Veel Europese indices lijken bezig te zijn met de vorming van lagere toppen. De AEX testte gisteren juist opnieuw zijn jaartop en wist die intraday met iets meer dan een tiende van een punt op te hogen.
Toch is er in de AEX zeker geen sprake van een opwaartse doorbraak en blijven de verschillende topvormingsignalen aanwezig.
Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie
Verder omlaag
De DAX veerde in de afgelopen dagen op vanaf zijn 50-daags gemiddelde en testte bijna de recente (lagere) top bij 12.079. Als we kijken naar de situatie vanaf half maart dan ontstaan de contouren van een hoofd-schoudertoppatroon. Belangrijke horizontale steunpunten (neklijn) liggen bij 11.675 en 11.620.
Een belangrijk signaal dat twee weken geleden werd gegeven was de neerwaartse doorbraak door de sinds februari stijgende bodemlijn. Deze doorbraak vond plaats nadat eerder bijna de stijgende langeretermijntoppenlijn werd getest en een tweezers-top bij 12.390 werd gevormd.
Weerstand in het kortetermijnbeeld ligt bij 12.079 en 12.220. De daling in de afgelopen weken in de DAX bedroeg ondertussen iets meer dan 5% maar ik verwacht dat er in de komende weken meer in het vat zit.
Daggrafiek IBEX

Klik op de grafiek voor een grote versie
Daling van 5%
Ook de Spaanse IBEX veerde in de afgelopen dagen op. Begin april vormde de koers een top bij 11.885 waarna de belangrijke sinds begin dit jaar stijgende bodemlijn werd gebroken. De terugval stokte bij de krachtige horizontale steun van 11.250. Ook hier was dus al sprake van een daling van ruim 5%.
De huidige opleving is naar mijn mening te zien als normale terugtest richting de voormalige stijgende bodemlijn voor de vorming van een lagere top. Waar die precies komt te liggen, is niet te zeggen, maar een volgende neerwaartse beweging tot onder de 11.250 lijkt het meest reële scenario voor de komende tijd.
Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie
AEX: meervoudige top
De AEX is een van de weinige Europese indices die gisteren alweer zijn jaartop wist te testen. Er ligt nu een meervoudige top in de zone 510,35 tot 510,55. Pas een duidelijk en structureel slot hierboven zorgt voor meer opwaarts potentieel richting de 513 tot mogelijk de 521.
De kans op een valse doorbraak blijft echter groot aangezien andere Europese indices een aanzienlijk grotere afstand moeten afleggen voordat de jaartoppen structureel kunnen worden gebroken. Ook de topvormingsignalen zijn nog allemaal aanwezig.
Op de weekgrafiek werd recent een bearish engulfing gevormd die nog steeds intact is. Dit patroon werd ook in de daggrafiek gevormd, tegelijk met een tweezers-top bij 510,35. Het belangrijkste signaal was echter de doorbraak door de sinds januari stijgende bodemlijn.
Seinen op rood
Deze bodemlijn startte bij het dieptepunt van dit jaar van 406 en heeft de 481 als raakpunt. Deze 481-bodem werd gevormd tijdens de recente mini-correctie van 4%. Buiten het feit dat de jaartop opnieuw werd getest, is de huidige opleving dus ook te zien als terugtest van deze voormalige oplopende steunlijn.
Andere seinen die nog steeds op rood staan, komen vanuit de technische indicatoren. Zowel de RSI als de MACD staan nog steeds op verkoop, de koopdruk droogt steeds verder op. Beide indicatoren bevinden zich in een dalende trend en er zijn nog geen signalen dat dit verandert.
Genoeg topvormingsignalen in de AEX en andere Europese indices, maar de correctieve beweging weet nog niet door te zetten. In veel Europese indices is er al sprake van een correctie, daar werd de ondergrens van de door mij gehanteerde grens voor een normale correctie (5% daling) al bereikt.
In de AEX is dit nog niet gebeurd. Toch lijkt een verdere daling in de komende weken het meest realistische scenario.
Onverminderd positief
Na de enorme en steile opgaande beweging sinds januari, waarbij de indices rond de 25% zijn gestegen, is het ook normaal dat een forsere tegenreactie zou plaatsvinden voor de vorming van een hogere middellangetermijnbodem.
Ook de afstand tot aan de gefilterde koersbeweging (het 200-daags gemiddelde) is in de afgelopen nog nooit zo groot geweest. In het langere en middellangetermijnbeeld blijf ik onverminderd positief, maar correcties zijn nodig om de contouren van een stijgende trend te bepalen.
Mijn koersdoel voor de rest van dit jaar heb ik in februari al opgehoogd naar 564 (dubbele jaartop uit 2007) nadat de sinds 2012 stijgende toppenlijn opwaarts werd gebroken bij 474. Dit betekende destijds dat de stijgende middellangetermijntrend aan het versteilen was.
Steun in het kortetermijnbeeld ligt bij de recente dubbele bodem bij 499,20 en daaronder pas bij 493,45. Een beweging onder de 499,20 zou een bevestiging betekenen dat de dubbele top is geplaatst.