Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Versteiling is een feit

De AEX brak gisteren voor de eerste keer met een slotkoers boven de sinds 2012 stijgende toppenlijn. Hiermee is de versteiling van de stijgende middellangetermijntrend een feit. Dit is voor het komende jaar een sterk vervolgsignaal en noodzakelijk om mijn uiteindelijke langetermijndoel van 450 – 470 te kunnen behalen.

De genoemde stijgende toppenlijn ligt deze week bij 407,50. Met de beperkte terugval begin deze week is een duidelijke hogere kortetermijnbodem op de borden gezet. Hierbij bleef de AEX ruim boven de belangrijke steun van 399,10. Voor de komende tijd mag nu een verdere stijging worden verwacht richting de 420.

Dit doel leek voor velen een onmogelijk te behalen niveau, maar komt nu al behoorlijk dichtbij. Of de index precies dit niveau zal halen, of er zelfs ruim boven breekt in de komende weken, is niet te voorzien. Wel is het opwaarts potentieel beperkt aan het worden en ik verwacht binnenkort de vorming van een top waarna een forsere correctie kansrijk is.

Horizontale weerstand

Dit zou de eerste correctie van dit jaar kunnen gaan worden en is noodzakelijk om een hogere middellangetermijnbodem op de borden te zetten. De nieuwe buitengrenzen van een steilere opgaande middellangetermijntrend moeten namelijk nog gevormd gaan worden.

Voor vandaag ligt de eerste weerstand bij een oude horizontale weerstand bij 409,60. Daarboven ligt het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de zesde en laatste correctie van vorig jaar bij 413. Als laatste ligt er een belangrijke weerstand bij 417,50. We moeten in de komende tijd dan ook zeer alert zijn op topvormingsignalen die het startpunt kunnen gaan worden van een correctieve beweging.


Klik op de grafiek voor een grote versie

De eerste steun ligt bij de gisteren gebroken voormalige stijgende toppenlijn van 407,50. Daaronder is een zeer steile bodemlijn te trekken. Als we namelijk uitgaan van de recente hogere kortetermijnbodem en deze verbinden met de bodem van 375,90 dan ligt deze bodemlijn bij 403, maar hij loopt wel dagelijks ruim een punt op.

Oplettendheid is geboden

Uiteindelijk zal deze bodemlijn dus onhoudbaar zijn in de komende tijd, maar de waarde is door zijn steilheid en slechts een raakpunt beperkt. Daaronder liggen verder nog de recente bodems van 400,50 en 399,10. Als we kijken naar de technische indicatoren dan lijken deze ook in de eindfase te zitten van hun huidige opgaande beweging.

Er is zeker nog opwaartse ruimte voor de komende tijd, maar oplettendheid is geboden. De MACD nadert zijn toppen van het afgelopen jaar en de RSI maakt in het zeer kortetermijnbeeld wel een hogere top, maar blijft tegen de 70-grens aandrukken.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Kortom, de uitbraak boven de stijgende toppenlijn is gisteren gemaakt en voor de komende tijd is er nog opwaartse ruimte, maar deze wordt beperkt. We moeten zeer alert zijn in de komende tijd op topvormingsignalen als startpunt voor de verwachte correctie in het eerste kwartaal van dit jaar. Zolang we die signalen niet krijgen, zou de AEX zelfs een stuk boven de 420 kunnen oplopen.

DAX


Klik op de grafiek voor een grote versie

Ook de DAX zette zijn stijgende trend gisteren sterk door. Na de recente terugtest, leek de index enigszins te haperen. Gisteren vormde de DAX met een enorme candlestick een hogere all-time high en brak boven mijn voormalige eerste richtpunt van 9.700. Wel komt hij nu twee belangrijke stijgende toppenlijn tegen.

De belangrijkste en meest lange ligt bij 9.830, ongeveer 100 punten verwijderd van het huidige niveau. De kans is aanwezig dat de DAX nog even zal proberen de magische, maar technisch onbelangrijke grens van 10.000 aan te raken, maar ook hier moeten we in de komende tijd alert zijn op topvormingsignalen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

297 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 januari 2014 09:02
    alles en iedereen positief. Laatste correctie van meer dan 10% dateert al weer van 3 jaar geleden. Bullmarkt duurt nu al 5 jaar. Alles loopt vooruit op economische groei welke maar ver achter blijft. Je moet meedoen met de gekte anders verdien je niets, al heb ik weer hetzelfde gevoel als tijdens de internetbubble. Torenhoge K/W verhoudingen. Mocht de lange rente gaan oplopen dan is het snel over met het feest. Voor nu dus kopen kopen en kopen.
  2. [verwijderd] 16 januari 2014 09:08
    Volgens mij spelen die beleggers buiten de bankregels en niet volgens wetgeving.
    Die BB en dragsie helemaal niet, hier wordt misbruik gemaakt van andere aanbieders voor put en short kant. Men dwinkt gewoon alleen maar, en kunnen gewoon z'n gang gaan, lage rente ,manupilueren en gratis geld uitdelen voor opschonen.
  3. Kris69 16 januari 2014 09:28
    quote:

    Floraexduria schreef op 16 januari 2014 09:27:

    ik bedoel alleen maar dat het risico in een opgaande markt, veel te groot is om short te gaan.
    Je vangt hoogstens wat kruimels, maar het hele brood laat je aan je neus voorbijgaan
    Heb je gelijk in, maar ik neem geen positie in voor "lange" tijd. Gewoon dagelijks kijken en beslissing nemen.
  4. nhp22 16 januari 2014 09:39
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 16 januari 2014 09:12:

    werkt bij jullie toolse, nieuwe java ineens, werkt niet, hebben jullie voormij instelingen in config.

    tools.boerse-go.de/index-tool/
    Heb even zitten knoeien in Chrome, Firefox en IE, maar het werkt allemaal niet. Krijg alleen maar foutmeldingen. Wat zou de tool moeten doen? Misschien is er een alternatief.
297 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links