Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Mind the gap

Gaps in de AEX en de DAX, maar de indices kunnen de opwaartse weg vervolgen

In vier dagen tijd heeft de AEX de zevende correctie van dit jaar weer goedgemaakt. Vanaf een dieptepunt begin deze week bij 448,35 testte de index gisteren alweer de toppenzone bij 472,50 – 473.

Ik verwacht dat volgende week deze zone opwaarts kan worden gebroken en de AEX zijn stijgende kortetermijntrend vervolgt naar in eerste instantie de bodem van eind juli bij 481.

Opvallend en krachtig is dat deze zevende correctie opnieuw in een korter tijdsbestek werd goedgemaakt dan de correctie duurde. Tijdens deze opgaande beweging werden twee opwaartse gaps gevormd.

Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Bearish engulfing op de borden

De meest recent ligt tussen de 466,40 en 468,40. Vandaag zal de AEX een poging kunnen ondernemen om deze gap (deels) te gaan sluiten. Mocht deze gap in de komende dagen deels open blijven staan, dan lijkt begin volgende week al de doorbraak boven de 473 te kunnen plaatsvinden.

Wel wordt de zone 472,50 – 473 steeds krachtiger. Twee weken geleden werd hier al een meervoudige top gevormd. Verder is hier het 200-daags gemiddelde nog steeds te vinden. Maar er werd eerder ook al een bearish engulfing op de borden gezet op de daggrafiek.

Gisteren kwam daar een shooting star bij. Vooral in combinatie met de gevormde opwaartse gap kan dit voor tijdelijke tegendruk zorgen. De bearish engulfing die op de weekgrafiek werd gevormd heeft deze week geen vervolg gekregen.

Vervolg belangrijk

Het is altijd belangrijk bij de vorming van toppatronen hoe het vervolg na de afronding van een dergelijk patroon verloopt. Bevestiging van dit tweeweekse toppatroon zou optreden met een neerwaarts vervolg onder de 449.

Dit bleef op weekslotbasis uit en juist een positieve tegenhanger lijkt vandaag te kunnen worden afgerond. Dit kan resulteren in een bullish engulfing of een piercing line op de weekgrafiek.

Doordat er sprake is van een krachtige weerstand bij de zone 472,50 – 473 zou de verwachte opwaartse doorbraak kunnen zorgen voor een krachtig verder opwaarts verloop. Eerstvolgende doel ligt zoals gezegd bij 481.

Doel in zicht

Daarboven komt mijn doel voor de laatste weken van dit jaar alweer in zicht. Deze ligt bij de zone 490 – 495. Daar liggen het te berekenen koersdoel vanuit het afgeronde en teruggeteste omgekeerde hoofd-schouderpatroon, een brede neerwaartse gap en een oude horizontale weerstand.

Maar na het doorbreken van het laatste (61,8%) Fibonacci-retracementniveau van de zware augustuscorrectie, sluit ik in de komende maand een test van het beginpunt bij 504 ook niet uit.

In de eerste maanden van volgend jaar acht ik een doorbraak boven de 510 realistisch. Een krachtig signaal was de recente vorming van een hogere kortetermijnbodem net boven de 448.

Technische boekje

Hiermee werd ook precies de neklijn van het omgekeerde hoofd-schouderpatroon teruggetest maar ook het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de septemberbodems. Dit is er eentje uit het technische boekje.

Er is nu een stijgende kortetermijnbodemlijn te trekken die dagelijks ongeveer 1 punt oploopt. Vandaag ligt hij bij 452,50. Steun voor vandaag ligt dus bij de gap tussen 466,40 en 468,40. Zolang deze open blijft staan, mag een snel vervolg boven de 473 worden verwacht.

Daaronder liggen nog punten bij 466 en 461,10. Maar ik verwacht dat de opwaartse druk snel weer verder kan toenemen voor de uiteindelijke doorbraak boven de 473.

Shooting star DAX

In de DAX werd ook met een opwaartse gap een shooting star gevormd. Wat wel een krachtig signaal is, is dat de DAX boven zijn recente toppen (11.055) en zijn 200-daags gemiddelde (11.070) wist te komen.

De index testte intraday precies de onderkant van een eerdere neerwaartse gap tussen de 11.153 en 11.273. Zolang de gisteren gevormde gap tussen de 10.990 en 11.045 open blijft staan verwacht ik volgende week een vervolg richting de 11.273.

Een sluiting van de gap kan zorgen voor een iets verdere terugtest, een groter aanloopje voordat de DAX zijn opwaartse weg vervolgd. Maar het is en blijft een krachtige markt.

 

Kortetermijngrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

298 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
298 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links