Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een hele enge grafiek

Een hele enge grafiek

Arend Jan Kamp op donderdag:

Dit komt omdat de bullmarkt in aandelen al ruim vijf jaar oud is. Beleggers hebben een kort geheugen en als iets vijf jaar duurt, dan denkt de massa dat het ook zes jaar kan duren. Het gevolg is dat beleggers veel te veel risico nemen en daarom is het eenvoudig om enge grafieken, negatieve staatjes en dergelijk te maken.

Hieronder ziet u zo'n enge grafiek: het aantal beursintroducties in de Verenigde Staten van bedrijven die geen winst maken.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Wat valt er op:

  • Op het beste koopmoment in het jaar 2009 zijn er geen beursintroducties van bedrijven die verlies maken. Beleggers nemen geen risico en willen alleen maar beursintroducties zien van bedrijven die winst maken.

  • Op het beste verkoopmoment in het jaar 2000 is 84% van de bedrijven die naar de beurs komt verliesgevend. Beleggers willen risico nemen want internet gaat immers voor een gouden toekomst zorgen.

  • In 2014 zijn beleggers weer net zo dol op risico’s als in het jaar 2000. Nu is het verhaal dat centrale banken de beleggers zullen blijven ondersteunen en daarom is het ok om geld te stoppen in verliesgevende bedrijven. Deze bedrijven maken gebruik van dit klimaat en daarom zijn er zoveel beursintroducties in de Verenigde Staten.

Ik ben er van overtuigd dat de geschiedenis zich altijd zal blijven herhalen. Dit betekent dat beleggers soms veel te veel risico nemen en soms veel te weinig risico nemen.

Zijn beleggers extreem bezig, dan zal het tegenovergestelde gebeuren. Het is daarom niet gek dat veel meer staatjes en grafieken wijzen op een daling, dan dat er grafieken en staatjes zijn die een gouden toekomst voorspellen.


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Meer over Karel Mercx

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
  2. mei '15 Blijf van goud af 31
  3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 3 juni 2014 10:33
    Waarom staat de krant altijd vol met ongelukken, ellende en oorlog?
    Waarom komt dat ene vliegtuig dat neerstort op het nieuws, en wordt niks gezegd over die tienduizend die veilig landen?
    Waarom wordt er op RTL Boulevard eindeloos gekletst over die sterren die vreemd gaan en scheiden en wordt gezwegen over sterren die gewoon gelukkig getrouwd zijn (die zijn er ook)?

    Dat dingen goed gaan is standaard, dat dingen fout gaan is spannend nieuws. Het verkoopt. Roepen dat de beurs gaat crashen is stoer, en al helemaal als je toevallig nog gelijk krijgt ook. Zo simpel is het.
  2. [verwijderd] 3 juni 2014 10:43
    eens, de SP500 is inmiddels 190% gestegen vanaf haar dieptepunt (666 pnt). Index is loodzwaar geworden. Binnen een LT stijgende trend horen nu eenmaal forse correcties van 15% tot 20%. Die hebben we al 6 jaar niet meer gehad. Om het gezond te houden moet er flink met de boom geschud worden.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links