Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gouden tijdperk op komst

Amerikaanse aandelen zijn goedkoper dan in 2000

Ik ben zeer negatief over de toekomstige aandelenrendementen in de Verenigde Staten. Het zoeken naar bevestiging is eenvoudig, daarom zoek ik naar scenario’s waarom ik er naast zou kunnen zitten. Een Amerikaans goudentijdperk is één van de mogelijkheden.

De technologische vooruitgang zorgt er immers voor dat er steeds meer geld naar de verenigde Staten vloeit. Elke keer als u een hotel boekt via booking.com, dan stroomt er vervolgens een klein bedrag naar de Verenigde Staten toe.

Booking.com heeft een substantieel deel van de reserveringsmarkt voor hotels in handen. Dezelfde groei als in voorgaande jaren is daardoor niet mogelijk.

Meer bedrijven

Uber staat echter al klaar om de groei van de geldstroom naar de Verenigde Staten in stand te houden. De taxibranche probeert de goedkopere dienstverlening in combinatie met een hogere service tegen te houden, maar dat gaat ze niet lukken.

Amazon staat ook te trappelen om te gaan helpen met de groei van de geldstromen richting de Verenigde Staten, sinds kort zitten zij namelijk in Nederland. Zij zullen een substantieel deel van de online verkopen in handen gaan krijgen.

Amazon kan immers winstgevend producten onder de inkoopprijs verkopen. Dit werkt als volgt. Betaal leveranciers over een tijd, laat klanten nu betalen en geld kan rente opleveren. De ene na de andere branche maakt kennis met een nieuw initiatief uit de Verenigde Staten. 

Flinke stijging

Google heeft bijvoorbeeld al een bankvergunning in Nederland. Misschien kunnen zij straks uit uw computergebruik bepalen dat voor u een hypotheekrente van 0,75% mogelijk is. Zij kunnen immers voor minder lenen bij de ECB. Gaat u dan nog voor een veelvoud een hypotheek afsluiten?

Wat als het Elon Musk (van onder andere Tesla) het lukt om duizenden satellieten de ruimte in te schieten. Wereldwijd kan iedereen vervolgens voor 5 dollar per maand supersnel internet krijgen. Gaat u dan nog een traag abonnement voor een paar tientjes afsluiten?

Misschien raken die Amerikanen wel weer zo enthousiast als ze tussen 1998 en 2000 waren. Aandelen zijn in 2015 minder duur, dan in 2000. Dit zou betekenen dat Amerikaanse aandelen flink kunnen gaan stijgen.

Grafiek Akzo
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Meer over Karel Mercx

Recente artikelen van Karel Mercx

 1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
 2. mei '15 Blijf van goud af 31
 3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 6 mei 2015 17:05
  Nou Karel, ik heb zelden zo.n lul verhaal gelezen, wat is dit voor flauwekul?

  Iex, doe er wat aan, " Gouden tijdperk op komst" en dan met booking.com gaan lopen leuren.

  mvg, cijfers handelsbalanstekort van gisteren voor de USA, ……een tekort van 51 miljard.

  Het geld gutst inderdaad naar Amerika er is geen houden aan………………………...
 2. [verwijderd] 6 mei 2015 17:39
  Je idee van een constante geldstroom lijkt mij meer een continue geldrondpomperij. Want zoals je weet maakt een bedrijf als Amazon al jaren bij een steeds oplopende omzet slechts weinig of geen winst: Ze 'kopen' de markt, jagen andere bedrijven over de kling en verdienen geen drol.
  Verder potten ze, net als vele andere USA bedrijven hun vermogen over heel de wereld op.
  Apple bijv. zit op een over de wereld verspreid vermogen van 200. miljard usd op de planken liggen(=usd 600 per amerikaanse staastburger)
  Die bedrijven genereren met z'n allen wel weer een enorme cashflow, in dollars. dus als het dáár om gaat, gaat die wel omhoog.

  maar hoe dat de amerikaanse economie helpt?
  pas als de revenuen naar amerika worden gehaald en er daadwerkelijk wordt afgedragen aan de staat, ontstaat er écht geld. (het opkopen van eigen aandelen levert een hoger koers op: uit lucht gecreëerd geld.

  ik vertrouw die amerikaanse markt voor geen dubbeltje. na de crisi met alt a leningen zouden we met z'n allen beter moeten weten: meid de amerikanen, vertrouw de duitsers.

 3. [verwijderd] 6 mei 2015 20:21
  Je kunt m.i. een paar heel stevige vraagtekens zetten bij zo'n gouden tijdperk voor aandelen in de VS, en wel om de volgende redenen:

  - de tien jaars voortschrijdend gemiddelde p/e voor aandelen in de VS (S&P500) staat alweer op een niveau van 27, vergelijkbaar met de pieken in 1901, 1929 en 1966 (zie www.econ.yale.edu/~shiller/data/ie_da...

  - de Amerikaanse bedrijfswinsten als percentage van het BBP (d.w.z. het deel van de koek dat naar de bedrijven en hun aandeelhouders gaat, en dus niet naar de werknemers) staan op het hoogste niveau sinds de 2e wereldoorlog;

  - o.a. door de toenemende vergrijzing, ook in de VS, zal de groei van de beroepsbevolking in de VS de komende decennia stagneren (en in o.a. Europa, China en Japan zal de beroepsbevolking gaan krimpen).

  Trek zelf maar je conclusies…
 4. [verwijderd] 6 mei 2015 20:38
  @JoeSixpack Wat is er op het gebied van historisch besef mis aan om bijvoorbeeld in het beloofde land van The American Dream in de Nieuwe Wereld de aldaar wonende Indianen niet in een ouderwetse oorlog met tradionele geweren en de door hen overgebrachte ziekte polio uit te roeien,

  en de waanzin van de zinloos bloedvergietende Eerste door westerse koloniale mogendheden begonnen wereldoorlog niet in België te beginnen,

  en het in Versailles niet terzijde leggen van het door president Wilson van de USA voorgestelde 14 punten tellende vredesplan en een vredesplan van de Belgische koning t.a.v. deze Eerste door westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlog,

  en het niet vanuit een vliegtuig op Japanse steden neerwerpen van atoombommen om daar hun alles vernietigende werking te laten hebben,

  waar o.a. een Nederlandse historicus, waar ik nu de naam van kwijt ben, op het gebied van historisch besef het geschiedkundige feit heeft aangetoond dat deze voor de beïndiging van deze zinloos bloedvergietende wereldoorlog niet nodig waren omdat Japan dus niet bereid was om in deze twee door westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen te willen doorvechten, omdat naar ik meen de keizer van Japan door zijn omgeving verkeerd was voorgelicht.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links