Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Opwaartse druk

Anderhalve week geleden gaf ik aan dat de AEX richting het einde van deze maand de dubbele jaartop van 409 zou kunnen testen nadat het kleine aanloopje was afgerond. Deze test moet dan dus deze week gaan plaatsvinden. De AEX staat daar op minder dan 1% vandaan.

In het middellangetermijnbeeld is het belangrijk dat een volgende fase in de stijgende trend wordt gestart met een opwaartse doorbraak van deze belangrijke, begin dit jaar ontstane weerstand.

Zijwaartse handelsfase

Nadat begin dit jaar een hogere top bij 409 op de borden was gezet, die samenviel met een test van de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal, werd een brede zijwaartse handelsfase opgestart. Deze fase zorgde voor een dubbele bodem bij 379,50.

Hierbij werd de stijgende bodemlijn sinds eind 2012 precies getest, tezamen met een test van het oplopende 200-daags gemiddelde. Zolang de 409 niet opwaarts wordt gebroken, blijft er sprake van een brede zijwaartse handelsfase.

Bodemfase

Sinds de tweede correctie die eindigde in een hertest van de jaarbodem in maart bij 379,80 is echter een stijgende kortetermijnbodemlijn ontstaan die ondertussen al meerdere raakpunten heeft en daarmee aan kracht heeft gewonnen.

Vooral de bodemfase in de zone 391,30 tot 394,70 was daarbij belangrijk tijdens de derde correctie van dit jaar. Hierna werd deze bodemlijn anderhalve week geleden nog bijna getest met de terugval tot aan de 397,70.

Bij elke bodem werden één of meerdere bodempatronen gevormd. Bij de 397,70 werd bijvoorbeeld een belangrijke dubbele bullish engulfing gevormd. Deze bullish engulfing werd overigens ook op de weekgrafiek in de afgelopen twee weken gevormd.

Deze week naar 409?

De opwaartse druk is dus aanwezig en samen met de opgaande kortetermijntrend sinds maart acht ik de kans groot dat de 409 deze week of volgende week al wordt gebroken en de AEX zijn opgaande weg vervolgd naar de zone 426 tot 428.

In die zone liggen:

  • de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal
  • het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de huidige jaarbodem en jaartop

Daaronder ligt verder nog een belangrijke horizontale weerstand bij 417,50 en een stijgende toppenlijn bij 414,50. Het is echter onmogelijk om op voorhand te zeggen waar en wanneer de AEX zijn volgende top precies gaat zetten. Deze doelen zijn mijn richtpunten voor de komende tijd.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Ook de technische indicatoren zitten in een opgaande trend en hebben in de afgelopen twee maanden al een patroon van steeds hogere bodems gevormd. De opwaartse ruimte voor de komende periode is nog steeds aanzienlijk en er is zeker geen sprake van een overbought-conditie op dagbasis.

AEX-indicatoren

Klik op de grafiek voor een grote versie

Nog één weerstand

Ondertussen heeft de AEX het horizontale topje van twee weken geleden (405,20) al enkele keren op intraday-basis gebroken. De enige weerstand tot aan de jaartop ligt nu nog bij de sinds 22 april stijgende zeerkortetermijntoppenlijn van 407,50.

Deze weerstand loopt eind deze week al naar de 409. Bij een test van de 409 moeten we alert zijn op eventuele toppatronen. De vraag voor de komende twee weken is namelijk of de AEX direct door de 409 zal breken, of dat er nog een klein aanloopje noodzakelijk is.

Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij de horizontale lijn van 401. Daaronder ligt de sinds maart stijgende kortetermijnbodemlijn van nu 398,70, ongeveer gelijk aan het oplopende 50-daags gemiddelde.

Pas onder de vorige bodem van 397,70 treedt een eerste verzwakking op en mag een verdere terugval richting de vorige bodemzone van 391,30 tot 394,70 worden verwacht. Ik verwacht dit echter niet en houd in de komende dagen rekening met verdere opwaartse druk naar de 409 en mogelijk al hoger.

DAX in de vijf cijfers

Net als de AEX bevindt de DAX zich (in tegenstelling tot veel andere indices) ook sinds begin dit jaar in een zijwaartse fase. Ook deze bewegingen vallen binnen de grenzen van de brede stijgende middellange- en langetermijntrend.

Sinds het dieptepunt van maart was een stijgende driehoeksformatie in ontwikkeling. Eind vorige week werd voor de tweede keer de horizontale toppenlijn hiervan (9720) opwaarts gebroken. Ook scherpte de DAX anderhalve week geleden al zijn all-time high iets verder aan.

Dit is voor deze week de laatste weerstand waarboven een aanzienlijk opwaarts potentieel voor de komende twee maanden ontstaat. Als doel houd ik ongeveer de 10.500 aan. Hier ligt het te berekenen koersdoel vanuit de stijgende driehoek.

Hierboven liggen:

  • de bovenkant van het stijgende trendkanaal.
  • een Fibonacci-projectieniveau bij 10.150

Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij 9720, 9627 en 9535. De sinds maart stijgende bodemlijn ligt pas bij 9475 (ongeveer gelijk aan het 50-daags gemiddelde). Ik verwacht dat een vijf-cijferige DAX-index wel eens op korte termijn al op de borden kan staan.

Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

423 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 mei 2014 09:21
    quote:

    robin3000 schreef op 26 mei 2014 09:15:

    nieuwe records bij de dax...aex moet het doen met minder...eerst maar eens de 409 proberen te breken. Veel analisten erg postief, een teken om te gaan opletten.
    Heb je misschien een linkje naar deze analisten? Ik kan ze niet vinden... Dacht dat ze nog aardig negatief waren (dat we moesten oppassen etc. maar dat gaat snel over soms)
  2. [verwijderd] 26 mei 2014 09:28
    quote:

    de Hakkelaar schreef op 26 mei 2014 09:25:

    [...]je staat nu toch wel op vet verlies overall...
    kijk terug

    zit zwaar short vanaf 9800

    aex 405

    en ik ga voor de lange termijn heb ik hier vorige week geschreven

    niet voor 10 ptn op de aex, maar voor minstens 40 ptn

    dus kan idd nog tot 415 (is ingecalculeerd)
423 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links