Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Let op DAX en Stoxx 600

Let op DAX en Stoxx 600 voor het vervolg van de AEX.

Na de opwaartse vervolgdoorbraken van afgelopen woensdag was er gisteren sprake van een relatief rustige handelsdag. De bewegingsruimte bedroeg ongeveer 3,5 punt in de AEX. Daarbij fungeerde de neklijn van het grote bodempatroon bij 449 als ondergrens.

De vraag is nu of de AEX nog een poging zal ondernemen om een beperkte terugtest in te zetten in de komende dagen voordat de volgende opwaartse beweging richting de 475 zal worden ingezet. Dit zal mede afhangen van enkele andere Europese indices. 

Stoxx: door de zone 344 tot 345

Als eerste is te zien dat de Stoxx Europe 600 net blijft hangen onder de neklijn van het sinds begin dit jaar in ontwikkeling zijnde omgekeerde hoofd-schouderpatroon. De neklijn is in deze index te vinden in de zone 344 tot 345.

Deze zone moet structureel op slotbasis worden gebroken om het patroon te activeren. Dit blijft mijn verwachting voor de komende tijd, maar enige consolidatie hieronder blijft reëel in de komende handelsdagen. Het doorbreken van de neklijn van een dergelijk groot bodempatroon kost vaak de nodige tijd.

Daggrafiek Eurostoxx 600
Daggrafiek Eurostoxx 600
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX: door de top van maart

Ook de DAX moeten we hierbij niet uit het oog verliezen. Deze index rondde al eerder dan andere indices een groot bodempatroon af, met de neklijn bij 9900. Maar ook de DAX blijft momenteel net onder zijn top van de afgelopen maand hangen.

Gisteren bereikte de koers op ongeveer 15 punten na deze top van maart. Een slotdoorbraak hierboven zou direct ruimte vrijmaken voor een beweging naar het 200-daags gemiddelde en hoger.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Tussenstation

De bewegingen in deze indices zijn dus van belang voor het verloop in het zeerkortetermijnbeeld van de AEX. Zodra deze indices de vervolgdoorbraken bewerkstelligen, verwacht ik een snel verder opwaarts vervolg richting de laatste belangrijke weerstand tot aan de 475-novembertop, bij 457.

Hier ligt het laatste (61,8%) Fibonacci-retracementniveau van de forse daling tussen de augustustop (505) en de februaribodem (378,50).

Mijn uiteindelijke doel voor de lentemaanden blijft onveranderd liggen bij 475, de top van november vorig jaar. Dit was destijds het startpunt van de correctieve fase die drie maanden duurde en zorgde voor een daling van bijna 100 punten.

Maar in het langere technische beeld verwacht ik dat ook deze weerstand uiteindelijk een tussenstation zal zijn in de opgaande weg naar hogere koersen.

Bodempatroon geactiveerd

De recente terugval van bijna 5% (22 punten daling) zorgde voor de vorming van de tweede schouder van een groot bodempatroon en de eerste hogere middellangetermijnbodem na de vorming van de zeer belangrijke langetermijnbodem bij 378,50.

Ik gaf anderhalve maand geleden al aan dat de kans op een tegenreactie rond de 449-decembertop realistisch was. De doorbraak door de 449 zorgde in de afgelopen dagen voor de activering van het grote sinds december gevormde bodempatroon.

Vanuit dit patroon is zelfs een koersdoel voor de rest van dit jaar van 520 te berekenen.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Beperkte terugtest

Niet alleen werd de neklijn twee dagen geleden opwaarts gebroken, maar ook het 200-daags gemiddelde. Dit is inmiddels ook een structurele doorbraak en we moeten terug naar augustus vorig jaar om een structurele beweging van de AEX boven zijn 200-daags gemiddelde te zien.

Een krachtige vervolgdoorbraak dus enkele dagen geleden in de AEX.

Mochten de andere Europese indices hun opgaande weg niet direct vervolgen, maar in de komende dagen verder consolideren, dan blijft de kans op een beperkte terugtest in de AEX reëel. De eerste steun bij 449 werd gisteren al getest. Daaronder ligt nog:

  • het 200-daags gemiddelde bij 444,70
  • de brede opwaartse gap tussen de 440 en 444,10

Zolang deze gap (grotendeels) open blijft staan bij een eventuele terugtest, mag een snel opwaarts vervolg in de komende weken worden verwacht. Het zou mij niet verbazen als de AEX een poging onderneemt in de komende vier weken om de 475 te testen.

Maar voor dit moment eerst maar eens kijken of er een kleine terugtest plaatsvindt, of dat de AEX boven de 449 consolideert en de krachtige opwaartse weg snel zal vervolgen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

712 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 36 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Diminhu 15 april 2016 09:21
    niemand begrijpt de stijging maar de beurs kan langer onlogisch blijven dan jij solvabel is een bekende stelling...Was vorig jaar zo. Allemaal gebaseerd op fake money en centrale banken. In US zitten ze nu al 8 jaar in een bullmarket...Komt de daling dit jaar niet, dan grote kans volgend jaar, zeker als die Trump de verkiezingen zou winnen in combinatie met RV enz..
712 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 36 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links