Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Tijd voor een aanloopje

Voor de komende dagen is het de vraag of de AEX blijft consolideren op hoog niveau of een beperkte terugtest zal laten zien. Deze fase zal voorafgaan aan de verwachte doorbraak door zowel de sinds februari stijgende toppenlijn als de oude horizontale weerstand van 417,50.

De sinds februari stijgende toppenlijn ligt vandaag bij 416,70. Na deze doorbraak kan de laatste fase van de huidige stijgende kortetermijntrend beginnen richting mijn doel van ongeveer 428. Bij dit niveau ligt:

  • de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal
  • het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de hogere top van begin dit jaar en de dubbele bodem van 379,50

Opwaartse trends

Ik zie geregeld scenario’s over de aanstaande crash in de aandelenmarkten. Dit zie ik overigens al jaren (sinds 2009) terugkomen. Op de lange grafieken is sinds 2009 sprake van een stijgende trend en sinds eind 2012 van een daarbinnen liggende stijgende middellangetermijntrend met duidelijke en vaak geteste buitengrenzen.

Voordat er een draai in de markt komt, moeten deze trends worden beëindigd en zolang dat niet gebeurt, blijven de kansen in zowel het lange- als middellangetermijnbeeld opwaarts gericht.

Dit neemt overigens niet weg dat er geregeld forse correcties kunnen plaatsvinden, maar zolang de trends intact blijven, acht ik een test van de zone 450 tot 470 zeker mogelijk dit jaar.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Aanloopje?

Ik acht in het zeerkortetermijnbeeld de kans groot dat de markt even moet afkoelen, zoals ik gisteren al aangaf. In vier dagen tijd is de AEX met 10 punten opgelopen naar bijna de volgende weerstandszone van 416,70 tot 417,50.

Zolang de index hier in de komende dagen onder blijft, duurt de consolidatie voort waarbij de kans aanwezig is dat er een klein aanloopje zal plaatsvinden voordat deze zone binnenkort wordt gebroken.

Het eerste steunpunt ligt bij de voormalige sinds april stijgende zeerkortetermijntoppenlijn van nu 411,30. Daaronder ligt natuurlijk nog de belangrijke steunzone van 408,50 tot 409.

Veel dieper zie ik de AEX niet terugvallen, maar mocht dat wel gebeuren dan is er technisch gezien nog steeds niets aan de hand. Overige belangrijke steunpunten liggen bij:

  • de dubbele bodem (tweezers bottom) van vorige week bij 406,50
  • de bodem van 404,60

Vierde correctie

Zodra de 417,50 opwaarts wordt gebroken, staat niets een beweging naar mijn doel van 428 meer in de weg. Zodra dit niveau in zicht komt, moeten we wel zeer alert zijn op topvormingsignalen.

Ik verwacht namelijk bij een test van dit niveau richting het einde van deze maand tot volgende maand de vorming van een top en de start van de vierde correctie van dit jaar. Vooral als een dergelijke test samenvalt met testen van belangrijke richtpunten in andere indices.

Technische indicatoren

De RSI bevindt zich ruim boven de 70-puntengrens en brak daarmee de toppen van het afgelopen jaar. In tegenstelling tot veel opmerkingen onder mijn column over de overboughtconditie van de markt, zie ik deze beweging voor de komende tijd als teken van kracht.

Een RSI kan langere tijd op deze hoge niveaus bewegen voordat een correctie wordt ingezet. Dit neemt niet weg dat in het zeerkortetermijnbeeld ook hier een klein aanloopje haalbaar lijkt.

Laatste horde

Kortom: de markten naderen de laatste horde tot aan mijn doel van 428. Dit is de zone 416,70 tot 417,50. Zolang de AEX hier onder blijft, is een tijdelijke consolidatie (tijdsaspect) of een kortstondige terugval tot 409 tot 411 mogelijk voordat de waarschijnlijk laatste fase van de sinds maart stijgende kortetermijntrend ingaat richting ongeveer de 428.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

240 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. MarkRRR 11 juni 2014 09:43
    Mooie helicopterview! Zo nu en dan wat verder uitzoomen werkt altijd verfrissend. Ben wel benieuwd in hoeverre er technisch gehandeld wordt over zulke lange periodes. Ik denk dat er op korte termijn een kleine terugtest plaatsvindt, waarna de opmars door kan gaan. Signaal van Draghi was duidelijk...
  2. [verwijderd] 11 juni 2014 10:12
    quote:

    wave-trader schreef op 11 juni 2014 10:10:

    [...]

    Toch heb ik op een of andere manier meer vertrouwen in de stukjes van Bas als in jouw ongenuanceerde geroeptoeter. Hoe zou dat nou toch komen?
    zal ik dan eens net het omgekeerde van bas zeggen ?

    en toeval dat het ook klopt ?
    sta je daar versteld van ?

    we zijn weer wat hoger gegaan om nu weer wat te kunnen dalen naar 412
240 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links