Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe duur is S&P 500?

Hoe duur is S&P 500?

 

Met mogelijk een definitief terugtredende Fed vanavond - als ze de rente al verhoogt - en die koerafstraffing de laatste maand, is het een mooi moment naar de S&P 500 te kijken. Beter gezegd: wat kosten Amerikaanse blue chips en in hoeverre droeg de Fed de jarenlange rally?

Dit soort grafieken kent u. Ik pik deze. Loopt niet helemaal door tot nu, maarde boodschap is duidelijk. Niet direct, maar door haar goedkoop geldpolitiek en allerlei steunprogramma's (diverse QE's en Operation Twist) lag er een bodem onder de markt en werd de S&P 500 omhoog gekocht.

Zo luidt tenminste onder meer de kritiek op de Fed-politiek sinds de kredietcrisis. Bubbel dus!

 

 

Eddy

Op het eerst gezicht wel. Nu is het zo dat koersen een afspiegeling horen te zijn van de (verwachte) winsten die bedrijven maken. De ene keer zijn aandelen veel te duur en de andere keer weer veel te goedkoop, maar door de jaren heen komt het gemiddelde aardig uit.

Dat zal ik laten zien. Van de week had ik even snel een grafiekje nodig met de S&P 500 versus die verwachte winsten en vroeg een aantal mensen daarom. Iedereen dank voor de reacties en de plaatjes en een paar laat ik u zien, zodat u zichzelf een oordeel kan vormen.

Ik ben vereerd, op mijn verzoek maakte Eddy Elfenbein van Crossing Wall Street een update van zijn koerswinstverhouding. Hij neemt daarvoor een getal van 16 als uitgangspunt. U leest het verder. Ik vind die 16 niet zo gek: beetje de grens tussen historisch goedkoop en duur.

 

 

Corné

Uiteraard ontbreekt Corné niet er als gegrafiekt moet worden. Jammer dat hij de S&P 500 er niet bij heeft gezet, maar het beeld is net zo duidelijk als bij Eddy: de winsten zijn al die jaren lekker opgelopen: ongeveer verdubbeld sinds de bodem in 2009:

De conlusie uit deze grafieken is duidelijk: Fed of geen Fed, aandelen zijn wel duur, maar als de analisten hun verwachingen niet blijven drukken, zit er op papier wellicht toch weer wat koerspotentie in.

 

 

Geboekte winsten

U weet dat koerswinstverhoudingen er in soorten en maten zijn. Ik kijk zelf het liefste naar Twelf Months Traling Price/Earnings zoals het officieel heet, de verwachte winsten voor het komende jaar. Daar gaan die grafieken van Eddy en Corné ook over, zoals gezegd.

Het kan zijn dat u liever naar de gerealiseerde winsten kijkt. Die komt nu uit op 17,4 en het gemiddelde is 16,5. Niet goedkoop en de grafiek ziet er misschien een beetje eng uit, maar een bubbel? Nee, ik kan het er niet van maken.

 

 

Shiller

Niemand die 'm opstuurde, maar ik geef hem wel. Want u gaat er toch over beginnen. De beroemde koerswinstverhouding als gemiddelde over de afgelopen tien jaar van professor Robert Shiller, de CAPE. Ja, volgens die k/w zijn aandelen veel te duur en ogen zelfs bubbelig.

Er is één maar. U ziet hoe eind 2008 en begin 2009 alles volledig uit het lood sloeg. De schattingen van de analisten sloegen toen helemaal nergen meer op, als ze die al afgaven. De meesten zaten ook huilend onder hun bureau. Het duurt nog jaren voordat dit uit de CAPE loopt.

 

 

Nico

Tot slot de mooiste, vind ik zelf, tip van Nico Inberg. Klikken en stoeit u er naar hartelust mee. Wat een mooi ding. Hier gaat het ook om die verwachte winsten versus de koers. Jammer alleen dat ie niet helemaal tot nu doorloopt, het is vooral historisch kijken.

Ook hier: aandelen zijn aan de dure kant, maar niet overdreven. Zoom even flink uit. Dan ziet u dat er telkens periodes waren van onder- of overwaardering en hoe dat dan vanzelf na soms (vele) jaren er weer uitliep. De markt heeft altijd gelijk, tenslotte!

 

 

No free lunch...

Mijn conclusie: het is denk ik eerder zo dat de Fed beleggers het vertrouwen heeft gegeven om gewoon aandelen te kopen waar eigenlijk niks mis mee is, dan dat ze boel omhoog heeft gekocht. Zonder de Fed hadden we misschien dat niet gedurfd.

Nog iets; kijk nooit naar assets op zichzelf, Ja,aandelen zijn duur, maar als u de yield daarop vergelijkt met die op staatstobligaties - die de Fed wel omhoog kocht - zijn ze relatief nog goedkoop. Ik ben benieuwd hoe dat verder gaat als de Fed haar boertje heeft gelaten.

Want u ziet aan álle grafieken dat zowel periodes van onder- als overwaardering heel lang kunnen duren. Dure of goedkope aandelen is daarom geen nekel garantie op komende dalende of stijgende koersen. Jammer, hé :-)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 september 2015 19:17
    Twelve months trailing price-earnings ratio gaat toch niet uit van verwachte winst? Volgens mij deelt deze ratio de aandelenkoers door de winst per aandeel van de laatste 4 kwartalen. Of ben ik abuis?

    Dat geldt ook voor de grafiek van Nico Inberg. Als je de lijnen in deze grafiek op elkaar deelt, krijg je de groene p/e lijn in grafiek 4.
  2. forum rang 6 !@#$!@! 17 september 2015 21:12
    Ik heb wel eens gelezen dat een belangrijke reden van de Gouden Eeuw de alsmaar dalende rente was.
    Ook nu hebben we een halve gouden eeuw gehad, met dalende rentes tot 0.

    Het gaat mij erg benieuwen als de volgende 3 "natuurwetten" er aan gaan in een volgende crisis.
    - De economie groeit altijd op lange termijn. (er zijn vele lange periodes geweest waarin de economie alleen groeide door bevolkingstoename en dus in feite decennia, tot zelfs eeuwen stilstond)
    - Economische groei is meer welvaart. (Is nu al te zien dat dat niet meer opgaat, maar wordt nog niet begrepen)
    - Staatsschulden van moderne westerse landen zijn risicovrij (cq de risicovrije-rentevoet)

    Op dit moment is ons hele vertrouwen en economische systeem vooral op het heilige geloof dat er altijd weer nieuwe groei komt na een crisis. Dat geloof is nu langzaam aan het afbrokkelen. Er komt een turning-point dat dat dogma eraan gaat ,dan gaat het heel spannend worden wat de "new normal" zal worden voor aandelenwaarderingen !
  3. Geen Gezeik, iedereen rijk 18 september 2015 02:47
    Sorry Arend-Jan en alle waarschijnlijk geciteerde Amerikaanse analisten, de Fed heeft naar mijn bescheiding mening wel degelijk de aandelenkoersen en mogelijk ook de Amerikaanse consumptie- en importdrang aangejaagd. Die geschatte koers-winstverhouding voor komend jaar is ook gebaseerd op verwachte te stijgen winsten. Maar veel van de S&P500-bedrijven zijn Amerikaanse multinationals die aanzienlijke percentages van hun omzet- en winstgroei uit de opkomende markten en dan vooral China halen. Verder stijgt al decennia lang winst als percentage van het nationaal inkomen in de VS. Dat kan omdat de lonen ver achter blijven bij de omzet-en produktiviteitsstijging. Deze laatste ontwikkeling kan niet eindeloos doorgaan. Ten eerste omdat je per definitie nooit meer winst dan omzet kan boeken. Ten tweede omdat veel van de consumptie van particulieren/gezinnen in de VS bij gebrek aan stijgende salarissen betaald is met leningen en credit cards.
    Zowel de binnenlandse groei als de buitenlandse groei van de bedrijfswinsten kunnen dus weleens zwaar gaan terugvallen. In dat geval zijn de K/w's in 1 keer een stuk hoger.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links