Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Twijfel

AEX-twijfel rond de 401

De AEX blijft rond een belangrijk niveau bewegen en gisteren was de twijfel tussen uitbodemen en verder verslechteren goed te zien met de vorming van een doji-candlestick. Hierbij ligt de slotkoers uiteindelijk bijna gelijk aan de openingskoers.

Een aanzienlijke herstelbeweging is de komende tijd nodig (een omkeer) anders wordt de kans op een verdere verslechtering in het langetermijnbeeld steeds groter. Opnieuw werd de intraday-bodem verder verlaagd naar een niveau van 398,70.

De slotkoers lag uiteindelijk weer boven de 401 maar zoals u weet, gaat het uiteindelijk om de slotkoers op weekbasis. Een structureel slot onder de 401 zou een verdere verslechtering aangeven op de weekgrafiek en mogelijk de weg vrijmaken voor een snelle neerwaartse beweging naar de 373 tot 366.

  • Bij 373 ligt een oude bekende, een meervoudig geteste steun (weerstand) in de afgelopen jaren.
  • Bij 366 ligt de bodem die tijdens een forse correctie in oktober 2014 werd gevormd.

Normale terugtest?

Als we overigens kijken naar de Fibonacci-retracementniveaus tussen de bodem uit 2009 en de top van vorig jaar (510) dan ligt het 38,2%-niveau bij 390. Vanuit deze techniek is het nog steeds normaal als een dergelijk niveau tijdens een bullmarkt wordt teruggetest.

Deze test kan bijna als geslaagd worden beschouwd, maar dan moet de AEX wel rond de huidige niveaus omkeren.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Krachtige rebound

Een structureel slot onder de 401 zou niet alleen een verzwakking betekenen in het langetermijnbeeld maar ook een groot sinds augustus vorig jaar potentieel hoofd-schouderpatroon activeren. Daar ligt de neklijn van dit grote toppatroon. Zolang de neklijn niet structureel wordt gebroken, blijft het een potentieel toppatroon.

Wat moet er nu gebeuren om deze verdere verslechtering af te wenden? Daarvoor is een krachtige rebound nodig in de komende dagen (weken). De mate van herstel zal uiteindelijk bepalen of de verslechtering in het langetermijnbeeld kan worden afgewend.

We moeten daarbij ook zeer alert zijn op de vorming van bodempatronen vanuit de candlesticks op zowel de dag- als de weekgrafiek. Verder is er in de grafiek zelf nog een potentieel bodempatroon in ontwikkeling.

Binnen de bewegingen sinds eind december is vanaf de 449-top een dalende wig in ontwikkeling is. Bij dergelijke patronen daalt de toppenlijn aanzienlijk sneller dan de bodemlijn. De toppenlijn moet worden gebroken voor eerste verbeteringen in het kortetermijnbeeld. Deze lijn loopt langs de toppen van 449 en 426 en ligt vandaag bij 415,50.

Nieuwe lagere top

In het middellangetermijnbeeld is het uiteindelijk noodzakelijk om de correctieve beweging die sinds november aanwezig is te beëindigen. Daarvoor moet de dalende toppenlijn langs de toppen van 475 en 449 worden gebroken. Deze toppenlijn daalt wekelijks ongeveer 6 punten en ligt vandaag bij 433.

Zolang tijdens een opleving in de komende tijd deze toppenlijn niet wordt gebroken, blijft de kans aanwezig dat een rebound slechts zal uitmonden in de vorming van opnieuw een lagere top.

Verder blijft er sprake van divergentie in de VIX en de RSI. De lagere bodems in de AEX komen dus niet overeen met nieuwe hogere toppen in de VIX danwel lagere bodems in de RSI (onder de 30-puntengrens) ten opzichte van eerdere bodems tijdens correcties. Ook de algemene opinie blijft zeer negatief.

Trend intact

Dit alles blijft voor mij een punt dat de stijgende langetermijntrend intact zal blijven en de AEX bezig kan zijn met de vorming van een belangrijke bodem in dit langetermijnbeeld.

Ook zijn andere indices nog niet bij dergelijk belangrijke niveaus aanbeland. De stijgende bodemlijnen in bijvoorbeeld de Nasdaq 100 en de S&P 500 liggen nog aanzienlijk lager en ook deze indices hebben hun eerdere bodems in de afgelopen dagen getest of bleven daar juist ruim boven.

Daggrafiek DAX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Vergelijkbare situatie

In de DAX is ook een dalende wig in ontwikkeling. De Duitse index vormde verder gisteren een tweezers-bodem en bleef nog ruim boven de eerdere bodems die in de zomer van vorig jaar op de borden werden gezet. Ook de stijgende langetermijnbodemlijn ligt nog een aanzienlijk stuk lagere (rond de 8600).

Maar net als in de AEX moet ook de DAX een aanzienlijk stuk stijgen om de correctieve bewegingen te beëindigen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

497 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 JoostVLS 19 januari 2016 08:55
    quote:

    Eric de Rus schreef op 19 januari 2016 08:51:

    Wie heeft de fles wijn gewonnen?
    jdm1 maar houdt waarschijnlijk niet van wijn want heeft niet gemaild.
    Sowieso apart dat hij zich niet laat horen want hij zat toch in de rats met zijn turbo's long.
    Dat ziet er nu toch rooskleurig uit.
    Dit wordt een superdag !
  2. [verwijderd] 19 januari 2016 09:09
    Oh... die twijfel was me helemaal niet opgevallen de laatste weken, maanden. AEX beweegt zich toch in een duidelijk lijn? Of mis ik een poortje?

    Als ik de WARE ESSENTIE lees, moet je misschien over een dagen, of paar weken of misschien paar maanden weer een TA maken. Want dan pas is duidelijk wat de AEX doet.

    DIKKE TIP: maak een TA op 31 december 2016, dan weet je exact (afh. tijdstip van de analyse) wat de beurs doet in 2016.
497 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links