Het gaat tegen het menselijke gevoel in, maar dalende aandelenkoersen zorgen voor hogere rendementen op lange termijn. Voor een langetermijnbelegger zijn stijgende beurskoersen dan ook geen gunstig teken.
Een paar voorbeelden. Heeft de langetermijnbelegger een klein vermogen, dan zijn de maandelijkse stortingen in verhouding tot het gehele kapitaal dusdanig groot dat het zichtbaar uitmaakt hoeveel aandelen de belegger van een storting kan kopen.
Voor de beleggers met hele grote vermogens maakt het ook uit hoe hoog aandelen staan. Dividenduitkeringen zijn namelijk op de lange termijn één van de belangrijkste drijfveren voor rendement.
Een rekenvoorbeeld
Voor elke 100 euro aan dividend, is het mogelijk om 5 nieuwe aandelen van 20 euro te kopen, maar als de koers 25 euro bedraagt, dan zijn het er nog maar 4.
Met deze theorie in het achterhoofd is het heel vervelend dat het beleid van de centrale banken ervoor gezorgd hebben dat de beurskoersen al twintig jaar bovengemiddeld hoog zijn.
Kijkt u maar eens naar koers-winstverhouding van Amerikaanse aandelen met tienjaarswinsten (de enige juiste manier om aandelen te waarderen):

Nooit meer tegenspoed
Die groter uitschieter naar boven in het jaar 2000 komt omdat beleggers dachten dat er door het internet nooit meer economische tegenspoed zou komen. De reden dat de koers-winstverhouding daarna niet doorschoot naar de andere kant komt omdat beleidsmakers er alles aan hebben gedaan om dit te voorkomen.
- Oud-voorzitter Alan Greenspan van de Amerikaanse Fed zorgde destijds voor een vastgoedzeepbel om een verdere teruggang na de internetzeepbel uit het jaar 2000 te voorkomen.
- Oud-Voorzitter Ben Bernanke zorgde op zijn beurt met duizenden miljarden monetaire verruiming dat de beurskoersen na de financiële crisis van 2008 stopte met dalen.
Verschillende centrale banken hebben in 2015 al meer dan vijftig renteverlagingen doorgevoerd. Deze aantallen zijn zelfs in een wereldwijde recessie nog nooit gezien.
Te dure aandelen
Dit beleid van beurskoersen hoog houden is vooral schadelijk voor iedereen die onder de 50 is. Zij zijn immers al twintig jaar bezig om dure aandelen te kopen. Is het niet zelf kopen, dan is het wel aandelen kopen via een pensioenfonds.
Op 7 juli sloot de AEX op 456,64; afgelopen vrijdag sloot de AEX op 500,43. Het is vervelend dat de correctie bij een 10% daling is gebleven en dat het zo snel voorbij was.
Dit betekent dat aandelen nog steeds duur zijn en dat de langetermijnbelegger met minder rendement genoegen moet nemen, dan de beleggers uit meerdere generaties voor hem.