Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

RBS, wat roep je nou?

RBS, wat roep je nou?

Ach, zo gaat het ieder jaar. Daarom maken we hier bij IEX in december ook nooit iets van een De Grote IEX [vul een jaar in naar keuze] Vooruitblik. Veel werk en het is een zinloze exercitie waar niemand wat aan heeft. Dit jaar al helemaal met die sell-off vorige week. Bent u die ergens in een outlook tegengekomen?

We zijn nog geen twee weken onderweg in 2016 en ik kom nu al twee heel opvallende opinies tegen. Deze is van vandaag - u zag hem al in mijn morning call IEXBeursVandaag - en dat plaatje is terecht. RBS raadt u aan alles te verkopen op uw Duitse Bunds en Amerikaanse Treasuries (beide zijn staatsobligaties) na.

Deflatie is just around the corner, is zo ongeveer de hoofdboodschap. 

 

 

De beroemde journalist Ambrose Evans-Pritchard baseert zijn RBS verhaal op een besloten mail aan (de betere) klanten van RBS, het is geen officieel rapport die meestal gewoon openbaar zijn. Het zou gaan om een stuk van Andrew Roberts, research chief for European economics and rates.

Niks bijzonders, ook wij hier bij IEX krijgen wel eens van dat soort mailtjes doorgestuurd van bankmedewerkers aan hun eigen klanten. Soms verklaart dat een koersbeweging van een aandeel of wat dan ook. Heel handig en fijn ook dat ze naar ons worden doorgestuurd, maar we citeren er niet snel uit.

Boze advocaten zijn ook altijd just around the corner, zeg maar. Evans-Pritchard pakt echter groot uit met dat mailtje, dat wellicht ook niet voor zijn ogen was bestemd. Enfin, hier leest u zo ongeveer de essntie van die jobstijding van RBS:

 

 

Ja, noem 2008 en u hebt de aandacht. Net zoiets als 1929. Niet mis die analyse, dat zeker niet en gaat nog een stapje verder dan bijvoorbeeld JPMorgan Chase gisteren. Dat stelt met zoveel worden dat aandelen in bearmarket zetten en dat in plaats van buy the dip, sell the rally als strategie moet kiezen.

Minstens zo opvallend als dit RBS advies is het irrational pessimism stuk van David Rosenberg van Gartner van dit weekend, waar ik ook stijl van achterover sloeg. Als u wat langer mee loopt op de beurs, weet u wel zo ongeveer wie Rosenberg is. Deze perma-ijsbeer voorspelde altijd iedere dag een 1929.

En nu dit: irrational pessimism! Leuk die parodie op de legendarische irrational exuberance - er is zelfs een Wiki-pagina - van voormalige Fed-voorzitter Alan Greenspan. Die zei hiermee op 6 december 1996 dat aandelen veeel te duur waren in zijn ogen. Die verdubbelden nog even en toen... U weet hoe het afliep.

Geen idee wat voor licht Rosenberg deze kerst heeft gezien. China, olie et cetera: hij veegt in ieder geval de vloer aan met alle angsten en scepsis die er momenteel zijn in de markt. Sluit hij toch nog een beetje vrolijk af:

 

 

Wat is nu de moraal van dit verhaal? Kies uw favo versie. Banken, analisten, goeroes: vermaak u er mee, leer er wat van, maar ook niet meer dan dat. Als ze het allemaal zo goed wisten dan stond het allemaal wel in de outlooks op het komende jaar. Kijk ook niet raar op als ze binnen luttele koerstikken weer draaien.

Oh ja, wachten op het belletje, waar Rosenberg het over heeft, heeft ook geen zin. Die klinken bijna altijd onhoorbaar. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 jan de vakman 12 januari 2016 16:32
    geachte heer kamp aangezien mijntechnische engels kennis ronduit belabbert is begrijp ik meestal niet of zo'n engels stukje positief of negatief is je zou mijn en ik denk velen met mij als je bij zo'n stukje een fatsoenlijke begrijpelijke nederlandse vertaling bij voegt bij voorbaat vriendelijk dank
  2. Mathijs80 12 januari 2016 21:19
    quote:

    jan de vakman schreef op 12 januari 2016 16:32:

    geachte heer kamp aangezien mijntechnische engels kennis ronduit belabbert is begrijp ik meestal niet of zo'n engels stukje positief of negatief is je zou mijn en ik denk velen met mij als je bij zo'n stukje een fatsoenlijke begrijpelijke nederlandse vertaling bij voegt bij voorbaat vriendelijk dank
    Beste Jan. Probeer eens Google Translate. Je kunt daar ook een url ingooien. Ik neem aan dat indien de tekst zegt "sell everything" dat u ook kunt inschatten dat het niet bijster positief is.
    www.theguardian.com/business/2016/jan...
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links