niveau mogen we nog niet uitsluiten, vooral niet zolang de AEX onder de 453 blijft hangen.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De overige steunpunten onder de 443 liggen bij:

  • Het 50-daags gemiddelde van nu 441,20 en het 200-daags gemiddelde van 437,30. Buiten de recente golden cross tussen deze gemiddelden (belangrijk positief langetermijnsignaal) is het 200-daags gemiddelde ook alweer gedraaid naar een nieuwe opwaartse beweging.

  • Verder ligt de bovenkant van de recente zijwaartse consolidatiefase (in de maand mei) in de zone 438,50 tot 440.

  • Als laatste is er een opgaande middellangetermijnbodemlijn te trekken langs de bodems van 378,50 en 426. Deze lijn ligt vandaag bij 437. Het nadeel van deze bodemlijn is het feit dat hij pas één hoger raakpunt heeft en daarmee is de technische waarde van deze lijn niet erg groot.

Hoe meer raakpunten hoe krachtiger een steun of weerstand is.

Krachtig en opwaarts

In het middellangetermijnbeeld treedt pas een verslechtering op onder de zeer belangrijke steun van 426. De recente derde correctie vanaf 458 zorgde voor een hertest van deze horizontale steun. Ook betekende dit een test van het eerste Fibonacciniveau van de gehele opgaande beweging vanaf de februaribodem.

Als laatste is dit te zien als terugtest naar de voormalige sinds augustus vorig jaar dalende toppenlijn voor de vorming van de eerste hogere middellangetermijnbodem.

Het technische beeld van de AEX blijft dus zeer krachtig en opwaarts gericht. Ik verwacht daarbij dat op korte termijn de opwaartse druk naar de 458 verder wordt opgevoerd.

Maar zolang de 453 niet opwaarts wordt gebroken, blijft enige consolidatie hieronder mogelijk. Zodra de 453 wordt gebroken, is in het kortetermijnbeeld een nieuwe steile opgaande bodemlijn te trekken vanaf de 426-bodem.

Daggrafiek S&P 500
Daggrafiek S&P 500
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

S&P: top opgehoogd

De S&P 500 heeft gisteren zijn top van eind vorig jaar verdere opgehoogd. Die lag bij 2116. Hiermee is hij de belangrijke weerstandszone 2116 tot 2135 binnengetrokken. Dit is een zware en belangrijke zone die in de komende weken mogelijk voor de nodige tegendruk kan zorgen.

Uiteindelijk verwacht ik wel dat deze zone opwaarts wordt verlaten. Dit zou in het langetermijnbeeld de start van de volgende fase in de stijgende langetermijntrend betekenen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

262 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 juni 2016 10:38
    quote:

    ONN schreef op 8 juni 2016 10:29:

    [...]
    Is Basic-Fit niks voor jou ? ;-)
    Ik zal maar mee glimlachen he :)

    www.nasdaq.com/symbol/slca/stock-chart

    Is ook niet moeilijk natuurlijk met zo'n parel in je porto..

    (Kan niet zeggen dat ik deze parel niet tot treurens toe onder de aandacht heb gebracht hier) Maar ja eens een beer altijd een beer. Zie Cees Smit en Fred Optie (En stiekem toch ook wel Onno)

262 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links