Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Vlakke AEX is toch Europese uitblinker, Dow Jones door de 40.000 punten

Slotcall: Vlakke AEX is toch Europese uitblinker, Dow Jones door de 40.000 punten

Op de dag dat er een nieuw regeerakkoord werd gepresenteerd laat de Amsterdamse beurs zich van zijn neutrale kant zien. De AEX sloot zojuist keurig vlak op 913,56, een nauwelijks waarneembaar plusje van 0,02%.

Een verband hoeft u daarin niet te zoeken, de Nederlandse beurs - laat staan beurzen in het buitenland - reageert eigenlijk nooit op Nederlandse politieke kwesties, zelfs niet op verkiezingsuitslagen of gevallen kabinetten.

De impact van binnenlandse politiek op grotendeels multinationale beursbedrijven is daarvoor ook te beperkt. En misschien is het ook wel een goed teken dat internationale beleggers niet schrikken als het doorgaans stabiele Nederland een linkser of rechtser kant op beweegt. 

Impact op uw portemonnee heeft het allemaal wel uiteraard. Die gevolgen bracht Jasperien van Weerdt vandaag allemaal voor u in kaart

Een index die wel openlijk feest viert vandaag is de Dow Jones, of voluit de Dow Jones Industrials Index. Die tikte vandaag voor het eerst in zijn 128-jarig bestaan de 40.000 punten aan. Opvallend: dat was nog geen vier jaar nadat de 30.000 werd bereikt, en 25 jaar nadat er voor het eerst vijf cijfers op het bord moesten worden ingeruimd voor de indexstand.

CNBC laat in dit artikel zien hoe de index in al die jaren veranderde van samenstelling. Vandaag mogen Walmart (+6% na sterke cijfers), Boeing (ja echt, +4% vandaag) en 3M Company (+3%) als Dow-aandelen Van De Dag 40.000 kaarsjes uitblazen.

ArcelorMittal maakt ex-dividend meer dan goed

In Amsterdam trokken vooral de chippers de kar, achter ArcelorMittal, dat met een stijging van +1,9% het best presterende aandeel in de AEX werd. Knap, want het aandeel ging ook nog eens $0,25 ex-dividend. Stijgende staalprijzen lijken een handje te hebben geholpen vandaag. 

Belangwekkend nieuws was er niet rond chiptrio ASML, ASMI en Besi, maar het goede sentiment van gisteravond in de Amerikaanse techhoek, gekoppeld aan inflatiecijfers die perspectieven op renteverlagingen na de zomer er niet slechter op maakten, zorgden voor mooie plussen.

Dat was ook een belangrijke oorzaak voor de relatieve outperformance van de AEX ten opzichte van andere Europese beurzen vandaag, die overwegend tussen een half en een heel procent in de min gingen.

Ook Aegon (+0,9%) kon goed mee in de Amsterdamse subtop vandaag, na dat het vanochtend solide resultaten overlegde, gecombineerd met datgene waar beleggers dezer dagen verzot op zijn: aandeleninkoop. Aegon trekt daar €200 miljoen voor uit en daarmee verraste het positief

Mijlpaal voor Vastned

De uitblinker van de dag was echter vastgoedfonds Vastned (+2,9%) dat de reguliere trading update, die doorgaans weinig schokkends bevat, plots liet vergezellen door breaking news. Vastned kondigt aan de Nederlandse entiteit Vastned Retail en Vastned Belgium te gaan fuseren.

Een belangrijke mijlpaal in de afronding van de 'strategische heroriëntatie', die volgens IEX-analist Peter Schutte veel voordelen biedt. Meer kostensynergieën, een efficiënte organisatiestructur en betere liquiditeit in het aandeel. Maar daarmee zijn nog niet alle issues van tafel bij Vastned, zegt Schutte.

Martine Hafkamp in de IEX Beleggerspodcast

Morgen ontvang ik in de IEX Beleggerspodcast niemand minder dan de bekende beleggingsexpert Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer. Er komt veel ter sprake, van inflatiecijfers tot het belangrijkste aandelennieuws en van 'Roaring Kitty' tot Martines favoriete sectoren.

Heeft u een vraag die u graag in de podcast beantwoord zou willen zien door Martine Hafkamp of IEX-analist Martin Crum, stel hem dan hieronder in de comments. 

De brede markt

 • De AEX is met hangen en wurgen groen, maar wel uitblinker in Europa
 • Wall Street is licht positief, de Dow Jones heeft wel moeite om boven de 40.000 te blijven
 • Na twee dagen dollarzwakte zakt EURUSD vandaag iets terug
 • De olieprijs noteert iets hoger, maar is al twee weken relatief stabiel
 • Bitcoin nam gisteren een aanloopje, maar valt toch weer iets terug, goud deinst ook wat terug voor het de oude toppen van april durft aan te vallen

Stijgers & dalers

De top-3 en flop-3 van het Damrak:

 • ArcelorMittal (+1,9%) loopt direct het dividend in en eindigt als beste AEX-fonds
 • De drie chippers staan ook in de top-5 vandaag, zie hierboven
 • Prosus (+1%) heeft al een poosje een goed momentum te pakken
 • Hekkensluiters IMCD (-3,2%) en Shell (-1,5%) gingen ex-dividend en leverden daarbovenop nog wat extra in
 • Ook Unilever is ex-divdend (€0,4268) en wint daarvan iets terug (-0,5%)
 • Inpost (+2,8%) weet van geen ophouden
 • Aperam (+2,0%) volgt ArcelorMittal op de voet
 • Signify bungelt onderaan de AMX, maar mag ook het dividend als excuus opvoeren

De agenda

Als het aan de beursagenda ligt hoeft u uw afspraken voor morgen niet af te zeggen. Overnight komt wel het nodige nieuws uit Azië dat indirect ook de stemming alhier kan beïnvloeden.  

 • 22:00 Applied Materials Q2-cijfers
 • 00:50 Japan economische groei Q1
 • 04:00 China detailhandelsverkopen april
 • 04:00 China industriële productie april
 • 07:00 Sif Q1-cijfers
 • 07:00 Engie Q1-cijfers
 • 09:00 Corbion ex €0,61 dividend
 • 11:00 EU inflatie april (def)
 • 16:00 VS voorlopende indicatoren april

En dan nog even dit

Hoe lang blijven AI-aandelen nog ESG-proof?

Aandelenbeleggers in Amerika zijn optimistisch. En u?

Meta vs Europese Commissie, next chapter

Herinnert u zich de hoge cacaoprijzen nog van eerder dit jaar? Volgens deze trader wordt chocola nog duurder en is het binnenkort misschien zelfs wel gewoon op


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

 1. 20 jun Slotcall: Nieuw record AEX, chippers trekken de kar, banken maken het nieuws 1
 2. 19 jun Slotcall: AEX zet stapje terug, EU tikt Frankrijk op de vingers en JET zorgt voor nieuwe fantasie 1
 3. 18 jun AEX kleurt groen en jaagt op nieuwe records 2

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links