Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pak slaag Boskalis

Pak slaag Boskalis

 

Ja, 2014 was een prachtig jaar voor Boskalis Westminster. Liefst +18,34% koerswinst (plus iets van +2,5% dividend) en die fameuze coup bij Fugro, waar het bedrijf nu een belang van tussen 15 à 20% in heeft. Vlak voor kerst mocht CEO Peter Berdowski paginagroot in FD vertellen... nou, kijkt u zelf maar.

 

 

Even terzijde, het was een heel beschaafd en keurig interview. Eén quote spong er uit. "Volstrekte nonsense", antwoordde de CEO fel op de vraag of Boskalis-Westminster soms bezig is om naast Fugro meer Nederlandse bedrijven op te kopen, om zo één grote maritieme dienstverlener te vormen.

Jammer dat FD vervolgens niet doorvroeg door te stellen dat niet Boskalis Westminster daarover gaat, maar de rekenmeesters van HAL Trust Unit. Die bezitten 34% van het bedrijf, ofwel hebben daar vééi n de melk te brokkelen en zitten ook tot hun nek in SBM Offhore en - vandaag blijkt het eens te rmeer - Vopak.

Terug naar Boskalis Wesminster dat als ik dit tik liefst -7,4% doet. Enige directe aanleiding is een advies vandaag van Rabobank, dat het aandeel naar hold van buy en het koersdoel op 44 van 50 euro zet. Dit alles onder de vlag van het grote toverwoord van de laatste maanden, het O-woord: olieprijsdaling.

Het komt zelden voor dat een groot Nederlands aandeel zo heftig reageert op een rapport van een - met alle respect - Nederlandse bank. Toevallig is het ook raak bij DSM vandaag. De Limburgers krijgen een verkoopadvies van ABN Amro om hun oren en het koersverlies mag er hier met nu -3,6% ook zijn.

Het is sneu, want na slechts vier handelsdagen dit jaar heeft Boskalis Westminster met -11,3% op het bord al tweederde van de winst van vorig jaar verspeeld. Geluk bij een ongeluk is dat het voor Berdowksi en de zijnen zo geen al te grote kunst meer is om niet overmoedig te worden, om hem zelf maar te citeren.

Ze staan vast alweer met beide benen op de grond, want zo snel kan het gaan op de markt. Of, anders gezegd, het vieren van een succes op de beurs, is maar al te vaak een prachtig verkoopmoment. En als ik met mijn twee technische linkerogen kijk, moet de koers niet onder 40 euro vallen.   

 


(fullscreen)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links