Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pokerface Altice

Pokerface Altice

 

Een dag geen overname gedaan, is een dag niet geleefd, is zo ongeveer het levensmotto van Altice CEO en grootaandeelhouder Patrick Drahi. Portugal Telecom en SFR Numericable zijn amper ingelijfd, of Suddenlink volgt vandaag en het zoemt over Time Warner Cable.

Waar doet die Drahi 't allemaal van, vraagt u zich wellicht ook driftig achter uw oor krabbend af?

Nou, lenen vooral. Ik praat net met een analist van een Nederlandse grootbank die mij onderstaande cijfertjes mee geeft. Al snel mijmeren we over weleer: KPN, KPNQwest, UPC, Versatel et cetera. Bij ouderen onder ons lopen nu de rillingen over rug. Voor de jongeren: rond 2000 ging het ook zo.

Deze concerns expandeerden ook ranzendsnel, kochten voor vele miljarden bedrijven en licenties op en.. gingen uiteindelijk allemaal de bietenbrug op. Trefwoord daarbij: schulden. Oh ironie, Altice is in mei 2001 opgericht, precies in de tijd dat deze bedrijven hierdoor in grote problemen kwamen.

28 miljard euro schuld

Niettemin is het ongelooflijk knap van Altice dat het operationeel uitstekend presteert - de KW1-cijfers waren ook dik in orde en de marges lopen op - terwijl het tegelijkertijd allerlei bedrijven in diverse landen moet integreren en intussen ook nog eens druk is met alweer nieuwe overnames.

Intussen staat er wel een schuld van ruim 28 miljard euro uit op een totaal equity van 800 miljoen euro. Altice betaalt gemiddeld over haar hele schuld ongeveer 6,5% rente (alles heeft een junkstatus!) en zo wordt de onderneming extreem gevoelig voor een eventuele, toekomstige renteverhoging.

Suddenlink wordt overigens betaald met 1,2 miljard dollar in cash en de resterende 7,9 miljard dollar zal weer geleend moeten worden? De overname is maar 70% van de onderneming en daarom moet er in de toekomst vast nog wel iets bij: die analist schat nog ongeveer 4 miljard dollar.

Suddenlink is ongetwijfeld een mooie aanwinst, daar getuigt de koers van: +8% alweer op ongeveer 125 euro. Daarmee is Altice dit jaar al ruim 90% meer waard geworden! Kortom, beleggers juichen Drahi toe, die als geen ander het overname-momentum in de telecomsector benut.

Overigens, destijds stegen KPN, KPNQwest, UPC, Versatel en de rest ook altijd keihard op big spenden. Daarmee wil ik niet suggeren dat Altice hetzelfde lot wacht, maar dat u weet dat Drahi scherp zeilt. Het kan ook dat hij uiteindelijk grote winnaar wordt en het aandeel de jackpot wint.

 

 

"Cashflow onderschat"

Aan u de keuze of gok. Zonder risico geen rendement, kan ik alleen maar zeggen. Over naar ING dat enthousiast is over deze overname. De crux, het bericht pik ik van ABM Financial News, zit hem denk ik vooral in de laatste zin:

De overname van Suddenlink geeft Altice toegang tot de snel groeiende Amerikaanse markt. Dit stelde analist Emmanuel Carlier van ING in een reactie op de door Altice gemelde overname. Suddenlink zal volgens Carlier positief bijdragen aan het bedrijfsresultaat.

Daarbij mikken de Fransen volgens de analist op 215 miljoen dollar aan jaarlijkse synergievoordelen, waardoor de EBITDA-marge van Suddenlink stijgt van 38 naar 48 procent. ING heeft een koopaanbeveling op Altice met een koersdoel van 135,00 euro.

Carlier handhaafde het fonds op de favorietenlijst voor de Benelux. Volgens de analist onderschat de markt onder meer de vrije kasstroom van Altice en hebben de Fransen genoeg financiële slagkracht om meer overnames te doen.

Jammer dat Altice een Frans bedrijf is en zo wellicht ook bij u niet écht tot leven wil komen en tot de verbeelding wil spreken. De AEX heeft er namelijk hoe dan ook een bijzonder spannend en spectaculair aandeel bij.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. don55555 20 mei 2015 12:07
    het is gebakken lucht. Volgens jullie eigen gegevens onder "fundamenteel" was de kastroom in 2014 275 mln. De rente op de schuld is minstens 1,6 mld per jaar. Waar hebben we het over. In het kwartaalbericht wordt vooral gepocht over de toename van deomzet in de Dominicaanse republiek!! Een arm land met 10 mln inwoners, nou daar zul je rijk van worden. De omzet was 200 mln hoger dan de operationele kosten. Zelfs al zou de rente niet stijgen en zouden de operationele kosten alle kosten zijn, dan nog is die winst maar 1 euri per aandeel en praten we over een K/W van meer dan 100. En die winst gaat echt niet zomaar met sprongen omhoog, want ze zitten in een hele competitieve markt en in kleine landen, etc, etc. Maar voor de topmannen daar gaat het zeker werken: nu miljoenen salarissen en bonussen en koerstijgingen opstrijken waarvan ze de rest van hun leven zeer luxe van kunnen leven en straks als alle schulden omgezet moeten worden in aandelen zijn die aandeelhouders de pineut. DAT DIE AANDEELHOUDERS ZO DOM ZIJN IS BEKEND, MAAR WAAROM DIE BANKEN DIT FINANCIEREN (ondanks de lessen van de afgelopen jaren) en waarom bijv ING dit aandeel nog zit te prijzen is me een raadsel. Tenzij er natuurlijk iets onder de tafel geschoven wordt, ook dat is natuurlijk nog steeds niet uitgesloten....
  2. san marco 20 mei 2015 12:21
    Ik zou schrijven: lees de avonturen van Cable & Wireless

    Goed gerund bedrijf die echt geld genereert en het ontzettend moeilijk heeft gehad in de USA.

    Zodra de rente structureel de stijging heeft ingezet dat een put kopen. Deze miljardair zal bij de ondergang van het bedrijf zijn scheepjes vast op het droge hebben staan.
  3. Humans R underrated 20 mei 2015 13:23
    Het komt me bekend voor, grootheidswaan komt voor de val.

    Trouwens in 2000 groeiden de winsten ook hard, na het klappen van de bel daalden de winsten nog harder dan de koersen.

    The problem in 1999-2000 was that everyone thought they were going to make money out of the internet. This prompted lots of bright graduates to set up their own dotcom company with a plan to exploit some niche. Such enthusiasm created its own demand for tech products: the new firms needed routers, desktops and access to fibre-optic cables. That boosted tech earnings for a while.

    But it also meant that some sectors were extremely crowded and competitive. This made it more difficult for tech companies to make money. Earnings crashed after 2000, rather than rising as investors had anticipated. It was not until 2010 that the earnings per share at NASDAQ companies regained the level recorded back in 1997.

    Faltering firms were bought up by their competitors; three-quarters of the companies that made up the NASDAQ at the end of 1999 are no longer listed. It is a familiar theme from history: the biggest profits do not always flow to the pioneers. Two of NASDAQ’s current giants, Google and Facebook, had not even gone public by 2000.

    Another “rational” explanation for high stockmarket valuations is that investors are prepared to accept lower returns going forward, as values revert to the mean. But that is not what happened at the turn of the century. The NASDAQ rose by 86% in 1999 and investors piled in, hoping to get a piece of the action. They expected annual percentage gains in the double digits. For a while, their enthusiasm bid share prices higher. But as soon as investors lost confidence, the losses were brutal.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links