Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wachten, wachten, wachten

TA: Wachten, wachten, wachten

De weerstandszone in de AEX wordt breder en zwaarder. Inmiddels gaat vandaag alweer de negende dag in van deze consolidatiefase. De breedte van deze zware zone ligt nu tussen de 447 en 449:

  • Bij 449 ligt de top van december vorig jaar. Dit niveau werd ook op de eerste dag van deze consolidatiefase bereikt.
  • Daarna werd een meervoudige top geplaatst bij 447. Die werd gisteren intraday ook nog getest.
  • Als laatste ligt bij 448 het 200-daags gemiddelde.

Naar mijn mening is de kans het grootst dat de AEX in de komende week of anderhalve week de opwaartse weg zal vervolgen naar hogere niveaus. Mijn volgende doel voor de komende tijd ligt bij 475, het niveau van de novembertop van vorig jaar. Dit was destijds het startpunt van een lange dalende fase.

Belangrijke bodem

Inmiddels heeft de AEX van deze daling al ruim 70 punten goedgemaakt en werd een zeer belangrijke langetermijnbodem bij 378,50 op de borden gezet. Hiermee lijkt deze correctieve periode, die eigenlijk al in april is gestart, sterk op de bewegingen die in 2011 plaatsvonden.

Ook toen viel de AEX in negen maanden tijd rond de 25% terug en werd een belangrijke langetermijnbodem op de borden gezet.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Topvorming?

Zolang de zone 447 tot 449 niet opwaarts wordt gebroken, wordt de kans op een verdere terugtest echter wel groter. De beweeglijkheid in de laatste week blijft nog relatief beperkt tot ongeveer 12 punten breed.

In dat geval ontstaan er meerdere topvormingsignalen die wijzen op een diepere terugtest. Dit is onder andere te zien in de technische indicatoren, die zich nog steeds krachtig en opwaarts ontwikkelen. Maar hoe langer deze consolidatie duurt, hoe groter de kans wordt dat deze indicatoren zullen toppen.

In dat scenario zal naar mijn mening uiteindelijk een duidelijke hogere middellangetermijnbodem worden gevormd. Dit zal niet leiden tot een aanpassing van mijn visie en zorgen voor een zeer zware terugval tot zelfs onder de bodems van eerder dit jaar.

Kracht opbouwen

De opgaande beweging vanaf de februari-bodem bij 378,50 is zeer krachtig en steil verlopen. Een dergelijke beweging is uiteindelijk onhoudbaar en er zal nog een bredere en minder steile opgaande langetermijntrend moeten worden gevormd.

De vraag is of deze consolidatie uiteindelijk zal leiden tot een forsere terugtest die moet zorgen voor een dergelijke hogere middellangetermijnbodem. Deze vraag is nu nog niet te beantwoorden, maar hoe langer deze consolidatie duurt, hoe groter deze kans wordt.

Op dit moment ga ik nog steeds er vanuit dat de AEX kracht in een smalle bandbreedte aan het opbouwen is en de koers op zeer kortetermijn opwaarts de zone 447 tot 449 zal breken. Hierna staat de weg open naar 475, met nog een onderliggende weerstand rond de 457.

Niets aan de hand

Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij:

  • 441
  • de recente bodem bij 435,70
  • de 434-februaritop

Pas onder de dubbele bodem bij 430 ontstaat meer neerwaartse ruimte naar het 50-daags gemiddelde dat nu bij 420 ligt en het eerste Fibonacci-retracementniveau van deze gehele stijging bij 423 en is er sprake van een forsere terugval.

Zolang deze ondergrenzen tijdens een forsere terugval behouden blijven, is er in het technische beeld voor de middellange termijn niets aan de hand. De markt blijft dan krachtig en opwaarts gericht. Er moet dus veel meer gebeuren om een verzwakking in de stijgende trend te laten optreden.

Daggrafiek WTI
Kortetermijngrafiek WTI-olieprijs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Tijdelijke onderbreking WTI

Zoals u weet ben ik al enige tijd zeer positief op de ontwikkeling van de olieprijs (WTI). Inmiddels is de koers vanaf 27 opgelopen tot boven de 41. Al in februari werden de eerste duidelijke koopsignalen gegeven met:

  • de vorming van een dubbele bodem
  • positieve divergentie
  • de opwaartse doorbraak van de dalende toppenlijn

De olieprijs nadert nu een belangrijke weerstandszone: 42,50 tot 43,50. Hier ligt een horizontale weerstand en het 200-daags gemiddelde. Hier mag een tijdelijke onderbreking van de stijgende trend worden verwacht en mogelijk een beperkte terugtest. Mijn eerste doel voor de komende maanden blijft de zone 50 tot 51.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

377 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
377 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links