De omloopsnelheid van de dollar heeft de afgelopen tien jaar een hoge correlatie gehad met de goudprijs. Zo nam tussen 2003 en 2007 de omloopsnelheid van de dollar toe en verdubbelde de goudprijs.
De Amerikaanse economie ging in 2008 het ravijn in. De verminderde economische activiteit zorgde ervoor dat er minder snel dollars van hand tot hand gingen. De goudprijs daalde vervolgens met 30%.

Tussen 2009 en 2011 nam de omloopsnelheid van de dollar lichtjes toe en steeg de goudprijs met ruim 170%. Ik denk dat deze stijging zo sterk was omdat mensen er van overtuigd waren dat het beleid van de Fed tot hoge inflatie zou leiden. Dit gebeurde echter niet.
Sinds 2011 neemt de omloopsnelheid van de dollar weer af en is ook de goudprijs weer in elkaar gezakt.

Ik denk echter dat het nog een tijd duurt voordat de omloopsnelheid van de dollar gaat toenemen. De Amerikaanse productiviteit is namelijk in de laatste twee kwartalen gedaald met respectievelijk met 2,1% en 1,9%. Dit betekent dat werknemers per uur minder produceren.
Dit is een klimaat waarin de economie aan het vertragen is. Deze vertraging is ook te zien in de Citigroup Economic Surprise Index, die het verschil meet tussen de verwachting van economische cijfers en de werkelijke uitkomst. Deze index is tot het laagste niveau gedaald sinds 2009:

Er zijn geen voorbeelden in de geschiedenis te vinden dat de goudprijs sterk oploopt in een klimaat van dalende economische activiteit in combinatie met een dalende omloopsnelheid van het geld. Ik volg de omloopsnelheid van het geld nauwkeurig. Mocht dit beginnen te stijgen, dan hoort u weer van mij.