Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Mind the gap

Na alle topvormingsignalen in de technische indicatoren en de daggrafiek, was het vorige week de beurt aan de logaritmische weekgrafiek. Op deze grafiek werd over de afgelopen twee weken een dubbel toppatroon in de AEX gevormd.

Als eerste hadden de afgelopen twee weken beiden dezelfde intraweektop, hierdoor is een tweezers-top gevormd. Verder werd een van de meest betrouwbare toppatronen gevormd, een bearish engulfing. Er is dus een batterij aan topvormingsignalen gevormd.

De kans is hierdoor groot dat de tweede correctie van dit jaar ondertussen is gestart. Inmiddels is er al wel sprake van een mini-correctie (een daling van 3 tot 5%). Afgelopen week was er namelijk sprake van een daling tussen de top en de bodem van bijna 20 punten, ofwel een daling van 4%.

Correcties noodzakelijk

Na de stijging vanaf de januari-bodem bij 406 tot de top net boven de 500 (bijna 95 punten) is een afkoeling ook normaal. De belangrijkste doorbraak van dit jaar vond ongeveer een maand geleden plaats: de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek werd bij 474 opwaarts gebroken.

Dit betekende een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend. De contouren van deze nieuwe middellangetermijnsituatie zijn echter nog niet duidelijk, daarvoor zijn correctieve bewegingen noodzakelijk.

Ook betekende deze opwaartse versteiling dat ik mijn langetermijnkoersdoel (komende negen tot twaalf maanden) heb verhoogd van 495 naar 564. Bij 564 ligt de belangrijke dubbele top uit 2007. Toch zal de weg naar dit doel gepaard gaan met enkele tussentijdse correctieve bewegingen.

Weekgrafiek AEX
Weekgrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Belangrijke topsignalen

Andere signalen die de afgelopen tijd optraden voor de vorming van een belangrijke top en de steeds grotere kans op een correctie:

  • De zeer euforische stemming onder beleggers en analisten.

  • De afstand van de koers ten opzichte van het 200-daags gemiddelde was te ver opgelopen. Meestal vindt een tegengestelde beweging plaats zodra deze afstand rond de 10% bedraagt. Momenteel staat dit elastiekje zeer strak gespannen.

  • De technische indicatoren gaven eerder al verkoopsignalen. In de RSI was sprake van negatieve divergentie en deze indicator brak de stijgende bodemlijn. De MACD gaf ook al een neerwaartse crossing enkele weken geleden maar brak afgelopen week pas zijn stijgende bodemlijn.

  • Het belangrijkste signaal kwam uit de daggrafiek. Daar werd de vanaf de 447,25 zeer steile opgaande bodemlijn gebroken.

Interessante richtpunten voor een correctie liggen bij het 38,2% en 50%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de decemberbodem (389). Deze niveaus liggen bij 446 en 458 en liggen hiermee gelijk aan de buitengrenzen van de eerdere consolidatieperiode die in de eerste weken van februari optrad.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Let op de gap

Op de daggrafiek dan werd donderdag een forse neerwaartse gap gevormd, die vrijdag maar voor een deel werd gesloten. Deze gap ligt nu tussen de 488,60 en 490,90. Zolang deze gap in de komende dagen niet wordt gesloten, mag opnieuw snel verdere neerwaartse druk worden verwacht.

De eerste steun ligt bij de bodem van vorige week (481) en daaronder bij eerdere bodem van 478,80 en een gap tussen de 470 en 472,50. Binnen de grenzen van deze gap ligt inmiddels ook het 50-daags gemiddelde.

Zodra deze gap (boven de 490,90) wel wordt gesloten, lijkt de kans groot dat een minder steil dalend trendkanaal kan ontstaan. Ruimte is er dan opnieuw naar de 495.

Pas boven de jaartop van 500,65 lijkt de huidige terugval te kunnen worden afgerond en ontstaat weer meer opwaartse ruimte, maar deze kans acht ik beperkt. De vraag is nu naar mijn mening vooral of er een snelle verdere neerwaartse vervolgbeweging zal ontstaan of een patroon van lagere toppen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

475 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
475 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links