Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Driemaal is...

Voor de derde keer in twee maanden tijd is de AEX aanbeland bij de 470-zone. Tijdens de tweede correctie van dit jaar werd de 470 (voormalige oude horizontale weerstand) nog precies getest. De huidige derde correctie zorgde een week geleden al voor een verdieping van deze bodem naar 468,60.

Ik verwacht dat deze bodem in de komende week verder kan worden verlaagd waarna mijn doel voor deze correctieve bewegingen steeds dichterbij komt. Wel ga ik er vanuit dat de kans groot is geworden dat de eindfase van deze periode van correcties is aangebroken.

Ook in andere indices is te zien dat de neerwaartse ruimte op begint te raken en het dalingspotentieel beperkter begint te worden. Een stijgende trend gaat nooit in een rechte streep omhoog. Correcties zijn noodzakelijk om de contouren van een trend aan te geven.

Versteiling

De lange en middellangetermijntrend zijn gewoon krachtig en opwaarts gericht. De bodem van vorig jaar tijdens de oktobercorrectie (daling van ruim 13%) bij 366 is daarbij het startpunt van een nieuwe stijgende middellangetermijntrend.

Destijds werd op slechts een tiental punten ook de stijgende (sinds 2009) langetermijnbodemlijn getest. De versteiling van de stijgende middellangetermijntrend werd dit jaar in februari ingezet met de opwaartse doorbraak van de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek.

De algemene gedachtegang onder beleggers en analisten was in de gelopen maanden zeer euforisch geworden. Er was een stadium bereikt waarbij men vooral aangaf dat "correcties in de komende maanden niet meer zouden voorkomen".

Eindpunt correctie

Deze reacties zijn vaak het eindpunt van een krachtige beweging. Deze beweging vond plaats in het eerste kwartaal van dit jaar waarbij de AEX ongeveer 25% steeg. Ook de afstand tot aan het 200-daags gemiddelde was opgelopen tot een afstand die we in de afgelopen jaren niet meer hebben gezien.

Opvallend is dat veel reacties van personen die rond de 500-510 punten aangaven dat de AEX in een streep door zou gaan naar 560 tot 600 nu aangeven dat de AEX nog veel dieper kan en niet snel meer boven de 500 zal kruipen. Wat een volatiliteit is er toch onder de algemene opinie van beleggers en analisten.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Batterij aan steun

Ik kijk naar de trends en omkeerpatronen. Mijn doel voor deze correctieve periode ligt in de zone 450 tot 460. Hier ligt een batterij aan steunpunten en richtpunten:

  • Bij 450 ligt het te berekenen koersdoel vanuit het afgeronde hoofd-schouderpatroon en het 50%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de decemberbodem.
  • Bij 460 ligt het te berekenen koersdoel vanuit de afgeronde diamantformatie.
  • Het 200-daags gemiddelde is te vinden bij 449,50.
  • De sinds oktober stijgende bodemlijn ligt op de daggrafiek bij 454,50 en op de logaritmische weekgrafiek bij 460.

Waar en wanneer de bodem precies gevormd gaat worden, is onmogelijk te zeggen. Maar ik houd rekening met de laatste fase van deze correctie in de komende weken waarbij we alert moeten zijn op bodempatronen zodra de zone 450 tot 460 wordt bereikt.

Doelzone in zicht

Ik acht de kans groot dat dat deze maand nog kan plaatsvinden. In het kortetermijnbeeld blijven de steun en weerstandpunten relatief ver uit elkaar liggen. Het eerste steunpunt ligt bij 468,60, de bodem van vorige week.

Daaronder ligt alleen nog de 465 (38,2%-Fibonacci-retracementniveau)voordat de zone 450 tot 460 wordt bereikt. Weerstand ligt bij 481 en bij de lagere top van vorige week van 489,30.

Ik houd er rekening mee dat de AEX deze week een verdere poging zal ondernemen om de 468,60 onder druk te zetten en mogelijk al te breken. De bodem van gisteren lag overigens bij 470,90.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

418 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Ssilver 16 juni 2015 09:17
    "Opvallend is dat veel reacties van personen die rond de 500-510 punten aangaven dat de AEX in een streep door zou gaan naar 560 tot 600 nu aangeven dat de AEX nog veel dieper kan en niet snel meer boven de 500 zal kruipen. Wat een volatiliteit is er toch onder de algemene opinie van beleggers en analisten."

    Lolololol
418 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links