Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Wall Street overwegend lager
Beeld: ABM Financial News

Wall Street overwegend lager

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stonden dinsdagavond overwegend lager, hoewel Nvidia opnieuw fors meer waard werd en zo de techologiesector overeind hield. 

De S&P 500 daalde 0,4 procent tot 5.284.94 punten en de Nasdaq noteerde vlakop 16.923,13 punten. De Dow Jones-index leverde 0,8 procent in op 38.739,68 punten. 

Maandag was Wall Street gesloten voor Memorial Day. Ondanks het verlies van dinsdag ligt de S&P500 nog altijd op koers om de maand af te sluiten met het beste resultaat tot nu toe dit jaar. Vrijdag sloot de Nasdaq al op een record, geholpen door het enthousiasme rond Nvidia. 

Nvidia was opnieuw een sterke stijger, op het nieuws dat Elon Musks xAI 6 miljard dollar heeft opgehaald. Dat bevestigt dat beleggers nog steeds bevangen zijn door de AI-koorts die de Amerikaanse chipfabrikant in korte tijd heeft opgestuwd tot een van de meest waardevolle beursgenoteerde aandelen.

Tegelijkertijd drukt onrust over de vooruitzichten voor de inflatie en rente de aandelenkoersen. Een inflatiecijfer later deze week kan meer richting geven.

Intussen maakt Wall Street zich op voor een grote confrontatie in de energiesector. Aandeelhouders van Hess stemmen over de verkoop aan Chevron voor 53 miljard dollar, maar zwaargewicht Exxon Mobil beweert nu een recht van eerste koop te hebben, op basis van zijn belang in Hess.

Op economisch vlak bleek het Amerikaanse consumentenvertrouwen in mei te zijn verbeterd, zoals Conference Board meldde. 

De euro/dollar handelde op 1,0856. De olieprijs steeg iets tot ongeveer 84 dollar per vat voor Brent-olie. Komend weekend komt OPEC+ bijeen om te praten over de huidige productieafspraken. Het begin van het seizoen van lange autoritten in de Verenigde Staten gaat gepaard met een verwachting van sterke vraag naar brandstof.  

Bedrijfsnieuws

Het cijferseizoen loopt op zijn einde, maar in de komende dagen staan nog wel de resultaten van onder meer HP, Salesforce en Best Buy op de agenda.

Tesla daalde 2 procent. Bij de jaarvergadering, op 13 juni zouden aandeelhouders  het voorgestelde beloningspakket van 56 miljard dollar voor CEO Elon Musk moeten verwerpen, schreef stemadviesbureau Glass Lewis dit weekend. 

Musk liet al doorschemeren dat hij kunstmatige intelligentie en robotica buiten Tesla kan ontwikkelen als zijn beloningsregeling niet opnieuw wordt goedgekeurd. Zijn AI-startup xAI haalde dit weekend 6 miljard dollar op en is nu 24 miljard dollar waard.

Dat is goed nieuws voor AI-reus Nvidia, die afgelopen week na de kwartaalcijfers met meer dan 20 procent steeg en inmiddels een marktwaarde meer waard is dan Amazon en Tesla samen. Het aandeel Nvidia werd dinsdag nog eens 6 procent meer waard.

Aandeelhouders van Hess stemmen dinsdag over de verkoop van het bedrijf aan Chevron voor 53 miljard dollar. Chevrons concurrent Exxon Mobil zegt echter een voorkeursrecht te hebben op het belang van Hess in een enorm offshore olieveld in Zuid-Amerika. Zelfs als de aandeelhouders groen licht geven, is de zaak nog niet rond. Exxon heeft een internationale arbitrageclaim ingediend. Hess, Chevron en Exxon noteerden licht hoger.

GameStop steeg 19 procent, nadat de verkoper van videogames op vrijdagavond zei dat het een aandelenemissie van 45 miljoen aandelen heeft afgerond, met een opbrengst van ongeveer 933 miljoen dollar. 

Apple stond licht lager nadat Bloomberg, op basis van Chinese overheidscijfers, meldde dat het aantal iPhone-zendingen in China met 52 procent was gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Amerikaanse bookmakers stonden onder druk. DraftKings leverde 11 procent in en Flutter ruim 7 procent, nadat de staat Illinois een nieuwe begroting aannam met een belastingverhoging voor aanbieders van sportweddenschappen.  

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.