Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Geen Fed en ECB, winsten!

Vooruitblik: Geen Fed en ECB, winsten!

Vandaag zijn er Griekse verkiezingen. Ik neem aan dat u net als bij de vorige keer aan uw schermen gekluisterd zit voor de eerste polls, want de koersen... Niet dus. Het interesseert volgens mij bij wijze van spreken niemand meer wat daar gebeurt. Zo snel kan het gaan.

Vrijdag zat ik daar ook aan te denken. Wie had zo'n slechte beursdag verwacht na dat Fed-rentebesluit donderdag? Het was toch juist een heel duivisch bericht? En daar stegen de koersen toch al sinds de kredietcrisis op, op die pappen en nathouden centrale banken?

Oh ja, op korte termijn bewegen de beurzen zeker op politiek en monetair gedoe. Op lange termijn is het volgens mij niets anders dan hoe beleggers winsten waarderen, wat de beurzen drijft. Vorige week stipte ik dit al aan: beleggen voorbij de Fed en winsten S&P 500.

Hier hebt u de hele grafiek van de AEX prijsindex sinds de start in maart 1983. Vult u hier ale crises, oorlogen, natuurrampen, Griekenlanden en Fed's in die u maar verzinnen kan. Blijvende impact van alles? Nul. Klik voor joekelgroot.

 

 

Leg deze er maar overheen. Gisteren kwam Corné met deze grafiek op de proppen. Het is de beroemde (gemiddelde over laatste tien jaar) Cyclically Adjusted Price-to-Earnings ratio (CAPE) van professor en Nobelprijswinnaar Robert Shiller.

 

 

Wat mij betreft is het duidelijk. Van over- tot onderwaardering en de correcties daarop: wat beleggers voor de winsten betalen is uiteindelijk wat de beurs beweegt. Tik me op mijn vingers als u het er niet mee eens bent en denk er gerust anders over. Daarom hebben we markten.

Gebeurde vrijdag wat ik deze zomer al een beetje zat te mijmeren hier op IEX? Na ruim zes jaar krankzinnige bedragen in de markt te hebben gepompt, raakt het centrale bankeffect blijkbaar uitgewerkt. Gewenning. De koersen gaan juist de andere kant op dan u verwacht.

Of moet ik zeggen de goede kant? De winstverwachtingen lopen terug, aandelen zijn duur en de rentes neigen de laatse maanden per saldo hoger. Voeg daar bij dat de wereldeconomie stroef is en de inflatie eigenlijk nul is. Waarom dan nog massaal dure aandelen kopen?

U merkt het, ik kijk niet raar op als er een bearmarket komt. Dat is wat anders dan die voorspellen, dat doe ik zeker niet. En het is ook iets heel anders dan een krach! Misschien is een bearmarket wel zo gezond na al dat jarenlange gestijg. Even wat lucht en onzin eruit.

Slappe agenda

Over naar de agenda voor deze week. Behalve de eerste schattingen van inkoopmangersindices uit China (!!!), Duitsland, Frankrijk, EU en VS is er eigenlijk niets te doen. Het is nog zo'n week of drie tot het KW3-cijferseizoen, wellicht zijn er wel de eerste winstwaarschuwers.

Bij ons zijn Besi en Philips in feite al door. Who's next? Heel veel zijn het er wellicht niet, omdat de outlooks allemaal al zo voorzichtig waren, maar gezien alle commodity-, deflatoire, dure dollar- en opkomende marktenellende dit kwartaal volgen er vast meer in de wereld.

De agenda dus:

21 sep
00:00 Beurs van Japan dicht
08:00 Duitsland inflatie PPI aug (cons. -0,3%)
09:00 Sligro notering 0,40 euro ex-dividend
16:00 VS verkopen bestaande woningen aug (cons. 5,51M)

22 sep
00:00 Beurs van Japan dicht
15:00 FHFA huizenprijzenindex jul (cons. 5,6%)
17:30 Grontmij laatste dag openbaar bod

23 sep
03:45 China Caixin manufacturing PMI sep (cons. 47,5)
09:00 Franrkrijk flash manufacturing PMI sep (cons. 48,7)
09:00 Franrkrijk flash services PMI sep (cons. 51,5)
09:30 Duitsland flash manufacturing PMI sep (cons. 52,6)
09:30 Duitsland flash services PMI sep (cons. 54,5)
10:00 EU flash manufacturing PMI sep (cons. 52,1)
10:00 EU flash services PMI sep (cons. 54,3)
15:45 VS flash manufacturing PMI sep
16:30 VS weekrapport olievoorraden

24 sep
08:00 Duitsland GFK consumentenklimaat okt (cons. 9,8)
10:00 Duitsland Ifo Geschäftsklima sep (cons. 108,0)
14:30 VS orders duurzame goederen aug (cons. 0,4%)
14:30 VS Jobless Claims
16:00 VS verkopen nieuwe woningen aug (cons. 515K)
22:00 Nike KW3-cijfers

25 sep
01:30 Japan inflatie CPI aug (cons. -0,1%)
10:00 EU M3 geldhoeveelheid aug (cons. 5,3%)
14:30 VS BBP KW2 (cons. 3,7%)
15:45 VS Flash services PMI sep
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan sep

Kiek op de grafiek

Rol ik nog even snel semi-fundamenteel en half-technisch langs een paar basisgrafieken. De AEX kijkt niet zo vrolijk. Het is een mooie handelszone waarin de index zich sinds Black Monday vorige maand in bevindt, maar het zijn wel steeds lagere topjes en bodempies.

Dit is eigenlijk de reden van mijn verhaal vandaag. Volgens mij is het niet onlogisch dat door lagere winstverwachingen de koersen dalen. Wie denkt dat de centrale banken de koersen bepalen mag mij uitleggen waarom de index daalt ondanks die ECB on steroids.

 

 

Gek genoeg (?) geldt dat ook voor de volatilteit, hoewel die nog altijd hoog staat. Dat betekent niks anders dat er nog altijd stevige (intradag) koerschokken mogelijk zijn. Wees daarom voorzichtig met hoge hefbomen, als u die spelletjes speelt.

 

 

Wat grappig, onze tienjaarsrente beweegt al net zo! Vorige week (vrijdag) kelderende de rentes weer eens, na eigenlijk een maandje opvallend rustig te zijn geweest. De Fed blijft er bij dat ze de rente gaat verhogen, maar de ECB gaat waarschijnlijk juist verder verruimen.

Kortom, er staan voorlopig nog wel sein veilig op Europese obligaties en dat brengt lagere vergoeding met zich mee. Tip: als u er zelf in belegt, overweeg eens hoger renderende Spaanse en Italiaanse boven Nederlandse en Duitse: ook liquide en ook gegarandeerd.

 

 

OK, de Fed verhoogt nu nog niet, maar zegt het wel te gaan doen. Hoe kan het dan dat EUR/USD een opgaand trendje laat zien? De dollar zou toch juist moeten aantrekken? Wellicht al eerder ingeprijsd, of nogmaals: zijn het wel de centrale banken die markt bepalen?

 

 

Olie wappert maar wat in het rond, maar het blijft per saldo een neergaande trend, toch? U weet het, het meest extreme koersdoel voor het goedje is van Goldman Sachs: 20 dollar. Huiskamervraag: wat voor koers van Royal Dutch Shell hoort daarbij?

 

 

 

Goud deed wel wat u er van mocht verwachten: stijgen op een dalende dollar. Als iemand hier een mooi verhaal over kan vertellen, graag, want mij inspireert goud zelden.

 

 

Fijne zondag nog en succes deze week. Morgen ben ik er alleen voorbeurs, dan ga ik naar Groningen waar ik een soort van gastcollege geef over beleggen voor later voor een studiegroep op de Universiteit van Groningen. Leuk, zin in!


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. Boskalix 20 september 2015 22:16
    Het niet verhogen van de rente door de FED werd als een signaal beschouwd, dat het toch nog niet zo goed gaat. Vandaar de daling.
    Maandag zien we daar dan de reactie op. Dus stijging.
    De vrijdag daling kwam m.i. ook en vooral doordat de opties expireerden (het "Hell-Friday" effect (optie expiratie in combinatie met geen berdrijfsresultaten). Zo'n vrijdag is er ieder jaar 4x.
    Shell doet meer dan alleen ruwe olie oppompen. Namelijk ook brandstof produceren en verkopen. Daar zit nog een mooie winst op. Vandaar dat de koers van Shell zich nog redelijk handhaaft. De bodem lijkt momenteel op 21,79 te liggen.
  2. [verwijderd] 20 september 2015 22:41
    quote:

    Rolling Thunder schreef op 20 september 2015 20:48:

    Die 16 euri voor Shell vind ik nu al terecht, laat staan als de olieprijs echt naar 20 zakt.
    Maar never sell Shell, toch?
    Ik herinner me nog koersdoelen 150 $ voor olie een paar jaar geleden..
    Toen de olie +- 105 $ deed!

    Reden die toen gegeven werd.. Olie wordt een schaars goedje?!

    Aangezien de Olie ook een Politiek (druk)-middel is moet jij kijken hoe de koers gaat herstellen als de Olie-Cowboys van de Republikeinen het weer voor het zeggen krijgen. Want die Stand-up Comedian (Yes we Can/Change is coming??) in het Witte Huis heeft het denk ik voor de democraten wel voor een tijdje verkloot.!
  3. SaSto 21 september 2015 12:30
    Arend-Jan,
    Je geeft aan dat je aandelen duur vindt. Tegelijk zeg je dat je naar de onderliggende winsten moet kijken. Als ik kijk naar de onderliggende verwachte winsten (P/E dus voor de komende 12 maanden) zijn aandelen op basis van het 10-jaars gemiddelde niet duur maar gemiddeld geprijst. De enige sector die er qua waardering wat uitspringt is de enrgie sector (P/E komende 12 maanden van 20 tegenover 10-jaars historisch van 12). Van de grote regio's is eigenlijk alleen Japan wat duur (16 tegen 13 gemiddeld).
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links