Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Biotechnologiekoopje

Selwyn Duijvestijn Biotechnologie koopje dankzij correctie

De biotechsector heeft het - niet onverwachts - zwaar te verduren in deze correctie. Deze sector presteerde lang uitstekend, waardoor het tijd was voor een correctie. Ik verwacht dat de daling niets meer is dan een korte correctie. Dit betekent dus dat we binnenkort herstel kunnen verwachten.

Het is daarom belangrijk dat we nu de juiste aandelen uitzoeken om in te investeren. Volgens Marktgevoel zijn dit vooral de grote bedrijven die consistente winst- en omzetgroei weten te realiseren en een mooi dividend uitkeren.

Het is niet (meer) het moment om kleine biotechaandeeltjes te stockpicken. Ook is het belangrijk dat biotechaandelen niet al te hoog zijn gewaardeerd. In het verleden deden grote biotechbedrijven met lage koers-winstverhoudingen het gemiddeld gezien beter dan de sector tijdens correcties.

Onderstaand de daggrfiek van de IBB, de grootste biotech-ETF.

Kortetermijngrafiek AEX

Een aantal grote biotechaandelen die wellicht interessant kunnen zijn, zijn onder andere Gilead Sciences, Regeneron, AbbVie en Amgen. Deze aandelen liggen er door de correctie momenteel goed bij. 

Gilead Sciences

Gilead Sciences is al tijden een favoriet van Marktgevoel. Dit enorme biotechbedrijf laat, onder andere dankzij de Hepatitis C-medicijnen Harvoni en Sovaldi, goede omzet- en winstgroei zien. Het heeft een koers-winstverhouding van slechts elf en is dus zeker niet overgewaardeerd.

Ik verwacht binnenkort een koersherstel van dit aandeel en we verwachten zelfs dat de koers van dit aandeel het hoogste punt zal overtreffen.

Gilead

Dankzij het succes van Harvoni en Sovaldi heeft Gilead een sterke balans. Uit het verleden is gebleken dat Gilead goed weet hoe het zijn reserves moet gebruiken om toekomstige groei te stimuleren, waardoor de flinke hoeveelheid cash die het bedrijf heeft ervoor kan zorgen dat dit bedrijf nóg verder kan groeien.

De medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van Hepatitis C, Harvoni en Sovaldi, zijn bijvoorbeeld verkregen door een slimme overname. Het is dus altijd goed mogelijk dat Gilead ervoor kiest om nog zo'n overname te doen met al het geld dat het beschikbaar heeft.

Momenteel heeft het aandeel bijna vijftien miljard dollar aan cash en equivalenten en kan hier dus flink wat mee doen.
Hier komt nog eens bij dat Gilead nog steeds aan het uitbreiden is naar andere landen en dus nieuwe markten opzoekt die veel geld in het laatje kunnen brengen.

Hoewel de onderneming flink is gegroeid, is er dus nog genoeg ruimte om verder te groeien in de Hepatitis C-markt. Ook is het zo dat het bedrijf niet alleen maar afhankelijk is van deze markten. Gilead heeft nog andere producten op de markt en nog een aantal in de pijplijn die ook voor toekomstige omzetgroei kunnen zorgen.

AbbVie

Ook AbbVie ziet een goede groei van de resultaten. Hier komt bij dat het zijn aandeelhouders een mooi dividendrendement van 3% uitkeert. De koers-winstverhouding is echter hoog, maar de verwachte koers-winstverhouding is lager dan het sectorgemiddelde, wat het aandeel erg aantrekkelijk maakt.

Onderstaand de daggrafiek:

Abbvie

Amgen

Amgen is al ruim 15% gedaald, hoewel het bedrijf recent de kwartaalcijferverwachtingen wist te overtreffen. Onderstaand de daggrafiek:

Kortetermijngrafiek AEX

Regeneron

Regeneron Pharmaceuticals is een biotechbedrijf dat behandelingen voor ernstige medische aandoeningen ontdekt, ontwikkelt, produceert en verkoopt. Zo verkoopt het momenteel medicijnen voor de behandeling van onder andere oogziektes, colorectale kanker en zeldzame ontstekingsziektes.

Daarnaast heeft het nog een aantal medicijnen voor de behandeling van verschillende ziektes in de pijplijn. Correcties zijn zeldzaam bij dit fonds, dus lijkt mij dit een mooie kans om in te stappen. Regeneron heeft sinds 2011 een enorme koersstijging gezien. Sindsdien is de koers namelijk van 32 dollar naar 600 dollar per aandeel gestegen.

Kortetermijngrafiek AEX

Conclusie

Biotechaandelen met een flinke marktkapitalisatie zullen nooit de rendementen kunnen opleveren die de kleine biotechaandelen mogelijk kunnen genereren. Maar beleggers lopen ook een veel minder hoog risico met grote biotechbedrijven vanwege de productspreiding, waardoor het relatief veiliger is om in de grote ondernemingen in te investeren nu de markt zo volatiel is.

De correctie biedt kansen voor beleggers die aan de zijlijn staan en willen beleggen in goede bedrijven in deze sector.

Selwyn Duijvestijn heeft momenteel positie in Gilead Sciences en Regeneron en geen positie in AbbVie en Amgen. 


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

 1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
 2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
 3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. Jazzy.nl 1 september 2015 20:19
  BB Biotech AG (XSWX:BION)

  BB Biotech is a publicly traded investment company that invests in fast growing and profitable biotech companies worldwide. Established in 1993, BB Biotech is a pioneer in biotech investing and has grown to become one of the largest biotech investors.
  www.iex.nl/Aandeel-Koers/955002031/BB...

  Let op: CHF (dus EUR/CHF correlatie)
 2. Haiko 1 april 2016 18:41
  quote:

  Jazzy.nl schreef op 1 september 2015 20:19:

  BB Biotech AG (XSWX:BION)

  BB Biotech is a publicly traded investment company that invests in fast growing and profitable biotech companies worldwide. Established in 1993, BB Biotech is a pioneer in biotech investing and has grown to become one of the largest biotech investors.
  www.iex.nl/Aandeel-Koers/955002031/BB...

  Let op: CHF (dus EUR/CHF correlatie)
  Of probeer Ticker: IBB (US$)
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links