Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Blijf van goud af

Correlatie omloopsnelheid dollar en goudprijs.

De omloopsnelheid van de dollar heeft de afgelopen tien jaar een hoge correlatie gehad met de goudprijs. Zo nam tussen 2003 en 2007 de omloopsnelheid van de dollar toe en verdubbelde de goudprijs.

De Amerikaanse economie ging in 2008 het ravijn in. De verminderde economische activiteit zorgde ervoor dat er minder snel dollars van hand tot hand gingen. De goudprijs daalde vervolgens met 30%.

Fred

 

Tussen 2009 en 2011 nam de omloopsnelheid van de dollar lichtjes toe en steeg de goudprijs met ruim 170%. Ik denk dat deze stijging zo sterk was omdat mensen er van overtuigd waren dat het beleid van de Fed tot hoge inflatie zou leiden. Dit gebeurde echter niet.

Sinds 2011 neemt de omloopsnelheid van de dollar weer af en is ook de goudprijs weer in elkaar gezakt.

Goudprijs

 

Ik denk echter dat het nog een tijd duurt voordat de omloopsnelheid van de dollar gaat toenemen. De Amerikaanse productiviteit is namelijk in de laatste twee kwartalen gedaald met respectievelijk met 2,1% en 1,9%. Dit betekent dat werknemers per uur minder produceren.

Dit is een klimaat waarin de economie aan het vertragen is. Deze vertraging is ook te zien in de Citigroup Economic Surprise Index, die het verschil meet tussen de verwachting van economische cijfers en de werkelijke uitkomst. Deze index is tot het laagste niveau gedaald sinds 2009:

Citigroup Economic Surprise Index

 

Er zijn geen voorbeelden in de geschiedenis te vinden dat de goudprijs sterk oploopt in een klimaat van dalende economische activiteit in combinatie met een dalende omloopsnelheid van het geld. Ik volg de omloopsnelheid van het geld nauwkeurig. Mocht dit beginnen te stijgen, dan hoort u weer van mij.


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Meer over Karel Mercx

Recente artikelen van Karel Mercx

 1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
 2. mei '15 Blijf van goud af 31
 3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Gerelateerd

Reacties

31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 27 mei 2015 15:09
  Leest als logisch, maar zijn er geen voorbeelden in de geschiedenis te vinden van ernstige calamiteiten waardoor de goudprijs sterk oploopt. Er zijn economen en analisten die stellen dat we in een eindfase zitten van ons huidige bestel. Dalende economisch herstel kan uiteindelijk ook leiden tot instorting of nieuwe koppelingen....
 2. Harm Wijk 27 mei 2015 15:11

  Hallo Karel,

  Je schrijft zelf: "Tussen 2009 en 2011 nam de omloopsnelheid van de dollar lichtjes toe en steeg de goudprijs met ruim 170%." en dat noem je dan een hoge correlatie? Sorry hoor, maar dat is niet juist. Voor een hoge correlatie moeten grafieken niet alleen ongeveer in dezelfde richting bewegen, maar moeten de bewegingen ook relatief dezelfde grote hebben.

  Op deze manier kan ik ook wel met een hele vracht "correlerende grafieken" op de proppen komen en er mooie verhaaltjes bijschrijven.

  En dan nog een punt waar ik ook bij Arend Jan tot vervelens toe over door zeur: Je schrijft in het Nederlands, dus gericht op Nederlandse beleggers. En die hebben euro's op de bank. Dus voor de IEX lezers is het veel belangrijker om de goudprijs in euro's te analyseren dan in dollars.

  Wel belangrijk is de discussie over inflatie en deflatie, waarbij de verwachte inflatie inderdaad niet kwam. Maar wat is je definitie van inflatie? De formele inflatie is nul, maar alle asset prijzen zijn wel op het hoogste punt ooit. Wat als je de prijzen van aandelen en obligatie mee zou wegen in het inflatie cijfer? Goud is zo ongeveer de enige overgebleven asset dat niet op een multi year high staat. En wat gaat er met al het bijgedrukte geld gebeuren als er op de aandelen- en obligatiemarkten weer eens ouderwets paniek uitbreekt? Goud is dan een goede kanshebber.

  Vele belangrijke voorspellers (o.a. Goldman Sachs) zitten er met hun negatieve voorspellingen voor goud volledig naast. In euro's heb je vanaf afgelopen oktober zelfs een prima ritje omhoog gemaakt. Het afgelopen half jaar heeft contrair beleggen in Goud daardoor een prima resultaat opgeleverd.

  Harm Wijk
 3. Twijfels 27 mei 2015 15:24
  Heb ook nog nooit zoveel onzin bij elkaar geraapt gezien als in dit artikel! En het bijdrukken van geld is per definitie inflatie. Dat het nu nog niet te zien is heeft een hele andere oorzaak. Dat komt nog. En dan zijn er nog wat brandhaarden wereld wijd aan de gang. Dus naar mijn mening is het beter om goud en zilver nooit te verkopen. Is ook een goede verzekering tegen overheden en de bankere sector. Want die kunnen het niet laten. Blijven met de handen in de kassa graaien!
 4. forum rang 5 theo1 27 mei 2015 15:27
  De Amerikaanse productiviteit is namelijk in de laatste twee kwartalen gedaald met respectievelijk met 2,1% en 1,9%. Dit betekent dat werknemers per uur minder produceren.

  Zou dat niet kunnen komen omdat er meer banen zijn geschapen aan de onderkant van de arbeidsmarkt? Die zijn in dollars gemeten per definitie minder productief.
 5. [verwijderd] 27 mei 2015 17:02
  De Amerikaanse productiviteit is namelijk in de laatste twee kwartalen gedaald met respectievelijk met 2,1% en 1,9%. Dit betekent dat werknemers per uur minder produceren.

  Het probleem is: hoe meet men productiviteit? Juist, in dollars. Dat is uiteraard normaal geen probleem, maar bij iets als olie-producten (waar we de laatste tijd een enorme crash in de prijzen zagen) bijvoorbeeld wel. De werknemers produceren nog net zoveel ton per dag, maar de waarde daarvan is flink gedaald. Conclusie: de netto-waarde per werknemer daalt.

  Dat is het nadeel van dit soort lastige maten, ze zijn (sterk) afhankelijk van andere factoren, zoals inflatie, en grondstofprijzen (die ook weer gerelateerd zijn). Verder heeft Theo1 een punt, de banen aan de onderkant die erbij komen zijn niet erg winstgevend, maar wel essentieel om de economie op gang te houden.

  Hoe bovenstaande dan weer aan de goudprijs gehangen wordt is mij ook onduidelijk, die XAU is meer een angstmeter dan een economie-meter. De angst voor een Grexit is ongeveer weg, we hikken er al jaren tegenaan, en voorlopig verwachten we ook geen omvallende banken meer. Ergo: goudprijs 'laag'. Verder zijn grote banken van vooral Rusland en China (beide landen met een groot staart-risico) heel hard goud aan het opslaan, dat houdt de prijs ook hoog. Inflatie is voorlopig nog niet officieel, dus daar zit het em dit keer niet in. (zelfs bij hoge inflatie zijn aandelen interessanter, vanwege de toegevoegde waarde die het bedrijf levert)

  Kortom: ik snap er geen bietje van.
 6. [verwijderd] 27 mei 2015 17:46
  De goudprijs is gebaseerd op wat de gek ervoor geeft, want je kunt er hoegenaamd niets mee. Maar in India en China wordt goud nog wel gebruikt als betaalmiddel en opslagmiddel van rijkdom, dus de vraag daar blijft wel.
  Ik vind het helemaal niks. Alhoewel sommige analisten er een aardig verdienmodel van hebben gemaakt.
 7. [verwijderd] 27 mei 2015 18:10
  hahaha gigantische lulkoek,

  Kijk ik ook eens op IEX...

  Als je dan echt de waarheid boven tafel wil moet je de monetaire historie even bestuderen en dan kom je snel tot een andere conclusie..

  Goud is goud.. Maar zilver is het goud van de toekomst.

  Goud is goedkoop en zilver belachelijk goedkoop op dit moment.
 8. [verwijderd] 27 mei 2015 18:14
  quote:

  shortie71 schreef op 27 mei 2015 17:46:

  De goudprijs is gebaseerd op wat de gek ervoor geeft, want je kunt er hoegenaamd niets mee. Maar in India en China wordt goud nog wel gebruikt als betaalmiddel en opslagmiddel van rijkdom, dus de vraag daar blijft wel.
  Ik vind het helemaal niks. Alhoewel sommige analisten er een aardig verdienmodel van hebben gemaakt.
  Zo dacht ik er vroeger ook over.
  Tot de kredietcrisis aanbrak.
  Ik heb nu aandelen en goud.

  Als de beurzen instorten vliegt het goud als een raket omhoog.
  heb je gezien hoeveel die 'gekken' er voor gaven?
  Tot die tijd is het dood kapitaal, dat wel.
  Het is een soort verzekering waardoor ik beter kan slapen.

 9. Bangizwe 27 mei 2015 20:11
  Borja, de beurzen hoeven helemaal niet in te storten om het goud en zilver als een raket de hoogte in te sturen. En dat van dat dood kapitaal klopt toch ook niet echt. Goud en zilver zijn juist perfect om kapitaal en inkomen op te bouwen. Je zegt zelf dat je goud en aandelen hebt. Het geld dat je in het goud steekt gaat naar de goudmijn.En eens de prijs wat gestegen is komt dat geld terug naar je rekening( via het dividend) als je ook de aandelen van de goudmijnen hebt. En dan kan je dat geld opnieuw investeren of consumeren. Die edelmetalen zijn voor veel mensen een opportuniteit. Juist om kapitaal op te bouwen. Het winstpotentieel van die edelmetalen is eigenlijk ongelimiteerd.
 10. forum rang 10 DeZwarteRidder 27 mei 2015 22:49
  quote:

  Borja schreef op 27 mei 2015 18:14:

  [...]
  Zo dacht ik er vroeger ook over.
  Tot de kredietcrisis aanbrak.
  Ik heb nu aandelen en goud.
  Als de beurzen instorten vliegt het goud als een raket omhoog.
  heb je gezien hoeveel die 'gekken' er voor gaven?
  Tot die tijd is het dood kapitaal, dat wel.
  Het is een soort verzekering waardoor ik beter kan slapen.
  Grote kolder natuurlijk, we weten uit de harde praktijk dat goud bij een beurscrash net zo hard of harder naar beneden gaat als aandelen.
 11. Bangizwe 27 mei 2015 23:22
  En wanneer was dat dan. Toen 90 % van de wereldbevolking nog letterlijk en figuurlijk ergens in de bush sliepen? Vandaag zijn alle giganten hongerig naar goud. En er zullen er nog veel komen die er het nut wel van gaan inzien. Zeker hier in Europa. En hoe langer de wachtrijen hoe kleiner de kans op een crash. Bij een eventuele paniekverkoop van speculanten zullen die wachtrijen dat aanbod opvangen. Pas als die wachtrijen weg zijn kan de prijs zakken. En over gemiddeld een jaartje of 15 zijn de meeste mijnen uitgeput. Dan is de kans op een crash nog veel kleiner. En we zullen over 15 jaar is zien welke aandelen die vandaag noteren dan nog zullen bestaan. Dat gaat nog lachen worden.
 12. forum rang 7 wiegveld 28 mei 2015 06:41
  In tijden van paniek is goud wel degelijk een vorm van verzekering. Wat is immers de waarde van een euro? Dat is alleen iets waard omdat we erin geloven. Er komt op zeker de komende periode een moment dat het geloof in de euro weg is. Welke bakker zal dan nog euros voor brood "ruilen" . Denk even aan de ECB die alles eraan doet om de eurocrisis door schuldcreatie op te lossen. Ofwel u en ik hebben de rekening betaald en zijn de rekening aan het betalen.
  Daarom is goud in mijn ogen een verzekeirng , die de komende jaren alle kanten uitkan, maar die eens zijn waarde zal bewijzen. Helaas heeft geen sterveling de glazen bol wanneer dat is.
 13. Julian247 28 mei 2015 08:12
  quote:

  wiegveld schreef op 28 mei 2015 06:41:

  In tijden van paniek is goud wel degelijk een vorm van verzekering. Wat is immers de waarde van een euro? Dat is alleen iets waard omdat we erin geloven. Er komt op zeker de komende periode een moment dat het geloof in de euro weg is. Welke bakker zal dan nog euros voor brood "ruilen" . Denk even aan de ECB die alles eraan doet om de eurocrisis door schuldcreatie op te lossen. Ofwel u en ik hebben de rekening betaald en zijn de rekening aan het betalen.
  Daarom is goud in mijn ogen een verzekeirng , die de komende jaren alle kanten uitkan, maar die eens zijn waarde zal bewijzen. Helaas heeft geen sterveling de glazen bol wanneer dat is.
  Wel es gehoord van het tientje van Lieftinck? Beginnen we gewoon opnieuw, met ander monopolygeld
 14. [verwijderd] 28 mei 2015 10:19
  quote:

  wiegveld schreef op 28 mei 2015 06:41:

  In tijden van paniek is goud wel degelijk een vorm van verzekering. Wat is immers de waarde van een euro? Dat is alleen iets waard omdat we erin geloven. Er komt op zeker de komende periode een moment dat het geloof in de euro weg is. Welke bakker zal dan nog euros voor brood "ruilen" . Denk even aan de ECB die alles eraan doet om de eurocrisis door schuldcreatie op te lossen. Ofwel u en ik hebben de rekening betaald en zijn de rekening aan het betalen.
  Daarom is goud in mijn ogen een verzekeirng , die de komende jaren alle kanten uitkan, maar die eens zijn waarde zal bewijzen. Helaas heeft geen sterveling de glazen bol wanneer dat is.
  Ja!!
  Zo denk ik er ook over.
  En ik leen de uitspraak van ARNOLD VANDERLYDE uit 1992: Ik Ga Voor Goud!!

31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links