Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Druk opvoeren

TA: Druk opvoeren

Driemaal blijkt dus scheepsrecht te zijn. Vanaf vrijdag werden drie steeds grotere hammer patronen gevormd. Wel werden dagelijks de dieptepunten verder verlaagd waardoor deze terugval uiteindelijk een mini-correctie (3% tot 5% daling) werd.

Belangrijk daarbij is dat de AEX ook de vanaf de septemberbodems stijgende bodemlijn opnieuw testte. Hiermee is deze opgaande bodemlijn een stuk krachtiger geworden. Ik blijf bij mijn mening dat de opwaartse kracht en trend intact zijn en de AEX zich aan het opmaken is om de sterke weerstandszone 472,50 – 473 op korte termijn te breken.

De weerstand bij 472,50 – 473 blijkt wel een zware dobber te zijn. Al keer werd deze horizontale zone getest en te sterk bevonden deze maand. Begin november vond de eerste test plaats, waar destijds het 200-daags gemiddelde was te vinden.

Maximale terugval

Uiteindelijk werden toen een bearish engulfing gevormd en de zeer steil stijgende bodemlijn en onderkant van de consolidatiefase neerwaarts gebroken. Dit zorgde voor de eerste correctie (meer dan 5%) sinds de septemberbodem bij 405 werd geplaatst.

Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Ook zorgde dit uiteindelijk voor de vorming van de eerste duidelijke hogere kortetermijnbodem bij 448,30. Belangrijk was dat toen (eerder deze maand) de zone 447 – 448 werd getest. Dit was toen de maximale terugvalzone die ik aangaf voor een correctieve beweging.

Hier lag de neklijn van het grote omgekeerde hoofd-schouderpatroon maar ook het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de septemberbodems. Een klassieke en technisch perfecte terugtest. Na opnieuw de zone 472,50 – 473 te hebben getest, viel de AEX deze week dus terug.

Aanloopje

Ik gaf aan dat een klein aanloopje mocht worden verwacht, maar de diepte en opvulling van beide opwaartse gaps had ik niet meer verwacht. De index vormde een bodem bij 455,30 en vormde daar een forse hammer, een krachtig bodempatroon.

Ook werd hiermee een volgend raakpunt op de borden gezet van de stijgende bodemlijn die in september bij 405 startte. Er zijn nu raakpunten bij 405, 448,30 en 455,30. Deze stijgende bodemlijn ligt vandaag bij 457,50.

Een beweging onder zowel deze bodemlijn als de bodem bij 455,30 zorgt voor ruimte naar 447 – 448 waarmee een brede en langere consolidatiefase van 25 punten breed zou ontstaan. Ik gaf al aan dat dit niet mijn favoriete scenario was.

Weinig weerstand

Voor de rest van dit jaar verwacht ik een test van de zone 490 – 495, daar is niets in veranderd. Voor diegenen die zich afvroegen waar de andere niveaus zijn gebleven: een test van de 504 – 510 is zelfs nog mogelijk dit jaar, maar ik verwacht deze zone pas begin volgend jaar op de borden te zien.

Voor het komende jaar houd ik vast aan mijn langetermijndoel van 564. Steun in het kortetermijnbeeld is te vinden bij 465 – 466 en daaronder pas bij de genoemde stijgende bodemlijn van 457,50.

Voor de komende dagen kan de druk op de zone 472,50 – 473 weer worden opgevoerd. Zal deze zone nog deze maand opwaarts worden gebroken, of wordt het toch begin december? Na deze doorbraak is alleen nog een weerstand te vinden bij 481 als laatste halte tot aan mijn doel van 490 – 495.

Stoxx en DAX

Ook andere belangrijke Europese indices testten in de afgelopen dagen hun sinds september stijgende bodemlijnen en laten een vergelijkbaar technisch beeld als de AEX zien. De STOXX Europe 600 vormde daarbij een bullish engulfing.

Ook hier verwacht ik dat de druk op de recente top van net onder de 384 weer wordt opgevoerd waarna in de komende maand de volgende krachtige opwaartse beweging kan plaatsvinden richting de 400 – 405.

De DAX testte net niet zijn stijgende bodemlijn in de afgelopen dagen, maar de index brak gisteren al boven zijn recente toppen en lijkt op weg om de eerdere neerwaartse gap tot aan de 11.273 in de komende dagen op te vullen.

Mijn doel voor de DAX voor de laatste weken van dit jaar blijft ook onveranderd liggen bij 11.700 – 11.800.

Kortetermijngrafiek STOXX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Kortetermijngrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

207 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Ricktrader 26 november 2015 09:34
    quote:

    Niet Overtreden schreef op 26 november 2015 09:24:

    Zoals ik gistermorgen al zei nieuwe highs op de loer. DAX gaf er reeds gehoor aan.
    Crude gaat Shell helpen en daarmee de aex n vele andere fondsen.
    Alle blije shorters leer het nou eens....

    Het kan niet waar zijn, gisteren steeg het ook al, etc etc

    Goedemorgen,

    Goed gezien NO!

    Don't fight the trend ;)
  2. [verwijderd] 26 november 2015 09:40
    quote:

    Sloeki schreef op 26 november 2015 09:30:

    Black Friday wordt dit jaar gehouden op vrijdag 27 november.
    Het is traditioneel een dag om met het inslaan van aandelen te beginnen voor onder de Kerstboom. Het is daardoor de drukste dag in het jaar voor de brokers en banken.
    In navolging gaan wij in 1 streep naar de 500 toch?
207 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links