Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oppassen met spaarhypotheek

Er zitten haken en ogen aan een spaarhypotheek

In het verleden is de spaarhypotheek (en ook de bankspaarhypotheek) door veel huizenbezitters afgesloten. Het grote voordeel van deze hypotheekvormen is de gegarandeerde einduitkering. Er is sprake van een soort koppelingseffect.

De hoogte van de betaalde hypotheekrente bepaalt namelijk de hoogte van de spaarpremie. De hypotheekrente wordt namelijk vergoed als rendement in de spaarpolis. Is de betaalde hypotheekrente 6% dan is het rendement op de spaarpremie ook 6%.

Hoe hoger dus de hypotheekrente hoe lager de spaarpremie.

Strenge doorstroomeisen

Vanaf 1 januari 2013 wordt de spaarhypotheek niet veel meer afgesloten. Starters hebben met deze hypotheekvorm namelijk geen recht meer op renteaftrek. Alleen voor doorstromers die deze hypotheekvorm hebben, is het nog interessant om de spaarhypotheek mee te nemen naar de volgende koopwoning.

Er zijn echter wel strenge eisen van toepassing, zoals:

  • de looptijd mag niet verlengd worden
  • gegarandeerde einduitkering mag niet verhoogd worden
  • de box 1 polis moet minimaal vijftien tot twintig jaar hebben gelopen voor onbelaste uitkering
  • bandbreedte eis van 1:10 voor hoge stortingen

Extra storten

Veel huizenbezitters hebben een spaarhypotheek met een hogere hypotheekrente dan die nu van toepassing is. U moet dan denken aan bijvoorbeeld 5%. Het is dan interessant om een hoge storting te doen in de box 1-polis.

Zo'n hoge storting kan op twee manieren worden verwerkt:

  • maandelijkse spaarpremie wordt aanpast (wordt lager)
  • einddatum inkorten en hoogte van de spaarpremie niet wijzigen

De laatste optie (inkorten van de einddatum) wordt steeds meer gedaan. Meestal is de box 1-polis voor een duur van dertig jaar gesloten. Het is nu mogelijk door hoge stortingen te doen, dit te verkorten naar twintig jaar.

Dit betekent dat na twintig jaar de uitkering al plaatsvindt en hierdoor de lopende hypotheek (gedeeltelijk) wordt afgelost. Deze optie is zeer interessant zolang u niet wilt verhuizen.

Lagere hypotheek

Bij een verhuizing is het wel mogelijk de lopende spaarhypotheek fiscaal voor te zetten op de andere koopwoning. De einddatum mag natuurlijk ook nu niet worden verlengd. Aangezien er sprake is van een kortere looptijd dan dertig jaar voor de lopende spaarhypotheek, wordt de maximale hypotheek (flink) minder.

Een simpel voorbeeld ter verduidelijking waarbij het inkomen 50.000 euro bedraagt: 

Looptijd hypotheek Maximale hypotheek 
30 jaar 217.424 euro
25 jaar 193.303 euro
20 jaar 165.285 euro
15 jaar 132.738 euro
10 jaar 94.932 euro

 

Ik merk nog even op dat als er een hypotheekvorm naast de spaarhypotheek wordt afgesloten voor bijvoorbeeld een duur van dertig jaar, deze pro rata berekend wordt naar een gemiddelde looptijd voor de maximale toetsing.

In ieder geval is duidelijk dat de (eerdere) inkorting van de looptijd van de spaarhypotheek voor grote problemen kan zorgen als u nog wilt verhuizen. In het slechtste geval kan er zelfs een situatie ontstaan dat verhuizen helemaal niet meer mogelijk is.

Fiscale voortzetting mogelijk

Is verhuizen wel mogelijk, dan is het interessant om de spaarhypotheek mee te nemen. Hierbij moet u goed opletten op de verkoopdatum van uw oude woning en de koopdatum van uw nieuwe woning. Als de oude woning eerst wordt verkocht en later een andere woning wordt gekocht, ontstaat er al een probleem met de fiscale voortzetting.

De lopende hypotheek op de oude verkochte woning wordt namelijk afgelost bij de notaris. Vanaf dat moment is er eigenlijk geen sprake meer van een spaarhypotheek. Een spaarhypotheek is namelijk direct gekoppeld aan een eigen woning.

De lopende spaarpolis (box 1-polis) zal door de aflossing van de hypotheek worden beëindigd. De verzekeraar zal de opgebouwde waarde uitkeren, wat eventueel ook nog fiscale problemen oplevert. Als de uitkering plaatsvindt binnen vijftien jaar is het rentebestanddeel belast in box 1.

Zes maanden de tijd

Het rentebestanddeel is het bedrag dat hoger is dan de betaalde premies. Een simpel voorbeeld ter verduidelijking:

  • looptijd polis dertien jaar
  • opgebouwde waarde polis (is ook de uitkering) 30.000 euro
  • betaalde premies over de looptijd van dertig jaar 20.000 euro
  • rentebestanddeel is nu 10.000 euro (30.000 -/- 20.000)

Wie daadwerkelijk de spaarhypotheek wil meenemen door middel van een fiscale voortzetting zal dus eerst een nieuwe woning moeten kopen. Echter de oude woning moet ook binnen een bepaalde tijd worden verkocht.

De (nieuwe) bank waar de spaarhypotheek fiscaal wordt voortgezet eist namelijk dat de opgebouwde waarde in de box 1-spaarpolis binnen zes maanden is ontvangen. Lukt dit niet, dan wordt de spaarhypotheek alsnog omgezet in een annuïteitenhypotheek.

Wat bij nieuwbouw?

Wie even doordenkt, ziet direct het probleem opdoemen als er een nieuwbouwwoning wordt gekocht. Deze woning moet namelijk gebouwd worden terwijl de hypotheek al in afgesloten. Het hypotheekbedrag gaat namelijk in een depot waarbij tijdens de bouw de bedragen aan de aannemer worden betaald.

De oude woning is meestal nog niet verkocht omdat mensen daar nog in willen wonen tijdens de bouw van hun nieuwbouwwoning. De spaarhypotheek kan nu niet fiscaal binnen zes maanden worden voortgezet omdat de oude woning nog niet definitief is verkocht.

Gevolg is dus dat de spaarhypotheek wordt omgezet in een annuïteitenhypotheek. Maar daar is een oplossing voor. Het is niet gemakkelijk, maar kan veel geld besparen.

Veel geld besparen

Bij het afsluiten van de hypotheek van de nieuwbouwwoning wordt er eerste een annuïteitenhypotheek afgesloten voor (globaal) het bedrag van de spaarhypotheek. Zodra de nieuwbouwwoning klaar is en de oude woning daadwerkelijk is verkocht, wordt de annuïteitenhypotheek omgezet (intern) in een spaarhypotheek.

De fiscale voortzetting kan nu daadwerkelijk worden uitgevoerd. Hierbij merk ik wel op dat het heel verstandig is dat dit vooraf aan de bank wordt gemeld. Er moet dus eigenlijk al vooraf toestemming zijn van de bank dat dit mogelijk is.

Een goede hypotheekadviseur, die deze constructie kan aanbieden, kan veel geld besparen. De spaarhypotheek hoeft niet te worden afgekocht en ook de fiscus komt niet om de hoek kijken. Al met al zijn er genoeg mogelijkheden met de spaarhypotheek.

Echter het is goed oppassen geblazen want een “klein foutje” zorgt direct voor grote problemen.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 februari 2016 10:21
    Ik begrijp het stukje over de lagere hypotheek niet. Het is toch ook van belang wat de opgebouwde waarde in die spaarhypotheek is? tenslotte neem je die mee naar de nieuwe woning. Als daar al 100.000 euro in zit kan ik mij niet indenken dat mijn nieuwe maximale hypotheek 98.000 zal zijn.......
  2. sjeetje 26 februari 2016 10:22
    Interessant en voor ons wellicht ook relevant in de nabije toekomst.

    Weet u toevallig of banken bij het meenemen van een (bank)spaarhypotheek bij de bepaling van de tariefgroep (bijv. "<85% van marktwaarde") rekening houden met de reeds opgebouwde waarde op de bankspaarrekening? Is namelijk een betaald bedrag op een geblokkeerde en verpande rekening, maar aan de andere kant is sec de uitstaande lening nog wel het totaalbedrag.
  3. Ivanrybkin 26 februari 2016 10:40
    Ik heb het idee dat het wat ingewikkeld wordt gemaakt.
    Als je bij dezelfde bank blijft zitten is fiscale voortzetting veel eenvoudiger, ook als je je oude huis nog niet hebt verkocht.

    - De spaarhypotheek kan direct worden overgezet naar het nieuwe huis.
    - de inleg in de spaarpolis wordt direct verpand aan de nieuwe woning.
    - de oude hypotheek wordt omgezet in aflossingsvrije hypotheek totdat de oude woning is verkocht.

    Interpolis doet het zo.
    Op deze manier heb je geen last van een 6 maandentermijn voor de oude woning en is de fiscale voortzetting geborgd en dit maakt het mogelijk om de waarde van de opgebouwde polis mee te tellen bij het percentage dat in de nieuwe woning gefinancierd wordt.

  4. WelNiet 26 februari 2016 11:53
    quote:

    sjeetje schreef op 26 februari 2016 10:22:

    Interessant en voor ons wellicht ook relevant in de nabije toekomst.

    Weet u toevallig of banken bij het meenemen van een (bank)spaarhypotheek bij de bepaling van de tariefgroep (bijv. "<85% van marktwaarde") rekening houden met de reeds opgebouwde waarde op de bankspaarrekening? Is namelijk een betaald bedrag op een geblokkeerde en verpande rekening, maar aan de andere kant is sec de uitstaande lening nog wel het totaalbedrag.
    Deze waarde wordt volgens mij (over het algemeen) niet meegenomen. In principe maakt dit ook niet zo heel veel uit aangezien je het hogere tarief ook krijgt als rente op je spaardeel. Misschien is het op het einde van de looptijd juist wel handiger om een hoge rente te betalen. Je betaalt dan immers een hoge BRUTO rente en ontvangt een hoge NETTO rente op je spaardeel.
  5. WelNiet 26 februari 2016 12:04
    quote:

    Ivanrybkin schreef op 26 februari 2016 10:40:

    Ik heb het idee dat het wat ingewikkeld wordt gemaakt.
    Als je bij dezelfde bank blijft zitten is fiscale voortzetting veel eenvoudiger, ook als je je oude huis nog niet hebt verkocht.

    - De spaarhypotheek kan direct worden overgezet naar het nieuwe huis.
    - de inleg in de spaarpolis wordt direct verpand aan de nieuwe woning.
    - de oude hypotheek wordt omgezet in aflossingsvrije hypotheek totdat de oude woning is verkocht.

    Interpolis doet het zo.
    Op deze manier heb je geen last van een 6 maandentermijn voor de oude woning en is de fiscale voortzetting geborgd en dit maakt het mogelijk om de waarde van de opgebouwde polis mee te tellen bij het percentage dat in de nieuwe woning gefinancierd wordt.

    Het gevoel van extra ingewikkeld maken heb ik ook.

    Volgens mij is de column wat onduidelijk geschreven. Er is een verschil tussen bij je eigen hypotheekverstrekker voortzetten of oversluiten/fiscaal geruisloos inbrengen bij een andere hypotheekverstrekker.

    Als je bij dezelfde geldverstrekker/bank blijft en je (bank)spaarhypotheek meeneemt in een nieuwe hypotheek is er volgens mij geen probleem. Je oude hypotheek wordt (fictief) omgezet in aflossingsvrij en je nieuwe hypotheek gaat lopen (ook bij nieuwbouw). Tevens heeft het doorzetten van de (bank)spaarhypotheek ook geen invloed op je maximale hypotheek, die wordt iig niet lager.

    Als je je (bank)spaarhypotheek wilt meenemen naar een andere geldverstrekker loop je wel tegen de issues van Jos aan. Het saldo bij de latende bank/verzekeraar dient fiscaal geruisloos ingebracht te worden in de nieuwe hypotheek. Hier kan een klein foutje grote gevolgen hebben. Daarnaast dient het saldo inderdaad binnen 6 of 9 maanden gestort te zijn, anders wordt de hypotheek vaak omgezet van spaar naar annuïteiten.

    Ik hoorde trouwens ook dat veel hypotheekverstrekkers erover nadenken om het hele fiscaal geruisloos inbrengen te stoppen. Hierdoor kan je in de toekomst gedwongen worden om bij je hypotheekverstrekker te blijven, je kan dan immers (bijna) nergens meer je spaarhypotheek mee naartoe nemen.


  6. [verwijderd] 28 februari 2016 11:38
    Dat is niet juist, dat doen ze wel (ABN) als je er om verzoekt. Of het zin heeft hangt af van in welke deel je van je hypotheek periode zit. Ofwel zoals bij mij had het zin, had net de hele hypotheek overgezet naar banksparen. Dan is er dus nog relatief weinig rendement over het gespaarde deel.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links