Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Lastige situatie

Er is een lastige situatie ontstaan op de aandelenmarkten. De AEX brak als een van de weinige indices door zijn jaartop van enkele weken geleden. Deze voormalige jaartop lag bij 500,65 en geldt nu als eerste steunpunt. Deze doorbraak heft eerdere toppatronen op en creëert meer opwaartse ruimte.

Toch moeten we waken voor te veel optimisme met deze doorbraak. Veel signalen staan nog steeds neerwaarts gericht en ook andere Europese indices bleven onder hun eerdere jaartoppen en hebben daarmee nog niet het opwaartse vervolgsignaal gegeven.

Met de opwaartse doorbraak van 500,65 werden de eerdere toppatronen in de AEX weer opgeheven. Op de weekgrafiek werden enkele weken geleden zowel een tweezers-top als een bearish engulfing gevormd. Op de daggrafiek werd bij de 500,65 een dark cloud cover op de borden gezet.

De eerstvolgende weerstand ligt nu pas rond de 512 tot 513. Hier ligt:

  • het eerste kortetermijn-Fibonacciprojectieniveau van de recente mini-correctie (tussen 500,65 en 481)
  • de voormalige stijgende bodemlijn, die dagelijks ruim 1,5 punten oploopt

Valse uitbraak

De belangrijkste weerstand ligt nu bij de horizontale lijn van 521. Maar om dit niveau te kunnen behalen moeten andere indices ook dergelijke vervolguitbraken laten zien. Mochten deze uitblijven, lijkt de kans te groeien dat deze slotkoers boven de voormalige top slechts een valse uitbraak en laatste overshoot is.

De technische indicatoren staan nog steeds neerwaarts gericht. De huidige opleving in deze indicatoren kan juist voor opnieuw een lagere top gaan zorgen.

De belangrijkste neerwaartse doorbraak vond ruim twee weken geleden plaats. Destijds brak de AEX neerwaarts door zijn stijgende bodemlijn vanaf de 447,25-bodem. Deze doorbraak volgde op eerdere vermoeidheidsverschijnselen.

Nieuwe topsignalen

De AEX wist in de daar voorafgaande weken namelijk niet meer de bovenkant van dit trendkanaal te bereiken. Hierna volgde direct een mini-correctie, een daling van 500,65 naar 481.

Deze mini-correctie is voorbij, maar kijkend naar de technische (internationale) situatie moeten we wel scherp blijven op nieuwe topvormingsverschijnselen zolang andere indices hun opgaande weg niet weten te vervolgen.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Overshoot?

Zodra de AEX vandaag of morgen weer onder de voormalige jaartop van 500,65 duikt en sluit, neemt de kans toe dat er sprake was van een overshoot. Onder de 500,65 liggen nog steunpunten bij:

  • de gisteren gevormde opwaartse gap tussen de 493,15 en 495,85
  • de stijgende zeerkortetermijnbodemlijn (vanaf de 481), nu bij 490,50

Mocht de AEX boven de 500,65 blijven en andere indices ook hun jaartoppen opwaarts breken, dan staat de weg in principe open naar de 521 voor de komende weken.

Elastiek blijft strak

In het langetermijnbeeld blijft de markt krachtig en opwaarts gericht. Met de versteiling van de stijgende middellangetermijntrend in februari heb ik al mijn jaardoel opgehoogd van 495 naar de dubbele top uit 2007 van 564.

De contouren van deze nieuwe stijgende middellangetermijnsituatie moeten nog wel duidelijk worden en daarvoor zijn correcties nodig. Vanaf de 406-januaribodem heeft er nog geen enkele correctie plaatsgevonden, buiten een zeer kleine consolidatie begin februari en de mini-correctie van de afgelopen twee weken.

Ook staat het elastiek zeer strak gespannen als we kijken naar de afstand tot aan het 200-daags gemiddelde. Deze afstand is de afgelopen jaren nog nooit zo groot geweest. In het kortetermijnbeeld is er dus een lastige situatie ontstaan. 

Geen bevestiging

Indices als de Stoxx Europe 600 en de DAX gaven eerder al verkoopsignalen en wisten hun jaartoppen nog niet opwaarts te breken. Zolang deze doorbraken uitblijven, neemt de kans toe dat de huidige doorbraak in de AEX een valse doorbraak en laatste overshoot is.

De eerste aanwijzing hiervoor zou een slotkoers in de komende dagen onder de voormalige jaartop van 500,65 betekenen. Feit blijft dat de eerdere opgaande kortetrmijntrends in de meeste indices neerwaarts werden gebroken en deze neerwaartse signalen blijven boven de markt hangen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

336 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Met Effekt 8 april 2015 09:21
    quote:

    shorter6 schreef op 8 april 2015 09:17:

    is zoooo voorspelbaar... een dag boven 2% volgende dag min 1%.
    dan samen met het schema van de ecb = +

    morgen weer up. mits alcoa geen roet in eten gooit.

    Ja, na +2.2% is de kans op een negatieve AEX dag heel groot. Maar na vandaag gaan we verder omhoog.
336 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links