Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: "Pure psychologie"

Vooruitblik: "Pure psychologie"

Wat heerlijk relativerend. Problemen in China of niet, de exposure van de meeste landen is maar heel beperkt. Verder onder meer het gedoe over olie, het belang wat velen hechten aan een slecht begin van een nieuw beursjaar én nog een puntje. Alles pure psychologie. Ik citeer:

Is it coincidence that the highest price-earnings ratio since 1881 occurred around then? The Dow Jones had a record on Jan. 14, 2000, and then fell. There is also a tale of the tripling of the stock market from 2009 to 2014 and its unwinding this year.

This is not just a story about numbers. It too is a human interest story, one in which many investors missed a huge profit opportunity. They missed it because they overreacted to the 2008 financial crisis and became too fearful to stay in the market. 

Was getekend, Nobelprijswinnaar Robert Irrational Exuberance Shiller van de Universiteit in Yale. Vanuit zijn studeerkamer spreekt hij ons waan-van-de-dag-ADHD-beleggertjes toe. Eigenlijk, zo lees ik het, is het één groot lang citaat van de legendarische woorden van Sir John Templeton:

The four most expensive words in the English language are: this time it's different

Het stuk van Shiller is niet al te lang, in vijf minuutjes hebt u het uit. Aanrader. Full disclosure: ik volg hem al lang, de professor is bull noch bear. Hij beoordeelt de markt altijd op zijn merites. Hij is nog aardig ook. U kunt gratis zijn tot 1870 teruggerekende (maand)data downloaden.

 

 

Simsalabim, hoe staat het het beurssentiment er dan bij? Zo dus. De stieren staan op stal.

 

 

Dure aandelen, maar

Omdat u op vrijwel alle beurssites alleen maar leest over inderdaad China, olie, ECB et cetera die de beurs zouden sturen, beperk ik mij tot de waarderingen van aandelen. Vrijdag liet ik u al de koerwinstverhoudingen voor de komende twaalf maanden van de AEX zien.

Ondanks de, zoals altijd achteraf bekeken, sinds april vorig jaar ingezette daling is de AEX nog altijd duur. Da's niet zo gek gezien vooral ook de gekelderde winst(verwachtingen) van indexsupermacht Royal Dutch Shell, maar zeker ook bijvoorbeeld ArcelorMittal.

 

 

Hetzelfde verhaal geldt voor de S&P 500. Deze grafiek pik ik van de site van Doug Short. Ga daar ook eens kijken, die houdt álle denkbare beursdata en economische macro's gratis en voor niks voor u bij. Helaas, dit zijn maanddata: zijn koerswinstverhoudigen zijn van 5 januari.

Sindsdien is de S&P 500 5,3% gedaald, voor het grote plaatje maakt het niet veel uit. Het mooie is dat Short er diverse heeft. Conclusie is hetzelfde als bij de AEX: ondanks de daling van Wall Street en de waarderingen sinds mei vorig jaar, is de Big Board historisch gezien nog duur.

 

 

Ik zeg niet te duur. Er is namelijk een addertje onder het gras. U moet aandelen altijd vergelijken andere assets en vooral rentes op betere staatsobligaties. Naar mijn smaak vormen die nog altijd de echte beursbubbel en leveren sowieso niet veel op, of kosten zelfs geld. Uitzondering is de VS.

De centrale banken verdedigen zogezegd die dingen te vuur en te zwaard en ze kunnen dat heel lang volhouden. Jaren en desnoods decennia. Zie Japan maar. Ja, ééns zal de boel wel klappen - en zo weten u en ik er nog wel een paar - maar om daar op te speculeren is heel, heel tricky.

Eén uitzondering is er wellicht: de Amerikaanse tienjaarsrente van nu 2,0% zit in de buurt van het dividendrendement van de S&P 500 à 2,3%. Vrijdag zei ik het al over de AEX en dat vind ik zeker ook van Wall Street. Die aandelendaling is zo gek nog niet. De AEX doet trouwens 3,5% yield.

Hier de actuele rentes, klik voor groot.

 

 

Bodem of niet?

Over naar komende week, want er is ons alweer geen rust gegund. Of de bodem is gezet, moet u de goeroes en technisch analisten maar vragen. Voorspellen, daar doe ik niet aan. Het kan wel. Dit schreef ik er vrijdag over:

Wel is het zo dat de grootste koersuitslagen altijd op en rond bodems en toppen zijn. Wat dat betreft zou het kunnen dat er een voorlopige bodem is gezet. Garantie tot de voordeur, want één, cijfer of gebeurtenis kan alles weer zomaar de andere kant uitsturen.

Niet de AEX, maar een plaatje van de veel belangrijker S&P 500 en zo begrijpt u mijn woorden. Current market snapshot, mooie naam. Deze grafiek is ook van Short. Geen grapjes over zijn naam graag, dat is te gemakkelijk. Danku.

 

 

Wat tegenpleit is dat het herstel donderdag en vrijdag na die dip AEX 392,44 woensdag zeker niet op hoog volume was. Echter, dat gold ook voor die 392,44 zelf. Worden we niet veel wijzer van. Dan nog die VIX indices, ofwel de officieze paniekgraadmeters van de indices.

Dit zijn de actuele standen van die dingen met de koersuitslagen van vrijdag. Komen hard af, maar staan nog altijd niet (ruim) onder 20, wat als een soort van nervositeitgrens geldt:

  • AEX 25 VIX Index: 27,98 (-11,3%)
  • DAX 30 VIX Index: 26,78 (-9,0%)
  • CAC 40: VIX Index: 27,45 (-11,4%)
  • Eurostoxx 50 VIX Index: 28,34 (-10,9%)
  • FTSE 100 VIX Index: 23,54 (-10,1%)
  • S&P 500 VIX Index: 22,34 (-16,0%)
  • Nasdaq 100 VIX Index: 25,74 (-14,9%)

Dit alles overziend, dit is just another day at the 400 years old stockmarket. Of het nou een correctie is of een bearmarket, die horen net zo bij de beurs als opgaande markten. Wat niet is kan nog komen, maar de daling tot dusverre is niets, maar dan ook niets bijzonders.

Superdrukke week

Ha! Dit komt allemaal leuk uit, want we gaan uitgerekend nu agendatechnisch de twee drukste en ook belangrijkste weken van dit kwartaal in. Wie weet bevestigen ze de bearmarket sinds vorig jaar - want dat mag ik toch wel stellen nu? - of draaien we alweer. Alles kan.

Ik neem aan dat Wall Street morgen gewoon open is ondanks dat pak sneeuw. De halve Dow Jones komt deze week door met KW4's, net als op Google na alle technologiegrootmachten. In vogelvlucht, wat gaan we doen?

  • Excuses, vergeten (Im not perfect): ik voeg deze alsnog toe. deze week neemt ene Fed een (non-)rentebesluit. Er is geen persconferentie. Het persbericht wordt uitgeplozen over aanwijzingen voor het verdere verhogingspad, stand van de eocnomie en inflatie (en wellicht de turbulentie in China en op de beurzen)  
  • Op papier is BBP KW4 VS het cijfer van de week. Bloomberg verwacht +0,9%. Zelf ben ik niet zo'n fan van BBP's - dat is over het afgelopen kwartaal - en hecht ik meer aan cijfers over deze maand, maar we kunnen flink schudden vrijdag als het cijfer afwijkt
  • Wel een actueel cijfer is de eerste schatting van de Duitse inflatie (consumentenprijzen) over januari. Weet u meteen waarom ECB's Mario Draghi zijn mouwen alweer opstroopt. De consensus luidt namelijk -0,8% maand-op maand
  • Bij ons zijn er KW4-cijfers Philips en KasBank. Uh... Ja, dat is alles. Zet ik Delhaize er ook maar bij. U snapt waarom. Als ik Siemens. Banco Santander en Deutsche Bank (dat in feite deze week al door kwam) ook nog noem, ben ik meteen met Europa klaar
  • Buitengewone aandeelhoudersvergadering is er van Royal Dutch Shell (en BG Group). Ja, het gaat over die overname, maar het zal ook zeker over het dividend gaat. Kan en durft CEO Ben van Beurden scenario's te geven
  • In de VS pakken ze het grootscher aan, hola! KW4's van Apple, Microsoft, Facebook, Amazon, 3M, AT&T, Boeing, Caterpillar, Chevron, DuPont de Nemours, Johnson & Johnson, McDonald's, Procter & Gamble, Visa, eBay, Ford, Halliburton, Harley-Davidson en Qualcomm
  • Leading indicators over januari zijn de eerste schatting van de inkoopmanagersindex dienstensector VS, de Duitse Ifo Geschäftklima, cosumentenvertrouwen Michigan en de inkoopmanagersindex uit de Windy City, de Chicago PMI
  • London calling! Het VK komt ook met een BBP'tje, net als Spanje
  • Verder zijn er de Case-Shiller huizenindex, orders duurzame goederen én de wekelijkse olievoorraden VS

Nog één ding hierover. De beurzen leven en werken als het ware altijd toe naar grote gebeurtenissen, zoals ook komende week met al die cijfers, rentebesluiten et cetera. De echte triggers voor draaien in de markt komen (daarom?) meestal op onverwacht moment en uit overwachte hoek.

Kiek op de grafiek

Nog even het rondje langs een paar basisjaargrafieken. de AEX staat vrijwel in het midden van de jaarrange tot dusverre van 441,82 (slot 2015) tot intradagdippie woensdag op 392,44. Niettemin is het neergaande trendje sinds april vorig jaar nog gewoon intact.

 

 

De hele grote opgaande trend sinds maart 2009 heeft, als die al niet is gebroken, het is maar hoe u kijkt, in ieder geval niet veel speelruimte meer. De lijnen mag u zelf trekken. Ik kan echt niet tekenen :-)

 

Dit stuk is toch al weer veel te lang, dit kan er ook nog wel bij. Ik noemde al de AEX VIX (volatilteitsindex) en die staat nog altijd hoog op 27,9. Loopt wel terug en we zijn in het afgelopen jaar wel eens hysterischer geweest.

 

 

Onze tienjaarsrente blijft licht zijwaarts dalen, zal ik het zo maar betitelen? Dit duidt nog altijd op lichte staat van risk-off.

 

 

ECB-president Mario Draghi praatte donderdag routinematig weer eens een klein centje van EUR/USD af. Eigenlijk gebeurt hier per saldo al maanden niet zoveel. Op voorhand zijn er deze week ook geen cijfers aan te wijzen die hier beslissend van invloed op kunnen zijn.

 

 

Dan de comedy capers van nu nog, olie. Herstel eind van de week, maar de neergaande trend grijnst u tegemoet. Zolang de producenten zichzelf de vernieling inpompen is hier weinig hoop. Wellicht een kwestie van tijd dat hier bedrijven, partijen en zelfs hele landen omvallen.

Onverwacht productie-afspraken, zomaar een Chinese economische Phoenix en aantrekkende vraag, omdat de wereldeconomie gewoon voor de grap een keer beter presteert dan iedereen verwacht, kan de boel doen kantelen.

 

 

 

Goud vertoont tekenen van leven en steeg deze week zelfs tot ruim 1100 dollar. Opvallend dat ondanks alle marktumult hier grote daguitslagen al lang achterwege blijven. Is wel eens anders geweest. Desinteresse? Wellicht is er nu een korte draai, maar alle trends zijn nog neerwaarts.

Gezien hier op IEX? Vast wel, zo veel traffic. U gelooft uw ogen niet wie in 2011 onbedoeld de top in de goudmarkt belde.

 

 

Resumerend

OK, dat was hem dan weer. Hopelijk heb ik u weer een beetje bijgepraat. Tot slot nog dit. Als u het niet meer ziet zitten, kunt u nog altijd de kunst in. Hoe rijk wordt u? Ik loop al met een sigarendoos door mijn huis me rijk te rekenen, want ik heb me toch een zooitje witte muren :-)

Veel succes deze week en tot morgen, tot voorbeurs.

 

 

De complete weekagenda met consensusverwachtingen:

25 jan
00:50 Japan handelsbalans dec (cons. 100B)
10:00 Duitsland Ifo geschäftsklimaindex jan (cons. 108,4)
14:00 Halliburton KW4-cijfers
14:00 McDonald's KW4-cijfers
16:30 VS Dallas Fed Manufacturing Index jan

26 jan
08:00 Philips KW4-cijfers
08:00 Siemens KW4-cijfers
14:00 Dupont KW4-cijfers
14:00 3M KW4-cijfers
14:00 Johnson & Johnson KW4-cijfers
14:00 Procter & Gamble KW4-cijfers
15:00 S&P Case Shiller huizenprijzenindex nov (cons. 5,7%)
15:45 VS flash services PMI jan (cons. 54,0)
16:00 VS consumentenvertrouwen jan (cons. 97,0)
22:00 Apple KW4-cijfers
22:00 AT&T KW4-cijfers

27 jan
08:00 Duitsland GFK consumentenklimaat
08:00 Santander KW4-cijfers
10:00 BAVA Royal Dutch Shell
14:00 Boeing KW4-cijfers
16:00 VS new home sales dec (cons. 500K)
16:30 VS weekrapport olievoorraden
20:00 Fed rentebesluit (cons: unch 0,25-0,50%)
22:00 eBay KW4-cijfers
22:00 PayPal KW4-cijfers
22:00 Qualcomm KW4-cijfers
22:00 Facebook KW4-cijfers

28 jan
00:50 Japan detailhandelsverkopen dec (cons. -0,1%)
08:00 Deutsche Bank KW4-cijfers
10:30 VK BBP KW4 (cons. 1,9%)
11:00 EU consumentenvertrouwen jan (cons. -6,0)
14:00 Duitsland inflatie CPI jan (cons. -0,8% MoM)
14:00 Harley Davidson KW4-cijfers
14:00 Eli Lilly KW4-cijfers
14:00 Time Warner Cable KW4-cijfers
14:00 Visa KW4-cijfers
14:00 Caterpillar KW4-cijfers
14:00 Ford KW4-cijfers
14:30 VS orders duurzame goederen dec (cons. -0,2%)
14:30 VS Jobless Claims
16:00 VS pending home sales dec
22:00 Amazon KW4-cijfers
22:00 Microsoft KW4-cijfers

29 jan
00:50 Japan industriële productie dec (cons. -0,3%)
08:00 KasBank KW4-cijfers
08:00 Duitsland detailhandelsverkopen dec (cons. 0,5% MoM)
09:00 Spanje BBP KW4 (cons. 0,8%)
11:00 EU inflatie CPI jan (cons. 0,4%)
14:00 Colgate-Palmolive KW4-cijfers
14:00 Chevron KW4-cijfers
14:00 Mastercard KW4-cijfers
14:00 Phillips 66 KW4-cijfers
14:00 AbbVie KW4-cijfers
14:30 VS BBP KW4 (cons. 0,9%)
14:30 VS employment cost indec KW4 (cons. 0,6% QoQ)
15:45 VS Chicago PMI jan (cons. 45,0)
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan jan (cons. 93,0)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Ed Verbeek 24 januari 2016 14:46
    Shiller zei vorig jaar al in een interview: "This is a dangerous time".
    De CAPE (= cyclically adjusted price/earnings) van Shiller en Campbell stond vorig jaar rond 27.
    De enige andere keren dat de CAPE zo hoog of hoger stond was in 1929, 2000 en 2007.
    Het historisch gemiddelde is 17, wat nu overeen zou komen met een Dow Jones van 1100 en S&P500 van 1300.
  2. forum rang 6 !@#$!@! 24 januari 2016 14:47
    Niks over de Non-performing-loans in Europa ? Niks over Italiaanse banken ? Niks over de flinke daling high-yield fondsen tot recessie-achtige waarderingen ? (ook in Europa, en dus niet alleen door olie-fondsen in de VS)

    Kijk de enorme paniek in augustus kan een eenmalige "flook" zijn, maar als het nu gevolgd wordt door de huidige daling in deze mate, dan is er echt wel wat aan de hand.

    Wat er ook anders is. Bij elke vorige stevige daling op de beurs, werd dat altijd vergezeld met een zwakkere dollar. Dat is deze keer voor het eerst sinds 2008 nu niet het geval. De record-short-posities in de euro's worden maar niet teruggedraaid. Heeft dit ook te maken met de non-performing-loans hier in Europa ?

    Wie weet meer ?
  3. forum rang 6 !@#$!@! 24 januari 2016 15:59
    heb zelf wat gegoogled:

    Dit is een bericht van juli 2015, een maand voor de val in augustus. Wel van zero-hedge, maar de data lijkt gewoon te kloppen:
    www.zerohedge.com/news/2015-07-15/ita...

    Nu beginnen de banken in Italie ook echt om te vallen:
    925.nl/archief/2016/01/20/terwijl-u-s...

    Met in dat artikel ook een link over hoe Portugal ook nog steeds geen orde op zaken heeft.
    De problemen blijken het grootst te zijn bij vooral de kleine en medium banken. De Italiaanse overheid moet dan gaan bijspringen, maar de vraag is of dat nog wel kan.
    Er is dus een reeële kans dat Europa alsnog moet gaan bijspringen. Punt is alleen dat Italië veeeeel te groot is. Noord-Europa kan dit gewoon niet oplossen.
  4. forum rang 5 Ed Verbeek 24 januari 2016 16:36
    quote:

    !@#$!@! schreef op 24 januari 2016 15:59:

    heb zelf wat gegoogled:

    Dit is een bericht van juli 2015, een maand voor de val in augustus. Wel van zero-hedge, maar de data lijkt gewoon te kloppen:
    www.zerohedge.com/news/2015-07-15/ita...

    Nu beginnen de banken in Italie ook echt om te vallen:
    925.nl/archief/2016/01/20/terwijl-u-s...
    Afgelopen week nog meer over Italiaanse banken:

    www.zerohedge.com/news/2016-01-18/ita...

    www.zerohedge.com/news/2016-01-22/ita...

    Wakker worden, IEX.
  5. [verwijderd] 24 januari 2016 16:46
    quote:

    Ed Verbeek schreef op 24 januari 2016 16:36:

    [...]
    Afgelopen week nog meer over Italiaanse banken:

    www.zerohedge.com/news/2016-01-18/ita...

    www.zerohedge.com/news/2016-01-22/ita...

    Wakker worden, IEX.
    Rustig dames, de daling is geweest. Eventjes twee weken adempauze. En cijfers van zerohedge moet je nooit vertrouwen, die willen alleen maar ellende over je uitstorten, en dan zoveel mogelijk. Welterusten!
  6. forum rang 6 !@#$!@! 24 januari 2016 17:32
    Banken zijn duidelijk harder gedaald dan de markt. -30% voor banken tov -20% voor de stoxx50. Echter dit komt mede door hun weging in deze index. Neem je de bredere euronext100, die is 16,5% gedaald vanaf de top, en de 150 slechts 11%. Aex 17,5% en Spanje 25%, Italië 20%.

    (tijdens het herstel niet harder gestegen trouwens. Banken staan nu 25% boven de vorige bodem tijdens de crisis en de markt nog 50% hoger (dax bijna 100% hoger) , na het herstel van de 2009 bodem zag je banken wel veel harder herstellen tov de markt. Je ziet nu dus in de markten duidelijk het effect voor het feit dat banken in europa er na 5 jaar nog steeds niet echt beter voor staan. Maw er is nog niks veranderd)
  7. hap 24 januari 2016 17:34
    Als ik dat stukje van Shiller lees, begin ik te begrijpen waarom hij een Nobelprijs heeft gewonnen. Door de waan van de dag heenkijken is precies wat een wetenschapper hoort te doen. Alles in de markt heeft met menselijk gedrag te maken en minder met de economische fundamenten en al helemaal niet met die onzin van Technische Astrologie.
  8. forum rang 5 Ed Verbeek 24 januari 2016 18:02
    N.a.v. de non-performing loans van m.n. Europese banken:

    In Davos: William White, de voormalige baas economie van de BIS (Bank for International Settlements):

    “Debts have continued to build up over the last eight years and they have reached such levels in every part of the world that they have become a potent cause for mischief”
    It will become obvious in the next recession that many of these debts will never be serviced or repaid, and this will be uncomfortable for a lot of people who think they own assets that are worth something.”
    "Mr White said Europe's creditors are likely to face some of the biggest haircuts. European banks have already admitted to $1 trillion of non-performing loans"


    uit: www.telegraph.co.uk/finance/financeto...
  9. [verwijderd] 24 januari 2016 18:16
    quote:

    hap schreef op 24 januari 2016 17:34:

    Als ik dat stukje van Shiller lees, begin ik te begrijpen waarom hij een Nobelprijs heeft gewonnen. Door de waan van de dag heenkijken is precies wat een wetenschapper hoort te doen. Alles in de markt heeft met menselijk gedrag te maken en minder met de economische fundamenten en al helemaal niet met die onzin van Technische Astrologie.
    grappige is juist dat de hele TA gebaseerd is op de menselijk gedrag daar komen de modellen juist vandaan ;)
  10. [verwijderd] 24 januari 2016 23:37
    Er zijn nu zoveel factoren die mee kunnen spelen ..feit is dat vrijdag vlak voor de sluiting de AEX nog even een punt naar beneden donderde, maar de handel in NY toch flink positief wist te sluiten waardoor die punt bij sluiting handel NY weer ruimschoots is rechtgetrokken ..daarnaast de bedrijfscijfers, bedrijven lijken nog steeds redelijk resultaten te boeken, kijk naar Unilever en ASML ..maar ook technisch ..wat gaan we met die GAP doen die in de correctie/rally is ontstaan, en in hoeverre laten we ons beïnvloeden door buitenlandse ontwikkelingen zoals de problemen in het Midden Oosten, China en de vluchtelingen problematiek. Morgen bij sluiting beurs weten we welke kant het is opgegaan.
  11. forum rang 6 !@#$!@! 25 januari 2016 16:42
    quote:

    Mauricee schreef op 25 januari 2016 11:59:

    Heren, aub geen zerohedge quoten in de colums van AJK. Volgens AJK zijn dat allemaal alu hoedjes doemdenkers zonder gefundeerd onderzoek die massaal en alleen in goud duiken....

    Wat overigens meer zegt over de naiviteit van AJK dan over de kwaliteit van ZH.....
    Nou ik neem zero-hedge wel altijd met een korreltje zout. Maw als ik daar iets lees probeer ik wel bevestiging te krijgen vanuit andere bronnen of het wel waar is wat ze zeggen.

    Maar helemaal terzijde schuif ik ze niet.

    Het is wel opvallend dat ook vandaag de banken weer de hardste dalers zijn.
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links